Bakkerij Vandecasteele ontvangt tweemaal Vlaams label ‘Streekproduct.be’: “Ons recept blijft een groot geheim”

De West-Vlaamse splitwafels en de Zoetekoek van bakkerij Vandecasteele uit Poperinge krijgen het Vlaamse label ‘Streekproduct.be’. In totaal krijgen acht nieuwe producten het Vlaamse label Streekproduct.be.

Het label is een initiatief van het Steunpunt Streekproducten van VLAM en bestaat dit jaar twintig jaar. In 2024 viert het Steunpunt Streekproducten 20 jaar Streekproduct.be met acht nieuwe erkenningen, sommige nieuw in het gamma, andere sluiten aan bij een reeds erkende traditie. Bakkerij Vandecasteele uit Poperinge krijgt de Vlaamse erkenning voor twee streekproducten: de West-Vlaamse splitwafels en de zoetekoek, aangeboden als de Poperingsche kruydekoecke. De Poperingse bakkerij Vandecasteele is een echt familiebedrijf. De eerste generatie aan het roer waren Adolf Vandecasteele en Marie Sansen. “Ze begonnen in 1911 een bakkerij in Ieperstraat 67. Na enkele jaren verhuisden ze naar het huidige adres Ieperstraat 47. Ze kregen twee zonen en een dochter”, zegt Simon Froyman, huidig zaakvoerder van bakkerij Vandecasteele.

Banketbakker

Adolf Junior zette de stiel verder bij zijn vader als tweede generatie. In 1940 trouwde hij met Marguerite Meyens. Kort daarna werd hij krijgsgevangen gedurende de Tweede Wereldoorlog. “Hun zoon, Jacques Vandecasteele, zette aldus zijn eerste stapjes zonder zijn vader. Tijdens deze periode zette Marguerite de bakkerij verder met hulp van een bakkersgast en de familie. Zijn broer Antoon startte een eigen zaak op Ieperstraat 22, maar hij kreeg geen kinderen”, legt Simon uit.

“Ondanks zijn koksopleiding besliste mijn grootvader Jacques alsnog om bakker en banketbakker te worden. Hij werd de derde generatie. In 1966 trouwde hij met Agnes Depoorter. Samen werkten ze 45 jaar om van de bakkerij iets moois te maken. Mijn moeder Chantal werd geboren in 1967 en na zeven jaar kregen ze nog een dochter Céline.”

De vierde generatie kwam er toen Simon zijn moeder Chantal aan het roer kwam. Céline volgde de koksschool in Spermalie en startte een tearoom naast de bakkerij genaamd Poussecafé. Jammergenoeg overleed Céline Vandecasteele op 36-jarige leeftijd.

Meerwaarde

Bij bakkerij Vandecasteele is ondertussen de vijfde generatie aan zet. De bakkerij wordt momenteel geleid door Chantal Vandecasteele en haar zoon Simon (31). Hij leerde de bakkersstiel in bakkerijschool Ter Groene Poorte in Brugge. “We kregen al de erkenning van West-Vlaams streekproduct. Deze nieuwe erkenning is zeker een meerwaarde. Toeristen komen soms expres langs om onze erkende producten te ontdekken. We staan ook in de publicatie ‘Westhoek, de grote goesting’ van Toerisme Westhoek en dat nemen toeristen graag bij de hand”, zegt Simon. “Ondertussen sta ik al twaalf jaar mee in de zaak en mijn partner Liza zeven jaar. Het recept van de splitwafel is afkomstig van mijn overgrootvader en was een groot geheim. Er was een industrieel en ambachtelijk recept. Wij gingen verder met het ambachtelijk recept en ook nu is het recept nog steeds een groot geheim”, zegt Simon.

De Poperingse peperkoekbakkerij ‘De Werkende Bie’ van de familie Maes-Rommens sloot de deuren in 1983. “Wij namen het recept, de bakblikken en verpakkingsmateriaal van de Poperingsche kruydekoecke over. Mijn grootvader Jacques leerde de kneepjes van het peperkoekbakken van Paul Maes. Vandaag volg ik nog steeds hetzelfde recept, waarbij zoals het hoort de kantkoek of oude koek, restjes van een vorig baksel, een belangrijke rol spelen om de rogge te verwerken. Met deze nieuwe erkenning willen we graag werk maken van nieuwe verpakking voor onze Poperingsche kruydekoecke waarbij ook de erkenning vermeld wordt op de verpakking.”

The post Bakkerij Vandecasteele ontvangt tweemaal Vlaams label ‘Streekproduct.be’: “Ons recept blijft een groot geheim” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Gelekte video toont hoe Trump met Kennedy belt: “Ik zou graag willen dat je dingen doet. We gaan winnen”

De zoon van onafhankelijk presidentskandidaat Robert F. Kennedy Jr heeft beelden gelekt waarop een telefoongesprek te zien is tussen zijn vader en Donald Trump. Trump vertelt onder meer over de aanslag van zaterdag en toont zich sceptisch over vaccins voor baby’s (Kennedy is een overtuigd antivaxer). “Ik zou graag willen dat je dingen doet. We gaan winnen”, kan je Trump

Lees meer »

Meer dan 100.000 wachtenden in de rij voor ‘show als Taylor Swift’: Real-presentatie Mbappé moet morgen grootste ooit worden

De fans van Real Madrid kruisen morgenmiddag klokslag 12 uur met felrood in de agenda aan. Op dat tijdstip wordt Kylian Mbappé (25), de nieuwste ‘galactico’, met open armen ontvangen in wat de grootste en spectaculairste presentatie van een voetballer ooit moet worden. Daarvoor spaart Real kosten noch moeite, met een vuurwerkshow geïnspireerd op het recente optreden van Taylor Swift

Lees meer »

Raymond van het Groenewoud opent verrassend 181e editie van de Gentse Feesten

Aan de Reep heeft Raymond van het Groenewoud de 181e editie van de Gentse Feesten officieel geopend. Gent had een verrassende openingsact beloofd en kon de spanning er tot na 18.00 uur in houden. Burlesque-danseres Zoe Bizoe zaaide even verwarring met een sensuele dans. Van het Groenewoud dook pas daarna op. Voor de Gentse Feesten is hij geen onbekende. Jarenlang

Lees meer »

Antwerpse stadsgids in Amerika en Amerikaanse Antwerpenaar getuigen: “Trump zal zich opwerpen als een martelaar”

De mislukte moordaanslag op presidentskandidaat Donald Trump beroert de gemoederen. Niet enkel in Amerika zelf, ook hier bij ons. En zeker bij de Amerikanen die in ons land wonen. Gazet van Antwerpen sprak met de Antwerpse stadsgids in New York Patrick van Rosendaal en met Kevin Breese, een Amerikaan die al veertien jaar in Wilrijk woont en voorzitter is van

Lees meer »

Dames SC Zonnebeke willen zo hoog mogelijk eindigen

De dames van SC Zonnebeke hebben vorig seizoen hun heropstart niet gemist. Ze bereikten de promotie van derde naar tweede provinciale en willen dit seizoen zo hoog mogelijk eindigen.
The post Dames SC Zonnebeke willen zo hoog mogelijk eindigen appeared first on KW.be.

Lees meer »

VRT bouwt exclusiviteitscontracten af en lanceert nieuwe constructie voor BV’s, maar er zit een addertje onder het gras

Geen grote vergoedingen meer voor exclusiviteit of voor zogenaamde ‘consultancy-opdrachten’. De VRT stuurt zijn exclusieve verbintenissen met BV’s – in alle stilte – wel degelijk bij. De openbare omroep moet de exclusiviteitscontracten immers afbouwen tegen 2025. Kobe Ilsen is daar een eerste voorbeeld van. En nieuwe gezichten zoals Pommelien Thijs en Zita Wauters krijgen een minder strikte deal, die hen

Lees meer »

DAGBOEK. Dag 2 van de Republikeinse Conventie: “Standpunten blijven onveranderd aan extreemrechtse kant, maar ze kiezen bewust voor een gematigder imago”

Tot nu toe valt de Republikeinse Conventie vooral op door zijn onopvallendheid. Er zijn weinig controversiële gasten of toespraken, en ook geen opvallende uitschuivers. Er wordt vooral laserscherp gefocust op de campagnethema’s: gisteren was dat de economie, vandaag het immigratiebeleid. Het grote doel van deze conventie lijkt te zijn om aan de Amerikaanse kiezer te bewijzen dat de partij een

Lees meer »

Duitsland levert verdachte van schietpartij in Bavegem uit, man is aangehouden

De raadkamer van Oudenaarde heeft een verdachte aangehouden voor een schietpartij in Bavegem, in november vorig jaar. Toen kreeg een man twee kogels in zijn been terwijl hij buiten stond te roken. De verdachte is opgepakt in Duitsland en aan ons land uitgeleverd. De schietpartij veroorzaakte ophef, want ze gebeurde enkele dagen na de moord op een advocate in Sint-Lievens-Houtem.

Lees meer »

De EU kan zich nu geen besluiteloosheid en chaos veroorloven

Het gat in de Belgische begroting blijkt nog twee miljard groter te zijn dan gedacht, wat de regeringsonderhandelingen er niet gemakkelijker op maakt. Als het een troost kan zijn: Frankrijk staat nog helemaal nergens met de vorming van een nieuwe regering. En een Europese Commissie hebben we ook nog niet.

Lees meer »

Belgische werknemers vandaag ‘bevrijd’ van belastingen

De Belgische werknemers vieren maandag ‘Tax Liberation Day’, de dag van het jaar vanaf wanneer ze in theorie niet langer belastingen betalen en dus voor eigen rekening beginnen te werken. Dat blijkt uit een studie van de economische denktank Molinari in samenwerking met adviesbureau EY.

Lees meer »

WEERBERICHT. Stevige buien met donderslag niet uitgesloten

Enkele lokale buien en bij momenten mooie opklaringen wisselen elkaar deze ochtend af. Vanaf het westen vallen in de loop van de dag meer buien en is het vaak zwaarbewolkt. Vooral in het noordwestelijke deel van het land vallen er stevige buien en is een donderslag niet uitgesloten. De maxima schommelen van 17 of 18 graden aan zee en in

Lees meer »

Arne uit Ledegem wil met Rumtastik iedereen de smaak van rum laten ontdekken

Arne Vannieuwenborgh (28) startte recent in bijberoep Rumtastik op. De Ledegemnaar begon met degustaties aan huis, maar trekt nu ook al met een rumbar naar evenementen. “De verschillende smaken van rum zijn zo divers”, aldus Arne die ook nog andere toekomstplannen heeft.
The post Arne uit Ledegem wil met Rumtastik iedereen de smaak van rum laten ontdekken appeared first

Lees meer »