Duikinstructeur dan toch vrijuit voor dodelijk duikongeval, familie reageert onthutst: “Een schande. Ik wil gerechtigheid”

De 61-jarige duikinstructeur R.C. gaat dan toch vrijuit voor het duikongeval waarbij Torhoutenaar Kurt Huberecht en zijn vriendin Nathalie Fiers op 15 september 2019 het leven lieten. De drie maanden cel met uitstel die R.C. eerder had gekregen, werden woensdag door het Hof van Beroep ongedaan gemaakt.

De familie van Kurt Huberecht, met op de eerste plaats zijn moeder Annita Coolman, reageert onthutst. “Het is een schande dat R.C. weigert om zijn verantwoordelijkheid op te nemen, want hij heeft bij de fatale duik wel degelijk fouten gemaakt”, zegt ze.

Gerechtigheid willen

Het tragische verhaal is bekend. Op zondag 15 september 2019 ondernamen Kurt (53) en Nathalie (36) een duikexcursie naar de Noordzee onder de leiding van hun bevriende duikinstructeur R.C. De man had Kurt opgeleid en Nathalie volgde lessen bij hem. Ze zouden vanuit Nieuwpoort de zee ingaan, maar omdat ze te laat vertrokken waren, koos R.C. in laatste instantie om naar een ander gezonken wrak te duiken. Een fatale beslissing, zo zou blijken.

“En er volgden nog meer fouten”, zegt Annita (79). “Dus verklaarde de rechter hem in maart 2023 schuldig aan de onopzettelijke dood van mijn zoon en zijn vriendin. De instructeur kreeg drie maanden cel met uitstel. Hij ging echter tegen dat vonnis in beroep en is nu dus vrijgesproken. (aangeslagen) Ik ben daar niet goed van. Het was een ongeluk dat vermeden had kunnen worden. Nathalie had onvoldoende duikervaring en ook Kurt had al een hele tijd niet meer gedoken. Iemand die nog maar een paar keer met de auto gereden heeft, stuur je als begeleider toch ook niet zomaar de weg op? Ik heb niets tegen R.C. als persoon, maar ik wil gerechtigheid, vooral voor Kurts enige zoon Arnaud (14), over wie ik mij als pleegouder ontferm.”

Onvoldoende bewezen

Volgens het Hof van Beroep in Gent, dat R.C. dus vrijgesproken heeft, is het onvoldoende bewezen dat de duikinstructeur fouten heeft gemaakt die tot de dood van Kurt en Nathalie hebben geleid. Het is namelijk nog altijd onduidelijk wat er op die fatale zondag half september 2019 precies is misgelopen. Het koppel raakte onder water zo goed als zeker in de problemen, maar waardoor en in welke omstandigheden blijft een raadsel. “Aangezien er niet met zekerheid kan worden vastgesteld wat er zich exact heeft voorgedaan, kan evenmin vastgesteld worden welke fouten de beklaagde gemaakt zou hebben”, aldus de rechter. “Duiken is nu eenmaal een risicosport, waarbij trieste ongevallen met dramatische afloop en veel menselijk leed jammer genoeg mogelijk zijn.”

Ze wilden sámen duiken

“Uit het onderzoek blijkt dat beide duikers erop stonden om sámen de duik naar het scheepswrak te maken”, vervolgde de rechter. “Dat was hun eigen keuze als volwassen personen. Mogelijk heeft de ene duiker onder water de andere tevergeefs willen helpen, maar ook dat valt niet met zekerheid te zeggen.”

“We zijn hier kapot van”, reageert Annita Coolman nog. “Dit voelt als totaal onrechtvaardig aan.”

The post Duikinstructeur dan toch vrijuit voor dodelijk duikongeval, familie reageert onthutst: “Een schande. Ik wil gerechtigheid” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Schot met jachtgeweer om burenruzie stil te krijgen in Kortemark

Tijdens een burenruzie in Kortemark heeft een man van 40 een schot gelost met een jachtgeweer. 2 andere mannen waren afgelopen nacht ruzie aan het maken op straat. De man van 40 maande hen om stiller te zijn en schoot met zijn jachtgeweer. Daarbij werd niemand geraakt. Maar het schietincident ontaardde in een vechtpartij. Daarbij raakten de 3 mannen lichtgewond.

Lees meer »

‘La Vie Fit’ organiseert derde Bootcamp Koekelare: “Iedereen kan op zijn of haar eigen tempo deelnemen”

Bootcamp Koekelare, georganiseerd door ‘La Vie Fit’, vindt al voor het derde jaar plaats, telkens op maandag van 19.15 uur tot 20.15 uur. ‘La Vie Fit’ wordt gerund door Nathasha Van Houtte (42), haar echtgenote Lisa Simoen (30) en een toegewijd team, met als doel mensen te begeleiden naar een gezonde, actieve en gebalanceerde levensstijl.
The post ‘La Vie

Lees meer »

Firma Seynaeve brengt platina jubilarissen samen in Wielsbeke

André Derudder (94) en Margriet Van Compernolle (92) kennen intussen de weg naar het gemeentehuis van Wielsbeke. Naast goud, diamant en briljant kwamen ze er nu hun platina huwelijksjubileum vieren.
The post Firma Seynaeve brengt platina jubilarissen samen in Wielsbeke appeared first on KW.be.

Lees meer »

Straks giftige spinnen in huis door de havens? “Verwant van zwarte weduwe heeft zich intussen al gevestigd hier”

Er komen wellicht dagelijks exotische spinnen binnen via de Antwerpse haven. Dat zegt de Antwerpse spinnenexpert Koen Van Keer. Hij pleit bij de overheid dan ook voor een meldpunt en een structurele aanpak, want ze kunnen een gevaar betekenen voor onze gezondheid en voor inheemse dieren en planten. "Zo is de Grote Steatoda, verwant aan de Zwarte weduwe, hier intussen

Lees meer »

Dochter van Angelina Jolie en Brad Pitt bevestigt wens tot naamsverandering

Shiloh Jolie-Pitt heeft haar wens om de naam Pitt te laten vallen, bevestigd in een reeks berichten in de Los Angeles Times. De wet in de staat Californië schrijft voor dat mensen die hun naam willen laten wijzigen dit vier weken voor de rechtszitting in een krant moeten publiceren. Volgens de Amerikaanse nieuwszender ABC heeft de 18-jarige dochter van actrice

Lees meer »

Koks Raf en Imke reizen al zes jaar mee met ‘Vive le vélo’: “Op de top van Alpe d’huez moet je je menu aanpassen”

Het geheime ingrediënt van twintig successeizoenen ‘Vive le vélo’? Dat is de catering. Kok Raf Verstraete (40) en partner Imke Van den Bruel (33) reizen al zes jaar mee in het spoor van de tourtalkshow. Het duo, voor wie geen tv-set geheim is, vertelt over de lievelingskost van Karl Vannieuwkerke, het jaarlijkse feest op 21 juli en hun manier van

Lees meer »