Franky Duerinckx baat al 23 jaar frituur Smul uit: “Niemand is hier de zoveelste in de rij”

Een frituur met een hart. Franky Duerinckx (56) baat al bijna een kwarteeuw zijn frituur Smul op de hoek van de Leffingestraat en de Hennepstraat met passie uit. De minzame en altijd goedgemutste man speelde het al die tijd probleemloos klaar om moederziel alleen de lange rijen klanten op een vlotte, maar vooral ongelooflijk vriendelijke en persoonlijke manier aan hun frietjes en snacks te helpen. “Neen, ik sla nooit in paniek.”

Dat friturist Franky zijn hart op de juiste plaats heeft, is bij zijn talrijke klanten genoegzaam bekend. Zo deelde hij tijdens de heftige coronatijden honderden bonnen uit aan het zorgpersoneel van de plaatselijke ziekenhuizen en tijdens ons gesprek pinkt hij regelmatig een traantje weg als het over zijn zaak en zijn kinderen gaat. Frituur Smul is trouwens niet alleen een begrip in de buurt. Klanten komen van heinde en verre en dat heeft weliswaar te maken met de uitgebreide keuze aan kwaliteitsvolle snacks – ruim zeventig, waaronder 25 vegetarische! – maar ook met de manier waarop hij steevast de tijd vindt voor een babbeltje. “Oe ist?”: het is een standaard verwelkoming geworden en dat wordt gewaardeerd, zeker weten.

De kinderen gevolgd

“Ik ben voor een heel belangrijke en afdoende reden naar Oostende gekomen”, steekt Franky van wal. “Mijn ouders baatten in Koksijde een restaurant met frituur uit en ik ben daar 18 jaar aan de slag geweest. Tot bleek dat ik er de frituur niet zou kunnen uitbaten, en dat was in de eerste plaats wat ik boven alles wou. Ik ben daarom gaan uitkijken naar andere opportuniteiten, maar met een eigen zaak duidelijk voor ogen. Het is dan finaal hier op deze locatie geworden. Mijn vrouw en ik zijn uit elkaar gegaan en hebben twee dochters. Mijn ex verhuisde naar Oostende en ik ben mijn kinderen gevolgd om toch dicht bij hen te kunnen zijn.”

Via een vastgoedkantoor kwam Franky in 2001 bij zijn huidige pand terecht. “Ik was aan het zoeken toen de makelaar me vroeg of ik van nul wou starten, want hij had een gepast pand, vertelde hij me, ooit een kruidenierszaak, Finesse. Zo ben ik, heel basic, begonnen met een investering van toen 7.500 euro. Wetende dat anderhalf jaar later de straten zouden heraangelegd worden, met alle hinder van dien. Dat was de uitdaging: als ik dat overleef, dan ben ik vertrokken. En dat bleek ook zo. De werkmannen konden iedere middag hier terecht voor een frietje. Als het regende stak ik hun jassen in de droogkast.”

Stoofvlees

Twee keer gooide Franky alles eruit voor een ingrijpende herinrichting van de frituur. Vandaag kan je er bovendien ook ter plaatse genieten van het uitgebreide aanbod. “De eerste 15 jaar at ik iedere dag frietjes, maar daar ben ik serieus mee verminderd. Gezondheid voor alles, zeker op mijn leeftijd. De populairste snack? Dat is zonder twijfel mijn stoofvlees met frietjes. Ik bereid dat trouwens zelf hier in mijn keuken bij de zaak, net als mijn vol-au-vent en spaghetti bolognaise. En natuurlijk kies ik voor de meest kwaliteitsvolle producten. ‘Ken uw patat’ is ook zoiets. Aardappelen zijn niet ieder jaar hetzelfde en daar moet je absoluut rekening mee houden bij het voor- en afbakken. Het moet gezegd worden: ook hier speelt de klimaatverandering een grote rol. Zo gebruik ik geen bintjes meer. De kwaliteit ervan is veel verminderd.”

Psycholoog

Opvallend: zelfs al staan de klanten in een lange rij tot om de hoek, toch verloopt de bediening – Franky staat er al die jaren helemaal alleen voor – ongelooflijk vlot. Een goed geheugen? “Ik heb daarvoor zo mijn trucs”, bekent hij glimlachend. “Er zit een systeem in zodat het opnemen van de bestelling, het klaarzetten en het bereiden naadloos verloopt. Neen, ik geraak nooit in paniek, integendeel. Als je iets graag doet, kan je zoveel. Ik maak zelfs tijd voor een praatje. Hier komen voor de volle honderd procent vaste klanten over de vloer, met hun verhalen, hun problemen. En wie voor het eerst komt, zie ik altijd terug. Niemand is hier een nummer, de zoveelste in de rij. Ook daarvoor komen mensen terug. Voor die babbel, om hun hart eens te luchten. Soms voel ik me vijftig procent friturist en vijftig procent psycholoog.”

Wat de toekomst van frituur Smul betreft, daar heeft Franky een verrassing in petto die wellicht heel wat klanten droevig zal stemmen. “Inderdaad, ik stop er volgend jaar mee. Het is wel geweest. Ik zal nog enkele jaren ergens in de privé aan de slag gaan en dan is het tijd voor een verdiend pensioen, mijn familie en genieten van het leven. Ik heb een heel bekwame overnemer gevonden die al vanaf september wat mee komt draaien. Dit is dus zeker niet het einde van frituur Smul.”

The post Franky Duerinckx baat al 23 jaar frituur Smul uit: “Niemand is hier de zoveelste in de rij” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Crisisoverleg, familiemoment en 3 telefoontjes: dit ging vooraf aan de aankondiging van Joe Biden om uit presidentsrace te stappen

De Amerikaanse president Joe Biden heeft het definitieve besluit om de race te verlaten, genomen in slechts 48 uur tijd. Dat zeggen zijn campagnemedewerkers. Wekenlang vocht Biden voor zijn politieke overleven, maar uiteindelijk werd de druk van zijn Democratische achterban, donoren en de Republikeinse Partij te groot. Waarom heeft Biden die beslissing zo plots genomen? Wat is er het afgelopen

Lees meer »

Nick Bril van The Jane in Antwerpen gedagvaard door eigen autoverzekeraar: “Slachtoffer kan zo sneller vergoed worden”

Topchef Nick Bril wordt door zijn verzekeraar voor de politierechtbank gedaagd voor het ongeval waarbij een stagiair van zijn restaurant zwaargewond geraakte. Dat schrijft Het Laatste Nieuws en de advocaat van de verzekeraar bevestigt dat aan VRT NWS. Zurich Insurance Group doet dat omdat een gerechtsdeskundige zo sneller aan de slag kan, zegt advocaat Werenfried Schwagten. "Het slachtoffer kan zo

Lees meer »