Sea Life Blankenberge laat zeehondjes Draakje en Selkie vrij

Sea Life Blankenberge heeft woensdagmiddag twee herstelde zeehonden naar hun natuurlijke habitat vrijgelaten. Draakje en Selkie hebben beide een uitdagend herstelproces doorstaan, en werden gezond genoeg bevonden om weer in de zee te leven.

Draakje, een jonge mannetjeszeehond, werd op 12 maart gevonden in Lombardsijde. Hij werd naar het opvangcentrum gebracht met koorts en meerdere wonden op zijn hoofd. Helaas raakte hij door een infectie zijn rechteroog kwijt. “Ondanks deze tegenslag is Draakje sterk gebleven, en heeft hij opmerkelijke vooruitgang geboekt tijdens zijn herstel. We zijn verheugd dat we hem nu weer kunnen laten gaan, wetende dat hij het goed zal doen in het wild. Draakje heeft immers al laten zien dat hij een echte vechter is”, zegt Jonathan Meul, junior curator van Sea Life.

Selkie, de tweede zeehond die woensdag is vrijgelaten, werd op 10 maart aangetroffen op het strand van Koksijde. “Zij had wonden rond haar achterste flippers en op haar wang, wat gepaard ging met een lichte koorts”, klinkt het. Na intensieve zorg en medische behandeling in het opvangcentrum is ook Selkie volledig hersteld. “Haar herstel is een prachtig voorbeeld van hoe onze inspanningen het verschil kunnen maken voor deze dieren. De wonden zijn volledig genezen en ze is klaar om weer vrij te zwemmen”, aldus nog Jonathan Meul.

Vreugdevol moment

Sea Life Blankenberge heeft al een lange geschiedenis in het redden, rehabiliteren en vrijlaten van zeehonden aan onze Belgische kust. Elk jaar verzorgt het centrum talloze dieren die in nood verkeren. “De vrijlating van Draakje en Selkie markeert een nieuwe mijlpaal in onze voortdurende inspanningen om het zeeleven te beschermen. Het is altijd weer een vreugdevol moment wanneer deze prachtige dieren opnieuw de oceaan in duiken, klaar voor hun tweede kans in de natuur. Emotioneel en inspirerend voor alle betrokkenen”, zegt general manager Delphine Dobbels.

Het afscheid van zeehondje Selkie was voor de adoptieouders extra emotioneel: het dier werd geadopteerd door Sabine Hoosemans, als eerbetoon aan haar dochter Linde die vijf jaar geleden plots op 29-jarige leeftijd onverwachts overleed. “Linde ging van kleins af naar de scouts en haar totem daar, was ‘aftastende zeehond’: mijn dochter nam meestal eerst een wat afwachtende houding aan, maar bloeide dan wel helemaal open als ze je vertrouwde”, vertelt Sabine. Ze woonde de vrijlating van zeehondje Selkie bij met haar andere dochter Liesbeth, de zus van Linde. “Dit is voor ons een moeilijk moment. Het is opnieuw een beetje loslaten. Maar het geeft ook troost”, zegt Liesbeth. De naam Selkie komt uit de Keltische mythologie. “Selkies zouden volgens de mythe zeehonden zijn, die op het land hun huid af kunnen werpen en zo een menselijke gedaante aannemen. Linde heeft lang in Spanje gewoond, het zou mooi zijn als Selkie als laatste eerbetoon naar daar zou zwemmen zodat ze samen kunnen liggen op het strand”, aldus mama Sabine.

Sea Life blijft zich ondertussen verder inzetten voor het welzijn van zeehonden en andere zeedieren, en roept het publiek op om bewust te blijven van het belang van mariene conservatie. “Iedereen kan trouwens een bijdrage leveren aan het behoud van onze zeeën en de dieren die erin leven”, benadrukt Jonathan Meul. Deze inspanningen worden mede mogelijk gemaakt door Sea Life Trust, een wereldwijde liefdadigheidsorganisatie die zich inzet voor het beschermen van de oceanen en het zeeleven. “Sea Life Trust ondersteunt tal van projecten en initiatieven gericht op behoud en rehabilitatie, en speelt een cruciale rol in het succes van centra zoals Sea Life Blankenberge. Met de vrijlating van Draakje en Selkie vieren we opnieuw een belangrijke overwinning voor natuurbehoud en diergeneeskundige zorg”, besluit Delphine Dobbels. Ondertussen staat het seizoen van de gewone zeehond opnieuw voor de deur, en belooft het dus weer druk te worden in het opvangcentrum.

(WK)

The post Sea Life Blankenberge laat zeehondjes Draakje en Selkie vrij is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Restaurant opent filiaal in China en nodigt delegatie Chinezen uit in België: “We zijn de eerste westerlingen die daar iets op poten zetten”

Tony Nai, de eigenaar van restaurant Kaai 22 op de Wilfordkaai in Temse, opende samen met zijn zakenpartner Wim Gyselen een tweede filiaal. Dat komt er 8.000 kilometer verderop in zijn geboortestad Suqian, in China. “Het is een brewpub geworden waar we lokaal Belgisch bier brouwen. De Chinezen zijn er gek op”, zegt Wim.

Lees meer »

Educatieve bijenroute krijgt vervolg richting Snaaskerke

Gistel organiseert in samenwerking met de imkervereniging De Kustbie een tweede educatieve bijenwandeling. Het is een goed begaanbare wandeling van 10 kilometer van Gistel tot Snaaskerke en terug. De route van vorig jaar, die 5 kilometer lang is, is ook nog steeds open.
The post Educatieve bijenroute krijgt vervolg richting Snaaskerke appeared first on KW.be.

Lees meer »

Rockzanger Stijn Meuris met The Royal Navy Band op de Brugse Bavik Dagen

Het Comité voor Initiatief organiseert naar jaarlijkse gewoonte een driedaags gratis muzikaal feest op de Markt in Brugge. De Brugse Bavik Dagen vinden plaats van 19 tot en met 21 juli. Opmerkelijk feit: rocker Stijn Meuris concerteert met The Royal Navy Band.
The post Rockzanger Stijn Meuris met The Royal Navy Band op de Brugse Bavik Dagen appeared first

Lees meer »

Rusland stuurt gevechtsvliegtuigen voor Amerikaanse bommenwerpers boven Barentszzee

Rusland zegt zondag dat het gevechtsvliegtuigen heeft laten opstijgen om te verhinderen dat twee Amerikaanse strategische bommenwerpers de grens boven de Barentszzee zouden oversteken, in het noordpoolgebied. “Toen de Russische vliegtuigen naderden, corrigeerden de Amerikaanse strategische bommenwerpers hun traject, weg van de grens met Rusland”, zegt het Russische ministerie van Defensie.

Lees meer »