Lennert (25) redt schaap uit IJzer: “Zo’n dier weegt meer dan ik dacht”

Lennert Deruytter (25) zag tijdens een looptochtje langs de IJzer plots een schaap in het water. De man zwom richting het dier en kon het naar de oever begeleiden. “Maar zonder de hulp van andere passanten had ik haar niet uit het water gekregen.”

De 25-jarige Lennert Deruytter uit Vleteren liep afgelopen woensdagavond zijn dagelijkse tien kilometer langs de IJzer. Vanop het fietspad tussen het Alveringemse dorp Stavele en het Vleterse gehucht Elzendamme merkte Lennert rond 21 uur een schaap op. Het dier was in de IJzer gesukkeld en leek zich vast te klampen tegen de oever aan de overkant van het fietspad.

Hol van Pluto

“Langs dat fietspad lopen schapen om het gras te onderhouden”, weet Lennert. “Dit dier is op een of andere manier in het water geraakt in het hol van Pluto en kon niet meer op eigen kracht uit de rivier geraken, omdat de oevers te steil waren. Er was niemand te bespeuren in de omgeving en omwille van de afgelegen locatie verwachtte ik er die avond geen mensen meer. Ik zag maar één optie en besloot om het dier te redden.”

Incasseren

Lennert trok zijn loopkleren uit en zwom richting het schaap. “Het dier was duidelijk in shock en zat vast onder struikgewas. Ik slaagde erin om haar los te trekken, maar ze kon niet zwemmen. Dat werd duidelijk toen ik haar probeerde te begeleiden naar de oever langs het fietspad. In het midden van de IJzer kreeg het schaap geen voet meer aan grond en ging ze bijna kopje onder. Ik moest het dier proberen te dragen met mijn armen rond haar buik. Dat was niet eenvoudig. Zo’n dier weegt meer dan ik dacht en ik moest tijdens de reddingsoperatie een aantal stampen incasseren.”

“Ik moest tijdens de reddingsoperatie een aantal stampen incasseren”

Ondertussen waren een paar andere passanten gestopt aan het fietspad. “Zij pakten het schaap bij de voorpoten terwijl ik haar vanuit de IJzer op het droge duwde. Het was verschrikkelijk zwaar en zonder de hulp van die voorbijgangers zou ik haar niet uit het water gekregen hebben. Daarna volgde een mooi tafereel: het schaapje huppelde in het rond en zelfs even naar mij toe. Ze had geen schrik meer en leek gezond en wel.”

Beelden van de redding werden verspreid via sociale media, waarop Lennert heel wat reactie kreeg. “Mijn leerlingen vonden het geweldig”, lacht Lennert die wiskunde, fysica en productietechnieken geeft in secundaire school ’t Saam campus Cardijn in Diksmuide. “Ik had nooit verwacht dat ik in de media zou komen met dit verhaal.”

Dood schaap

De man minimaliseert zijn rol. “Nu was de IJzer op zijn diepste punt misschien 2,5 meter hoog en de temperatuur viel best mee. In de winter zou het een ander verhaal geweest zijn. Ik heb in het verleden al eens een dood schaap zien drijven in de vijver. Gelukkig was ik nu net op tijd.” (TP)

The post Lennert (25) redt schaap uit IJzer: “Zo’n dier weegt meer dan ik dacht” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Amerikaanse en Mexicaanse baanwielrenners trainen in Velodroom in Zolder: “Laatste voorbereidingen in aanloop naar Olympische Spelen”

Amerikaanse en Mexicaanse baanwielrenners zijn momenteel aan het trainen in de Velodroom in Zolder (Heusden-Zolder). Ze vinden de piste de ideale tussenstop op weg naar de Olympische Spelen in Parijs, om te kunnen wennen aan de tijdzone. De nieuwe wielerbaan in Zolder lijkt qua afstanden, vorm en bochten ook heel erg op de piste in Parijs. Ook de Belgische pistiers

Lees meer »

Prostitutiehuis in Lanaken moet opnieuw voor zes weken dicht

Een prostitutiehuis in de Bessemerstraat in Lanaken moet vanaf vandaag (zaterdag 20 juli) opnieuw voor zes weken de deuren sluiten. Buurtbewoners hebben al lange tijd te maken met ernstige overlast door de aanwezigheid van het prostitutiehuis. Eerder dit voorjaar had burgemeester Marino Keulen (Open VLD) al beslist om het omstreden pand voor zes weken te sluiten, maar na de heropening

Lees meer »

FBI over aanslag op Trump: “Schutter vloog op voorhand met drone rond op rallylocatie en zocht ook informatie op over aanslag op JFK”

Thomas Matthew Crooks (20) die een aanslag heeft gepleegd op de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump, vloog op voorhand met een drone rond op het terrein waar de rally van Trump doorging. Dat heeft FBI-directeur Christopher Wray gezegd in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Crooks zou voor de schietpartij ook online research gedaan hebben naar de moordaanslag op voormalig president John

Lees meer »

#iedereenwestvlaming

Het is fijn als de kindjes terug zijn van kamp, maar tegelijk is het dan ook de uitdaging om meteen de strijd met de ‘kampwas’ aan te gaan.
The post #iedereenwestvlaming appeared first on KW.be.

Lees meer »

Amerikaanse rapper Snoop Dogg gaat olympische vlam dragen

De Amerikaanse rapper Snoop Dogg zal vrijdag een van de fakkeldragers zijn in Saint-Denis in aanloop naar de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Parijs, die vrijdagavond op de agenda staat. Dat heeft het gemeentebestuur van de stad uit de Parijse agglomeratie maandag bevestigd aan het Franse persbureau AFP.

Lees meer »

John en Carine varen in een gouden huwelijksbootje

John Neyt en Carine Deseranno vierden op zondag 14 juli hun gouden huwelijksverjaardag in het Kasteel van Moerkerke. Het koppel huwde op 5 juli 1974 in Sijsele, waar ze nu nog steeds wonen.
The post John en Carine varen in een gouden huwelijksbootje appeared first on KW.be.

Lees meer »

Hoe één softwarefoutje desastreuze gevolgen had: “Er zullen zeker schadeclaims komen”

Van België tot India en Australië: wereldwijd zorgt een IT-storing voor desastreuze problemen in ziekenhuizen, luchthavens, banken en mediabedrijven. Reden: ‘foutje’ in de software-update van CrowdStrike, het Amerikaanse bedrijf met ruim 20.000 klanten. Wat is er misgegaan? Kunnen zij aansprakelijk gesteld worden voor de intussen miljoenen kosten? En wat kun je zelf doen als je problemen ervaart? Cyberexpert Tim Cools

Lees meer »

“We gaan voor het hoogste”: Verschaeren spreekt klare taal nadat Anderlecht scheve situatie omkeert in galamatch tegen Wolfsburg

Een mindere eerste helft en een véél betere tweede. Anderlecht heeft z’n galamatch met 2-1 gewonnen van het Duitse Wolfsburg. De inbreng van het Deense duo Dreyer-Dolberg was nodig. Paars-wit maakt zich wel zorgen om Francis Amuzu, die voor de rust uitviel met een (zware?) blessure. Yari Verschaeren was na de wedstrijd duidelijk over de doelstellingen van Anderlecht komend seizoen.

Lees meer »