Leerlingen Futura en kunstacademie werken samen voor uniek boek Lino: “Zo kunnen anderstaligen zich makkelijker in het Nederlands uitdrukken”

Nederlands leren lezen en spreken? Dat kan vanaf nu samen met Lino. Zestig leerlingen uit het FUTURA secundair onderwijs in Menen sloegen, samen met de kunstacademie, de handen in elkaar. Het resulteerde in een uniek boek, dat het voor anderstaligen eenvoudiger moet maken zich in het Nederlands uit te drukken.

Weinigen onder ons die hun eerste trip naar de bibliotheek niet zullen herinneren. Samen met de andere leerlingen uit de kleuterklas of het eerste leerjaar snuisteren tussen aangepaste boeken. Kartonnen pagina’s, eenvoudige tekeningen en zinnen die nooit verder raakten dan ‘Dit is Jan, Jan is blij’. Het maakte deel uit van ons leerprogramma en vormde de basis van wat volgen moest. “Stel je dan eens voor wat het is voor een anderstalige 15-jarige puber die voor het eerst zo’n boek in handen neemt?”

Geen alternatief

Isolde Dewyn, taalleerkracht binnen de muren van FUTURA, ging zo zelf aan het schrijven. “Die jongeren komen in België terecht, kennen onze taal noch cultuur en zouden dan bijna automatisch dergelijke boeken moeten gaan lezen. Erg stimulerend is het allemaal niet. Een echt alternatief was er niet, dus maakten we het zelf.”

“We schreven een boek met duidelijke, eenvoudige zinnen die een actueel verhaal vertellen”

Samen met 60 leerlingen ging de school aankloppen bij de kunstacademie, waarop een uniek project ontstond. “We schreven een boek met duidelijke, eenvoudige zinnen die wel degelijk een actueel verhaal vertellen. Over het zoeken naar je weg met de bus tot hoe ze wonen of waar hun ouders zijn. Ze liggen helemaal niet wakker van het kartonnen boekje over Jan, maar praten onderling wel over dergelijke onderwerpen. In de kunstacademie kregen ze dan weer les over verschillende, grafische technieken. Drukken, schilderen, tekenen of fotograferen? Ze ontdekten dat beeld en taal hand in hand gaan. Met alle verworven kennis konden ze zo hun eigen boek ‘Lino’ op de markt brengen.”

Nieuw project

Het is voor het eerst dat een secundaire school en een kunstacademie hiervoor een samenwerking aangaan. Aan het project werd drie jaar lang gesleuteld. Het concept kon op heel wat nationale belangstelling rekenen, waardoor een nieuw project al in de pijplijn zit.

The post Leerlingen Futura en kunstacademie werken samen voor uniek boek Lino: “Zo kunnen anderstaligen zich makkelijker in het Nederlands uitdrukken” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Het is nu tijd voor discretie, meneer Rousseau

Conner Rousseau, de bijna-voorzitter van Vooruit, vindt het jammer dat er zo veel ontwerpteksten worden gelekt vóór de onderhandelingen over een nieuwe regering goed en wel zijn begonnen. Tegelijk publiceert hij op de eerste echte onderhandelingsdag een open brief over de begroting.

Lees meer »

Amerikaanse en Mexicaanse baanwielrenners trainen in Velodroom in Zolder: “Laatste voorbereidingen in aanloop naar Olympische Spelen”

Amerikaanse en Mexicaanse baanwielrenners zijn momenteel aan het trainen in de Velodroom in Zolder (Heusden-Zolder). Ze vinden de piste de ideale tussenstop op weg naar de Olympische Spelen in Parijs, om te kunnen wennen aan de tijdzone. De nieuwe wielerbaan in Zolder lijkt qua afstanden, vorm en bochten ook heel erg op de piste in Parijs. Ook de Belgische pistiers

Lees meer »

Economen over voorstel van Conner Rousseau (Vooruit) om investeringen “buiten begroting” te houden: “Logica zelve, maar zal Europa hierin meegaan?”

Economen Wim Moesen en Koen Schoors vinden het een goed idee om zogenoemde ‘productieve investeringen’ voortaan "buiten de Belgische begroting" te houden. Vooruit-kopstuk Conner Rousseau wil dat de volgende federale regering daarover met Europa in overleg gaat. Uit een nieuw rapport blijkt alvast dat ons land fors onder zijn eigen investeringsdoelstellingen blijft.

Lees meer »

Economen over voorstel van Conner Rousseau (Vooruit) om investeringen “buiten begroting” te houden: “Logica zelve, maar zal Europa hierin meegaan?”

Economen Wim Moesen en Koen Schoors vinden het een goed idee om zogenoemde ‘productieve investeringen’ voortaan "buiten de Belgische begroting" te houden. Vooruit-kopstuk Conner Rousseau wil dat de volgende federale regering daarover met Europa in overleg gaat. Uit een nieuw rapport blijkt alvast dat ons land fors onder zijn eigen investeringsdoelstellingen blijft.

Lees meer »

De Grote Peiling wijst uit: vertrouwen in prinses Elisabeth stijgt sterk, maar niet elke royal scoort even goed

Hoeveel vertrouwen heeft de Belg in koning Filip? Wanneer moet kroonprinses Elisabeth koningin worden? En moet de koning een rol spelen bij de vorming van de regering? Het Laatste Nieuws deed samen met VTM NIEUWS en RTL onderzoek naar de populariteit van ons koningshuis. En wat blijkt? Koning Filip is geslaagd op zijn rapport, maar er is duidelijk nog werk

Lees meer »

“Vecht! Vecht! Vecht!”: een zaterdagavond voor de geschiedenisboeken. Dit is hoe de aanslag op Trump écht verliep

Slechts drie minuten zaten er tussen het eerste schot en het moment waarop hij veilig in een wagen van de Secret Service werd geduwd. Maar zelfs voor een eeuwige stoerdoener als Donald Trump zal dat als een eeuwigheid hebben aangevoeld. Reconstructie van een veelbewogen avond in het onooglijke Butler, Pennsylvania, waar de ex-president en huidige Republikeinse presidentskandidaat miraculeus aan de

Lees meer »

Amerikacorrespondente Greet De Keyser over gevolgen voor Trumps campagne: “Hij gaat moordaanslag gebruiken om er sterker uit te komen”

In Milwaukee gaat vandaag de Republikeinse conventie van start en die zal volledig in het teken staan van de moordaanslag op hun presidentskandidaat Donald Trump. Onze correspondente Greet De Keyser, die alles ter plekke volgt, ziet nu een extra verenigd Republikeins front. Hoe zal de aanval de verdere campagne van Trump beïnvloeden? En is dit nu al de genadeslag voor

Lees meer »

Prostitutiehuis in Lanaken moet opnieuw 6 weken sluiten: “Hier aan prostitutie doen, is vragen om problemen”

Het gemeentebestuur van Lanaken heeft beslist om een prostitutiehuis in de Bessemerstraat vanaf vandaag opnieuw 6 weken lang te sluiten. Het nam die maatregel al eens in maart. De reden is de aanhoudende overlast die met de prostitutie gepaard gaat. Een auto en verschillende vuilnisbakken gingen al in vlammen op. Op straat is veel lawaai door draaiende motoren en luide

Lees meer »

Racisme, wraak en geweld: het onwaarschijnlijke verhaal van Richard Williams, die 2 dochters wilde “om er tenniskampioenen van te maken”

Het leven van Richard Williams (82), de man die zijn dochters Venus (44) en Serena (42) eigenhandig naar de tennistop katapulteerde, zou als een sprookje kunnen lezen. Maar de werkelijkheid is anders. Zijn levenspad is geplaveid met racisme, wraak, misdaad en geweld. En zelfs op zijn 82ste lijkt aan de ellende nog geen eind te komen.

Lees meer »