Organisator van Offerfeest geeft tekst en uitleg bij gerucht dat er een moskee komt in Menen: “We zijn met veel, heel veel zelfs!”

Komt er een moskee in Menen? In de straten van de grensstad gonst het van de geruchten en daarbij wordt vooral in de richting van de voormalige serres Fournier gekeken. De plaats, gelegen langs de Oostkaai ondergaat een complete metamorfose, al klinkt het sussend bij de initiatiefnemers. “Dit is geen moskee, maar een tijdelijke gebedsplaats voor het Offerfeest!”

“We zijn met veel, heel veel zelfs!” Lahcen Oudaha (56), ondernemer en spreekbuis voor de moslimgemeenschap, kijkt uit naar komend weekend. Dan vieren moslims wereldwijd het Offerfeest en ook in Menen gaat dit niet onopgemerkt voorbij. “We zijn al jaar en dag vragende partij voor een eigen lokaal of een eigen gebouw. Op die manier kunnen we de moslims uit Menen een gebedsplaats geven waar ze in alle rust hun geloof kunnen beleven. Nu trekken we naar de moskee in het Franse Halluin, of dat was toch zo in het verleden. Daar gaan zodanig veel mensen bidden, dat heel wat gelovigen op straat moeten blijven. Er werd dan ook besloten om de Belgische moslims er niet meer toe te laten. Alleen is het stadsbestuur niet echt meewerkend in dit alles. Ook voor het Offerfeest is het van hetzelfde laken een broek. Waar je ziet dat onze vrienden in Kortrijk zelfs de Xpo ter beschikking kregen, lukt dat hier totaal niet. We zijn al snel met meer dan 700 gelovigen, die natuurlijk allemaal het Offerfeest willen vieren. Uiteindelijk hebben we een overeenkomst kunnen sluiten met de eigenaar van de grote serres aan de Oostkaai. Daar zal het Offerfeest komend weekend kunnen doorgaan, en zal iedereen meer dan voldoende parking hebben. Een moskee? Neen, dat zal het niet worden. Het is gewoon een eenmalige gebeurtenis. En laat ons meteen ook iedereen geruststellen: we zullen hier ter plaatse geen schapen slachten.”

Hoewel het volgens Lahcen dan ook bij die ene keer zal blijven, maakt hij duidelijk dat hun zoektocht naar een vaste stek in Menen nog niet voorbij is. “Heel wat mensen krijgen de daver op het lijf als ze nog maar het woord ‘moskee’ horen, maar we zijn echt wel geen terroristen hoor! Integendeel: het hebben van een eigen plaats kan de maatschappij alleen maar ten goede komen. We houden de jongeren van straat en in het gareel, we ontvangen iedereen met open armen en prediken vrede. Maar in Menen is het een erg ongelijke strijd. Hadden we vorig jaar eindelijk een goed pand gevonden, compleet met parking, werd het alsnog onder onze neus verkocht. Het was woningmaatschappij !Mpuls die plots een voorkooprecht had. We hebben nu opnieuw een geschikt pand gevonden en verzamelen hier ook de nodige fondsen voor. Het is nu te hopen dat het stadsbestuur niet opnieuw dwars gaat liggen. De moslimgemeenschap van Menen en omstreken is groot, erg groot zelfs. Als het voor ons onmogelijk is om de toestemmingen te krijgen, net zoals de andere religies dat krijgen, zullen we misschien wat creatiever uit de hoek moeten komen. Misschien moeten we voor het vrijdaggebed allemaal verzamelen op de Grote Markt, voor het stadhuis, en daar gaan bidden. Dan zal alles er vast staan en zullen ze misschien wel luisteren. Laat me duidelijk zijn: we zijn helemaal niet op oorlogspad maar ooit gaat men toch met ons rond tafel moeten zitten.”

Om het Offerfeest in de serres tot een succes te brengen, liet Lahcen flyers en affiches verdelen. “In de grote omgeving hebben we ze in alle Arabische winkels opgehangen. We hebben ze meteen ook in het Nederlands, het Frans en het Arabisch laten drukken. Wie mee wil komen feesten en dat elders niet kan, is bij ons meer dan welkom. Plaats is er in overvloed.”

The post Organisator van Offerfeest geeft tekst en uitleg bij gerucht dat er een moskee komt in Menen: “We zijn met veel, heel veel zelfs!” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Smeden maken grote Brigand

Het bestuur van de landelijke Kriekewijk in Ingelmunster hoopt dit jaar maar op één iets, namelijk een weekend zonder regen op 1, 2, 3 en 4 augustus. De editie 2023 werd immers volledig uitgeregend, waardoor de familiedag op zondag letterlijk in het water viel. Nieuw dit jaar is ‘Smeden met vrienden’. Kriekebewoner Gus Callewaert en zijn team maken een grote

Lees meer »

Koest met twee paarden belandt in gracht in Lo-Reninge, één paard overlijdt ter plaatse

In Reninge (Lo-Reninge) is zondagnamiddag een koets met twee paarden in een gracht beland. Een van de paarden is naar een dierenkliniek gebracht voor observatie, terwijl het andere paard is overleden. De inzittenden van de koets bleven ongedeerd.
The post Koest met twee paarden belandt in gracht in Lo-Reninge, één paard overlijdt ter plaatse appeared first on KW.be.

Lees meer »

Sociale woonmaatschappij Woonhaven verontschuldigt zich voor schimmel- en vochtproblemen in woningen in Deurne, externe aannemer aangesteld

De Antwerpse sociale huisvestingsmaatschappij Woonhaven biedt haar excuses aan voor de staat van de sociale woningen in de Arenawijk in Deurne. Die kampen met ernstige vocht- en schimmelproblemen. "Het is schrijnend wat we gezien hebben", zegt woordvoerder Sarah Devis in De Ochtend. "We hopen de problemen snel opgelost te krijgen." Er is nu een externe aannemer aangesteld om de problemen

Lees meer »

Andrew Tate en broer aangeklaagd voor grootschalige belastingontduiking in Verenigd Koninkrijk

De Britse controversiële influencer Andrew Tate en zijn broer Tristan worden beschuldigd van grootschalige belastingsontduiking in het Verenigd Koninkrijk. Ze zouden jarenlang samen met een derde persoon belastingen hebben ontdoken op een bedrag van 25 miljoen euro, gekregen als inkomsten uit hun internetactiviteiten. De Britse politie heeft een civiele procedure tegen de 3 aangespannen.

Lees meer »

Extreem zeldzame walvis aangespoeld op strand in Nieuw-Zeeland

Op een strand in Nieuw-Zeeland is een exemplaar van een van de meest zeldzame en minst bekende walvissoorten aangespoeld. Het karkas van het vijf meter lange dier werd op 4 juli ontdekt in de buurt van Dunedin op het Zuidereiland. Het gaat waarschijnlijk om een mannelijke spadetandspitssnuitdolfijn, meldt de plaatselijke natuurbeschermingsdienst Department of Conservation (DOC). Tot nu toe is er

Lees meer »

Boerderij brandt uit na blikseminslag

Het onweer heeft lelijk huis gehouden in Mechelen en omstreken. Aan de Oppuurseweg in Lippelo (Puurs-Sint-Amands) is een boerderij uitgebrand. De brand is waarschijnlijk ontstaan na een blikseminslag.

Lees meer »

Tesla stelt voorstelling robottaxi uit

De Amerikaanse bouwer van elektrische wagens Tesla stelt de voorstelling van zijn langverwachte volledig zelfrijdende robottaxi uit. Dat meldt het financiële persbureau Bloomberg op basis van bronnen met kennis van zaken.

Lees meer »

Volle buit voor Girmay én twee ploegmaats kwijt: nieuwe groene trui wordt bijna onmogelijke opdracht voor Philipsen

Een tweede opeenvolgende groene trui is weer wat verder weg voor Jasper Philipsen. De sprinter van Alpecin-Deceuninck moest in Villeneuve-sur-Lot toekijken hoe concurrent Biniam Girmay nog maar eens de volle buit pakte én hij zag met Jonas Rickaert en Soren Kragh Andersen ook twee ploegmaats buiten tijd aankomen. “We proberen nu te mikken op nog een ritzege.”

Lees meer »

VOLT verkent Poperinge en omstreken

De oud-leerkrachten van het VTI Tielt trokken onlangs op dagexcursie. Ze brachten een uitgebreid bezoek aan het Lijssenthoek Military Cemetery in Poperinge met inbegrip van het informatiecentrum. Na het middagmaal trok men naar de hoppeboerderij ’t Hoppecruyt in Proven waar er uitgebreid uitleg gegeven werd over de hopteelt. Daarna was het heerlijk ontspannen in Au
The post VOLT verkent

Lees meer »