Leven met een deadline: “De wereld waar ik van droom, is nog niet voor morgen”

Laura Schuyesmans (27) leeft met een deadline. De jonge West-Vlaamse lijdt aan een chronische ziekte waardoor ze wellicht maar tien jaar meer te gaan heeft. Laura werkt bij Oxfam, engageert zich als covoorzitster voor Jong Groen en maakt tweewekelijks een openhartige column voor deze krant. Ze wisselt af met Jan Devriese, de stukjesschrijver die leeft tussen deadlines.

De wereld waar ik van droom, is nog niet voor morgen. En dat doet pijn… Ik heb er hier niet mee willen uitpakken, maar op 9 juni was ik kandidaat op de Gentse lijst van Groen. Samen met honderden vrijwilligers trok ik de voorbije maanden de straat op om met kiezers in gesprek te gaan, dropte ik krantjes in brievenbussen, zette ik acties op poten en nam ik vele filmpjes op. Het waren interessante, leerrijke, maar ook uitputtende weken… omdat ik dit net zoals veel andere kandidaten combineerde met een fulltime job.

Dat campagnevoeren kwam abrupt tot een einde de dag voor de verkiezingen. Vanaf dan beland je in een vacuüm waarbij je heen en weer geslingerd wordt tussen euforie en angst voor de toekomst. Aan de ene kant ben je er op dat moment van overtuigd dat je droomwereld om de hoek schuilt, maar even goed is het nagelbijten tot de resultaten bekend zijn.

Voor Groen valt het resultaat al bij al nog mee. Al voelt het voor mij niet zo. In de eerste uren op verkiezingsdag voelde ik vooral opluchting dat Vlaams Belang niet de grootste werd, maar dat gevoel vervaagde al snel en vervormde naar een mix van teleurstelling en verdriet over het feit dat extreemrechts zo zegeviert in Europa en België.

Op verkiezingsavond waren we stil, maar nu moeten we verder

Ik droomde net zoals veel progressieve jongeren van een andere wereld. Een wereld die vormgegeven wordt door menselijkheid, rechtvaardigheid, inclusie en zorg voor elkaar. Alleen bleek die droom nog niet voor morgen. Ik geloof wel dat die eraan komt. De resultaten in steden zoals Gent, Brussel en Leuven zijn geen rebellie zoals rechtse partijen framen, maar een resultaat van het gedachtegoed van de mensen die er leven. Hoe verklaar je anders dat het middenveld er zo sterk staat? Dat coöperaties en andere burgerinitiatieven daar als paddenstoelen uit de grond schieten? Ik geloof dat we, als je de geschiedenis bekijkt, als samenleving steeds progressiever worden. Al komt er af en toe eens een ferme kink in de kabel, waarna een nieuwe route moet uitgestippeld worden.

En die route stippelen we nu uit. Op de verkiezingsavond waren we stil. Maar nu moeten we verder, werken aan nieuwe plannen voor een betere toekomst waarin we iedereen meenemen. En ondertussen blijven we dromen…

The post Leven met een deadline: “De wereld waar ik van droom, is nog niet voor morgen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Onze correspondent over aanslag op Trump: “Nu lijkt dit hét kantelmoment, maar volgende maand kan het weer over iets anders gaan”

De moordaanslag op de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump komt voor Pieter Colpaert, correspondent van Gazet van Antwerpen in de Verenigde Staten, niet als een verrassing. “Ik had bij de campagnes van vier of acht jaar geleden al een aanslag verwacht”, zegt hij. “Al is het wel verrassend dat de schutter bij de campagnebijeenkomst in Pennsylvania tot op honderd meter van

Lees meer »

LIVESTREAM. En daar is nummer drie: Jutglà werkt knappe aanval héérlijk af, Club Brugge leidt comfortabel tegen Norwich

Bij HLN kan u als abonnee exclusief alle voorbereidingswedstrijden van Club Brugge live bekijken, met vandaag als afsluiter de oefenwedstrijd tegen het Engelse Norwich City. Blauw-zwart start met de mogelijke basiself voor de Supercup van zaterdag tegen Union. Nieuwkomer Gustaf Nilsson maakt z’n officieuze debuut voor Club. De Zweed heeft nog wat ritme nodig en krijgt de voorkeur op Jutglà.

Lees meer »

Vrachtwagenchauffeur overleden bij ongeval in Zeebrugge

Op een bedrijventerrein in Zeebrugge is gisteravond een 51-jarige Roemeense vrachtwagenchauffeur om het leven gekomen bij een tragisch ongeval. Dat meldt het parket van West-Vlaanderen in Brugge. Het slachtoffer werd aangereden door een 68-jarige collega die hem zijn parkeerplaats wilde laten overnemen.

Lees meer »

Wapenverantwoordelijke van film ‘Rust’ wil dat zaak opnieuw behandeld wordt

De advocaat van Hannah Gutierrez-Reed (28), de wapenverantwoordelijke van de film ‘Rust’, wil dat haar veroordeling wordt vernietigd of dat haar zaak opnieuw wordt behandeld. Hij heeft hiertoe een verzoek bij de rechtbank ingediend nadat de aanklacht tegen acteur Alec Baldwin (66) werd verworpen. Dit gebeurde omdat de aanklager ontlastend bewijs zou hebben achtergehouden.

Lees meer »

Johan Bakayoko acht zichzelf klaar voor de top: “Ik heb de kwaliteiten om de Champions League te winnen”

Bij PSV kwamen de stoutste voetbaldromen van Johan Bakayoko (21) dit jaar uit, met een belangrijke rol in het kampioenenjaar. Op het EK met de Rode Duivels kwam hij niet verder dan twee invalbeurten. “Ik hield er een dubbel gevoel aan over.” Maar de ambities van de rechtsbuiten zijn niet verdwenen. Dat vertelt onze landgenoot in een interview. “Ik heb

Lees meer »