“Ook in Kortrijk winnen we duidelijk”: Axel Ronse (N-VA) wil derde hond zijn in burgemeesterskwestie

Kortrijks schepen Axel Ronse zag hoe zijn partij N-VA op Vlaams en Federaal niveau de verkiezingen won. Ook in Kortrijk zijn de Vlaams-nationalisten duidelijk de grootste. “Ik heb me gestoord aan de opiniemakers die het steeds maar over twee kandidaat-burgemeester voor de Open VLD hadden”, zegt een opgeluchte Ronse.

De peilingen hadden het anders aangegeven. Vlaams Belang zou deze verkiezingen winnen en N-VA naar het achterplan duwen, maar dat gebeurde uiteindelijk niet.

“Ik ben eerlijk gezegd ongelooflijk opgelucht”, zegt Axel Ronse, die met zo’n 5.011 voorkeurstemmen als derde op de N-VA-lijst verkozen is geraakt in de Kamer van Volksvertegenwoordigers.

“Gisteren had niemand een cent voor onze kansen gegeven. Een sterke score voor de N-VA is essentieel om ons land in een andere plooi te leggen. Ik hoorde het op alle markten waar ik de afgelopen maanden langskwam: mensen die schrik hadden om op het eind van de maand niets over te houden.”

Enkel democratische coalitie

Ronse ziet een ‘oorverdovend signaal’ van de kiezers. “De West-Vlamingen hebben vandaag vooral gestemd voor meer socio-economische maatregelen. Mensen moeten nu geactiveerd worden om onze welvaart te beschermen.”

“Vlaams Belang heeft op basis van de peilingen trouwens altijd gepretendeerd de grootste te zijn in Kortrijk. Ik denk dat het nu ook voor de twijfelaars duidelijk is dat dat niet het geval is”

Zijn collega in de Kortrijkse gemeenteraad Wouter Vermeersch (Vlaams Belang) vond dat er nu een historische kans is voor de V-partijen (N-VA en Vlaams Belang, red.). “Ik denk dat mijn voorzitter zeer duidelijk geweest de afgelopen week”, maakt Ronse zijn standpunt duidelijk.

“Het politieke puzzelwerk start vanaf morgen. Er zijn grondige hervormingen op de arbeidsmarkt nodig, en we moeten de migratietanker keren. En ik denk dat we op Vlaams niveau vooral naar democratische partijen moeten kijken voor een mogelijk coalitie.”

Derde hond

De afgelopen maanden heeft Axel Ronse zich gestoord aan het burgemeestersdebat. De Kortrijkse gemeenteraadsverkiezingen op 13 oktober zouden zo een duel worden tussen Ruth Vandenberghe (Open VLD) en Vincent Van Quickenborne (Open VLD). Nu N-VA in Kortrijk de grootste partij werd, legt hij zijn ambitie nog eens op tafel.

“Ik heb me vooral geërgerd aan de framing van bepaalde opiniemakers. Na deze uitslagen moeten we concluderen dat ook N-VA een duidelijke rol zal spelen. Op 13 oktober zal het niet enkel om twee personen draaien, dat is zeker. Vlaams Belang heeft op basis van de peilingen trouwens altijd gepretendeerd de grootste te zijn in Kortrijk. Ik denk dat het nu ook voor de twijfelaars duidelijk is dat dat niet het geval is”, besluit Ronse.

The post “Ook in Kortrijk winnen we duidelijk”: Axel Ronse (N-VA) wil derde hond zijn in burgemeesterskwestie is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Jouw vraag over Brussel: is de Belgische driekleur in Brussel gemaakt?

Tijdens een EK of WK-voetbal of in de aanloop naar de Belgische feestdag wordt hij van zolder gehaald en zien we hem net iets vaker wapperen aan de Brusselse vensterbanken dan anders. De driekleur, le tricolore, de Belgische vlag. Maar wist je dat de allereerste versie daarvan in volle revolutie aan elkaar werd genaaid in Brussel op een boogscheut van

Lees meer »

Man vrijgelaten nadat baby overlijdt in Belgische auto in Rotterdam: “We zagen een man schreeuwen, hij liep steeds rond de wagen heen”

De man die gisteren in Rotterdam werd aangehouden nadat een baby er was overleden, is vanochtend vrijgelaten. Dat meldt het AD. Het kindje werd in zorgwekkende toestand aangetroffen in een geparkeerde auto met een Belgische nummerplaat op een industrieterrein. Volgens een getuige zou een man – mogelijk de vader – een raampje hebben ingetikt en het kind uit de auto

Lees meer »

Taiwan meldt recordaantal Chinese vliegtuigen

Tijdens de NAVO-top in de Verenigde Staten lijkt China meer militaire oefeningen te houden voor de kust van Taiwan. Donderdagochtend (lokale tijd) had het Taiwanese ministerie van Defensie 66 militaire vliegtuigen in 24 uur tijd rond het eiland geregistreerd, volgens de autoriteit een recordaantal dit jaar.

Lees meer »

Zes keer meer C-attesten in het beroepsonderwijs dan in het aso

Voor 20.084 middelbare scholieren eindigde het schooljaar in mineur: met een C-attest in de boekentas zijn ze verplicht om na de zomervakantie opnieuw in hetzelfde jaar te starten als op 1 september vorig jaar. Dat blijkt uit de cijfers van het Agentschap voor Onderwijsdiensten (Agodi). Opvallend: in het beroepsonderwijs zijn er zes keer meer zittenblijvers dan in het algemeen secundair

Lees meer »

Big Jump in de Schelde in Avelgem voor springlevend water

Zondag 14 juli om klokslag 15 uur nodigen de Avelgemse sportdienst, dienst jeugd en cultuur, Natuurpunt en de vzw GoodPlanet Belgium alle omwonenden uit om in Avelgem te komen springen.
The post Big Jump in de Schelde in Avelgem voor springlevend water appeared first on KW.be.

Lees meer »

LIVE OLYMPISCHE SPELEN. Kopecky – die ook de tijdrit rijdt – kent haar ploegmates voor de wegrit – Imke Vervaet naast 4×400, ook geselecteerd voor 200m

Parijs maakt zich op voor de dertigste editie van de Olympische Spelen, die plaatsvinden van vrijdag 26 juli tot zondag 11 augustus. In het Belgische kamp heerst de medaillekoorts en ook internationaal staan alle neuzen richting Franse hoofdstad. Volg al het nieuws in aanloop naar de olympiade in onze liveblog hieronder.

Lees meer »

“Een jeugddroom die uitkomt”: Bruggeling Tim Beuckels zet twee hoedjes op tijdens Cactusfestival

Tim Beuckels zet dit weekend twee hoedjes op tijdens het Cactusfestival: als bezieler van het platenlabel Unday Records begeleidt hij artiesten, als bestuurder en vrijwilliger bij vzw Cactus is hij mee verantwoordelijk voor de productie.
The post “Een jeugddroom die uitkomt”: Bruggeling Tim Beuckels zet twee hoedjes op tijdens Cactusfestival appeared first on KW.be.

Lees meer »

Koperdief is auto kwijt na arrestatie

“Ik zou graag mijn auto terugkrijgen, anders raak ik niet aan een job.” Een 36-jarige man uit Staden zag zijn Peugeot Partner in beslag genomen nadat hij na een diefstal van koperkabels in Roeselare kon tegengehouden worden. Zijn ‘partner in crime’ op de passagiersstoel bleek nog wat meer op zijn kerfstok te hebben. De smeekbede bleek tevergeefs.
The post

Lees meer »