Natuurpunt Kortemark laat gemeente op 1 en 2 juni groen kleuren: “Ga voor meer natuur in je tuin”

Zaterdag 1 en zondag 2 juni nodigt Natuurpunt Kortemark iedereen uit op hun studiedag omtrent natuurinclusief bouwen en boeren en hun fietstocht Tournéé Naturel. Daarmee willen ze aantonen dat boer en natuur zeker en vast samengaan.

“Onze eerste dag van dat weekend staat in het teken van duurzame en innovatieve manieren om menselijke activiteiten en natuur te verzoenen”, aldus Daisy Pincket en Nancy Vandecasteele van Natuurpunt Kern Kortemark.

“Duurzame manieren om menselijke activiteiten en natuur te verzoenen”

“Bij natuurinclusief bouwen integreren we ruimte voor natuur in onze stedelijke omgeving, waardoor steden en gemeenten niet alleen groener worden, maar ook leefbaarder. Aan de andere kant richt natuurinclusief boeren zich op de landbouwpraktijken die de natuur respecteren en versterken. We willen graag landbouwers, gemeenten, scholen en iedereen die de natuur een hart toe draagt, inspireren op deze dag. Tijdens de voormiddag die al start om 8 uur, laten we vijf specialisten aan het woord. Dirk Criel is een zelfstandig landschapsdeskundige die de natuurinclusieve mogelijkheden in de woningbouw komt uitleggen aan de hand van het Faunahuis project. Jelle Quartier is bioloog en zaakvoerder van natuurstudiebureau Ecospoor. Hij komt uitleggen waarom het in kaart brengen van fauna, flora en omgevingselementen in een bepaald gebied belangrijk is.”

De Oude Pastorie

“Landschapsarchitect Tristan Coens is expert inzake publieke ruimte als groendeskundige bij de stad Izegem. Dan komt ook Korneel Verslyppe nog aan het woord. Hij is regiocoördinator voor Boerennatuur West-Vlaanderen, gespecialiseerd in biodiversiteit. Als afsluiter van deze boeiende voormiddag zullen de aanwezigen kunnen luisteren naar Jos Depotter, een landbouwer uit Koksijde, die vertelt hoe hij economie en ecologie tracht te verzoenen in zijn bedrijfsvoering. Deze interessante voormiddag vindt plaats in wzc De Bottelarij op het Brouwersplein in Kortemark. Iedereen wordt er verwelkomd met een kopje koffie. Inschrijven kan door een mailtje te sturen naar [email protected]. Deelnemen kost slechts 5 euro. Zaterdag 1 juni tussen 13 en 16 uur kan iedereen de nodige inspiratie opdoen tijdens onze gratis beurs in De Oude Pastorie in de Pastoor Blanckestraat. We laten je kennismaken met groendaken, (inbouw)nestkasten, waterdoorlaatbare ondergronden, geveltuinen, inheems zaai- en plantgoed, een hoevewinkel met biologisch gekweekte producten en nog veel meer.”

Natuurpuntjes

“Op zondag 2 juni van 9.30 tot 18 uur zetten we met Tournée Naturel enkele natuurlijke locaties in Kortemark in de kijker. Deze keer kan je naast de privé natuurtuinen ook de Natuurpuntjes van Kortemark bezoeken. De natuurtuinen zijn plekjes waar de eigenaar de natuur in een bepaalde mate zijn gang laat gaan. Als er ingrepen gebeuren, is dit steeds vanuit een ecologische gedachte en worden er zoveel mogelijk inheemse planten en natuurlijke materialen gebruikt. Het is een genietbare plaats waar planten en dieren zich thuis voelen. De Natuurpuntjes zijn vijf openbare pleintjes die Natuurpunt Kern Kortemark heeft kunnen opwaarderen middels het winnen van het burgerbudget in 2022. Ieder plekje hebben we onder de loep genomen. We hebben de mogelijkheden in kaart gebracht om te weten hoe wij de lokale biodiversiteit konden verhogen.”

Zoektocht

“Zo hebben we bloemenweides ingezaaid, nestkasten opgehangen, bijenhotels geplaatst, takkenrillen en een wilgentunnel gebouwd… Op ieder Natuurpuntje zal een bestuurslid aanwezig zijn om uitleg te geven over het hoe en waarom. In Natuurpuntje Handzame en Edewalle is er de mogelijkheid om een hapje of een drankje te nuttigen. En voor wie dat wenst, is er een zoektocht waaraan je kan deelnemen. Wie graag fietst, kan het routeplan van Tournée Naturel opvragen via [email protected] of afhalen aan de infostand in de Oude Pastorie vanaf 9.30 uur. We hopen tijdens dit uniek weekend heel wat volk te mogen verwelkomen om zich te laten inspireren meer natuur toe te laten in eigen tuin”, besluiten Daisy en Nancy.

The post Natuurpunt Kortemark laat gemeente op 1 en 2 juni groen kleuren: “Ga voor meer natuur in je tuin” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Geinz publiceert boek met cartoons over Olympische Spelen: “Van buiklopen tot wortelschieten”

Cartoonist Geinz, in het dagelijks leven bekend als Frits Deblieck (51), duikt met ‘Oeilympics’ de wondere wereld in van de Olympische Spelen. 130 cartoons lang laat hij je bulderlachen in de marge van het grootste sportfeest ter wereld.
The post Geinz publiceert boek met cartoons over Olympische Spelen: “Van buiklopen tot wortelschieten” appeared first on KW.be.

Lees meer »

EXCLUSIEF. Wim Vanlessen werkte mee aan nieuwe videoclip Katy Perry: “Hier ga ik nog héél lang trots op zijn”

Hij was jarenlang dé sterdanser van Ballet Vlaanderen, maar ook nadat hij daar z’n carrière beëindigde, blijft Wim Vanlessen (49) een begrip in de danswereld. Zo bedacht hij mee de choreografie van ‘Woman’s World’, de comebacksingle van popster Katy Perry (39). In dit gesprek vertelt Wim hoe die opdracht op z’n pad kwam, hoe streng het eraan toeging op de

Lees meer »

Dokter Trump geeft update over herstel na moordaanslag: “De kogel was minder dan 0,5 centimeter verwijderd van zijn hoofd”

Een halve centimeter. Zoveel heeft het gescheeld of de kogel die het oor van Amerikaans ex-president Donald Trump raakte, had zich in zijn schedel geboord. Dat zegt Ronny Jackson Jr, die tijdens Trump’s presidentschap zijn persoonlijke dokter was, in een brief aan het Huis van Afgevaardigden. Daarin geeft hij de Amerikaanse burgers een update over de toestand van Trump, en

Lees meer »

Nu prinses Elisabeth officieel afgestudeerd is aan Oxford: hoe ziet haar toekomst er precies uit?

“Ze is heel bedachtzaam en ze neemt haar werk heel serieus.” Na een bacheloropleiding van drie jaar studeert prinses Elisabeth dinsdag af aan de universiteit van Oxford. Veel tijd om te bekomen heeft onze kroonprinses echter niet, want de 22-jarige dochter van koning Filip en koningin Mathilde wordt binnenkort verwacht op de prestigieuze Amerikaanse universiteit Harvard. Maar hoe zien de

Lees meer »

Ook magistraten en politiemedewerkers benaderd door ‘Eveline’, parket wil de man vervolgen voor afpersing, belaging en voyeurisme 

De oplichter die zich voordeed als ‘Eveline’, en zo naaktfoto’s van BV’s kon krijgen, heeft ook politiemensen en magistraten benaderd. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. De man deed op sociale media alsof hij een jonge vrouw was, en zocht contact met allerlei mannen om hen naaktfoto’s te laten sturen. Nadat de man eind vorig jaar voor de 2e keer vrij

Lees meer »

OPINIE – Het zoveelste onderzoek naar onze gezonde zeelucht, is dat nog wel nodig?

Het blijft wetenschappers intrigeren, onze gezonde zeelucht. Wij kustbewoners – ik woon al 54 jaar aan zee – weten het wel zeker, maar de wetenschap hecht geen geloof aan eeuwenoude volkswijsheden. Neen, empirisch bewijs na een zoveelste onderzoek, dat moet voor eens en altijd alle twijfel bannen.
The post OPINIE – Het zoveelste onderzoek naar onze gezonde zeelucht, is

Lees meer »

Grote hinder nadat truck wand Liefkenshoektunnel ramt, brandweer met bestuurder bevrijden uit cabine

In de Liefkenshoektunnel in Beveren heeft zich dinsdag rond 16 uur in de richting van Gent een verkeersongeval voorgedaan. De bestuurder van een vrachtwagen met Roemeense nummerplaat verloor er halfweg de tunnel de controle over het stuur. Hij ramde de tunnelwand en kwam uiteindelijk op het rechterrijvak terecht. De bestuurder zat geklemd in zijn cabine maar kon door de hulpdiensten

Lees meer »

Laatste handcarwash van Genk al voor de 3e keer gesloten: “Dit is een carwash die telkens naast de pot pist”

De handcarwash op de Maaseikerbaan in Genk heeft geen verlenging van zijn vergunning gekregen. Die tijdelijke vergunning werd in oktober gegeven door het stadsbestuur, nadat de zaak eerder al twee keer de deuren moest sluiten wegens verschillende inbreuken. De tijdelijke vergunning is niet verlengd omdat er bij twee controles in januari en maart opnieuw fraude is vastgesteld.

Lees meer »