Sjoemelende advocaat-generaal uit Gits blijft geschorst

De hoge magistraat die begin maart geschorst werd nadat uitlekte dat hij als jurylid de vragen voor het magistratenexamen van januari had doorgespeeld aan minstens één kandidaat, blijft geschorst. Advocaat-generaal C.B. (58) zag zijn schorsing verlengd met drie maanden, met inhouding van 20 procent van zijn wedde.

De affaire barstte begin maart los toen een advocate uit Brugge melding maakte van mogelijke fraude bij het magistratenexamen van januari. Dat examen is de toegangspoort tot de magistratuur en wordt georganiseerd door de Hoge Raad voor de Justitie (HRJ). De klokkenluidster had op de computer van een advocaat-stagiair, die deelnam aan het examen, verdachte documenten gezien en lichtte de HRJ in. Uit intern onderzoek bleek al snel dat een jurylid – advocaat-generaal C.B. uit Gits – de vragen had doorgespeeld aan de kandidaat.

Beiden bekenden de feiten. Tegen advocaat-generaal C.B. werd een strafonderzoek geopend. Op tuchtvlak werd hij meteen met drie maanden geschorst. Die schorsing is nu verlengd. De advocaat-stagiair werd niét geschorst, de jongeman is nog steeds actief als advocaat. Opvallend: ook de moeder en vader van de advocaat werden geschorst. Beiden zijn immers ook magistraat en hebben mogelijks een rol gespeeld in het doorspelen van de vragen. De schorsing van de moeder, rechter E. W. uit Ieper, is ondertussen afgelopen en niet verlengd. Over de schorsing van de vader, afdelingsprocureur Y. S. uit Brugge, moet binnenkort beslist worden.

In de nasleep van de affaire raakte bekend dat ook een andere kandidaat, advocate L.L., de vragen op voorhand zou ontvangen hebben. Haar vader, afdelingsprocureur J.L. uit Ieper, werd daarop eveneens geschorst. Ook over zijn schorsing moet binnenkort beslist worden.

Het strafonderzoek is ondertussen volop aan de gang. Afdelingsprocureur J.L. zou ondertussen bekend hebben dat hij de vragen inderdaad via zijn collega C.B. ontvangen heeft en doorgespeeld heeft aan zijn dochter. Afdelingsprocureur Y.S. uit Brugge zou zich op zijn zwijgrecht beroepen.

The post Sjoemelende advocaat-generaal uit Gits blijft geschorst is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Van marsrover tot waterraket: Kinderen beleven uniek Educatief ruimtekamp in Astropolis

Astropolis in Oostende heeft de voorbije jaren een uitgebreid educatief aanbod uitgewerkt om kinderen niet enkel veel bij te leren over sterrenkunde en ruimtevaart, maar ook enthousiast te maken. Voor de eerste keer wordt er ter plaatse ook een kamp georganiseerd. Tien kinderen worden ondergedompeld in leuke workshops.
The post Van marsrover tot waterraket: Kinderen beleven uniek Educatief ruimtekamp

Lees meer »

Vishandel Deconinck uit Komen-Waasten sluit na net geen 100 jaar de deuren: “Tijd om te genieten van momenten met de familie”

Als een laatste der Mohikanen sluit Vishandel Deconinck, de laatste vishandel van Komen-Waasten, eind juli de deuren. Met net geen 100 jaar op de teller, hebben Patrick (62) en Katrien (62) besloten om te genieten van een welverdiend pensioen. “Vis uit de Noordzee? Dat is bijna een uitzondering geworden.”
The post Vishandel Deconinck uit Komen-Waasten sluit na net geen

Lees meer »

LIVE GENTSE FEESTEN. Poesje stoei! Urbanus heeft meteen heel Sint-Baafs mee

Nacht nummer drie van de Gentse Feesten, na een dag vol verwennerij! Het jonge volkje kan gaan slapen met de Ketnetband en de Vlaspoppenworp nog vrolijk in gedachten, het wat oudere volkje maakt zich intussen op voor enkele extra uurtjes vertier. Isolde Lasoen speelde al een thuismatch van jewelste, maar met Urbanus gaat Gent met nog een heel ander monument

Lees meer »

LIVE GENTSE FEESTEN. De KetnetBand brengt covers op Korenmarkt en 18-koppige band Free The Folk! maakt indruk op Luisterplein

Het is weeral dag drie van de Gentse Feesten! De KetnetBand brengt covers van populaire kinderartiesten op de Korenmarkt en Free The Folk! staat met 18 muzikanten op een podium en doet dat prima. Straks staat er onder meer een misviering in het Gents in de Sint-Jacobskerk op het programma en om 23 uur treedt Urbanus op op het Sint-Baafsplein.

Lees meer »

Jan Peumans wordt lijstduwer voor N-VA in Riemst, Dirk Jacobs is lijsttrekker

Jan Peumans wordt de lijstduwer voor N-VA in Riemst bij de gemeenteraadsverkiezingen op 13 oktober. Dat schrijft Het Belang van Limburg en het nieuws wordt bevestigd aan VRT NWS. Vanop dezelfde plek haalde hij bij de Vlaamse verkiezingen op 9 juni 22.000 persoonlijke voorkeurstemmen en raakte hij verkozen. Peumans zetelt momenteel in de gemeenteraad in Riemst. De lokale arm van

Lees meer »

Code geel voor onweer in hele land: vannacht kans op felle regen en wind, in Limburg al 130 oproepen voor schade 

Er trekt een nieuwe regenzone ons land binnen vanuit Frankrijk, waardoor het vannacht nog stevig kan regenen en waaien. Eerder vandaag was in verschillende Limburgse gemeenten al sprake van zware buien en wateroverlast. Brandweerzones Zuid-West en Oost-Limburg ontvingen al meer dan 130 oproepen. Omdat er windstoten tot 90 kilometer per uur kunnen zijn, heeft Brussel de parken en bossen gesloten.

Lees meer »

Georges uit Brugge viert 100ste verjaardag

Op zondag 21 juli vierde Georges Despriet zijn honderdste verjaardag in restaurant Chagall. Schepen Pablo Annys feliciteerde de eeuweling in naam van het Brugs stadsbestuur.
The post Georges uit Brugge viert 100ste verjaardag appeared first on KW.be.

Lees meer »

LIVE. Secret Service vraagt Trump geen buitenevenementen meer te houden – Trump wil verhinderen dat Harris toegang krijgt tot campagnegeld Biden

De Amerikaanse president Joe Biden is uit de presidentsrace gestapt. Alles lijkt erop dat vicepresident Kamala Harris de fakkel over zal nemen. Zij heeft intussen voldoende gedelegeerden achter zich om de nominatie van de Democraten veilig te stellen. Het ziet er dus naar uit dat zij het op 5 november zal opnemen tegen Republikeins kandidaat Donald Trump. Volg de aanloop

Lees meer »