Zondag match van de waarheid tussen Anderlecht en Club Brugge

Best mogelijk dat de editie 2023-2024 in de Jupiler Pro League zondagavond na afloop van de topper tussen Anderlecht en Club Brugge in een beslissende plooi ligt.

Vanwege de puntendeling van maandag tussen Club Brugge en Union heeft Anderlecht de leidersplaats weer overgenomen, en dat met de eindmeet in zicht. Paars-wit telt net als Club 46 punten, maar heeft bij een gelijke stand altijd het voordeel op blauw-zwart omdat het in de reguliere competitie hoger geëindigd is. Union is met 43 punten derde en is mathematisch ook nog niet uitgeteld.

Kan al beslist zijn

Het kampioenschap kan zondagavond zelfs al beslist zijn, maar dan mag Union zondagnamiddag niet winnen op bezoek bij seizoensrevelatie Cercle, dat op de vierde stek in het eindklassement mikt. Als Anderlecht vervolgens de drie punten thuis houdt tegen Club, is de 35e landstitel voor het stamnummer 35, de eerste sinds 2017, met nog één speeldag te gaan een feit. In alle andere scenario’s valt de beslissing pas een week later op de slotspeeldag, maar het is intussen wel duidelijk dat de match van de waarheid tussen Anderlecht en Club het kampioenschap minstens in een definitieve plooi zal leggen.

Momenteel hebben beide teams het nog in eigen handen. Als de West-Vlamingen dat zo willen houden, moeten ze de drie punten pakken in een uitverkocht en ongetwijfeld kolkend Astridpark. Anderlecht zou eventueel wel kunnen leven met een punt, maar moet het dan een week later wel afmaken op bezoek bij een uitgeteld Antwerp, de uittredende kampioen. The Great Old staat maandagavond eerst nog voor de verplaatsing naar Racing Genk.

Apotheose

Voor een in de play-offs nog steeds ongeslagen Club Brugge vormt het duel in Anderlecht de apotheose van een indrukwekkende inhaalrace, na een seizoen waarin ze enkele maanden geleden nog volledig kansloos leken. Club speelt tegen Anderlecht wel al zijn 62e wedstrijd van het seizoen en kon zowel tegen Fiorentina als tegen Union in het slot de vermoeidheid niet meer verbergen. Bovendien viel topschutter Igor Thiago ook nog eens geblesseerd uit. Blessurelast mag echter geen excuus vormen voor de bezoekers.

Anderlecht mist onder meer Jan Vertonghen, Thorgan Hazard en de geelgeschorste Thomas Delaney. Voor Anderlecht zou het dan weer de titel van de wederopstanding zijn, na de donkere jaren na de overname van de club.

Negende speeldag

De negende speeldag wordt overigens vrijdagavond (20u45) op gang getrapt op Stayen, met het duel tussen STVV en Oud-Heverlee Leuven. In die Europe Play-off is AA Gent al zeker van de eindzege en staat er dus niets meer op het spel. De Gentenaars van afscheidnemend coach Hein Vanhaezebrouck gaan zaterdagavond (20u45) nog op bezoek bij het noodlijdende Standard, op voorwaarde dat er dit weekend wel gevoetbald kan worden op Sclessin. De Ultra’s hebben alvast beloofd van wel. Tussendoor is er zaterdag in de vooravond (18u15) het duel tussen rode lantaarn Westerlo en KV Mechelen.

Zondagavond is er ook de heenwedstrijd in de barrages tussen Lommel en KV Kortrijk. De terugwedstrijd volgt een week later in het Guldensporenstadion. De inzet van de dubbele confrontatie is een ticket voor de hoogste afdeling.

Lommel kwam als winnaar uit de Promotion Play-offs in de Challenger Pro League, na winst in de finale tegen Deinze. Lommel blijft zo in de running om voor het eerst sinds het faillissement in 2003 terug te keren naar de hoogste Belgische voetbalklasse. KV Kortrijk zit sinds 2008 onafgebroken in de hoogste afdeling. Kampioen Beerschot en Dender stijgen rechtstreeks naar de Jupiler Pro League. AS Eupen en RWDM maken de omgekeerde beweging en spelen volgend jaar in de Challenger Pro League.

The post Zondag match van de waarheid tussen Anderlecht en Club Brugge is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Boudewijn en Fabiola zijn nog altijd aanwezig: de betekenis achter alle foto’s in de audiëntiekamer van koning Charles

Koning Filip (64) en koningin Mathilde (51) waren ongemerkt aanwezig bij de eerste ontmoeting van koning Charles (75) met de nieuwe Britse premier Keir Starmer. In de kamer in Buckingham Palace waar de afspraak plaatsvond, staat prominent een portret van het Belgische vorstenpaar, evenals een intieme foto van koning Boudewijn en koningin Fabiola. Welke royals kregen nog een plekje, en

Lees meer »

Donald Trump verschijnt op Republikeinse conventie met verband aan oor

Donald Trump is dinsdagavond aangekomen op de Republikeinse conventie. De grote schermen toonden eerst beelden van Trump backstage, met een verband aan zijn oor. Hij gebaarde dat hij het publiek nog altijd kan horen. Het is zijn eerste publieke optreden sinds de moordpoging op hem zaterdag, waarbij zijn rechteroor geraakt werd door een kogel.

Lees meer »

Partij van president Assad wint Syrische verkiezingen

In Syrië heeft de partij van president Bashar al-Assad de parlementsverkiezingen gewonnen. De overwinning van de Ba’ath-partij, die sinds 1963 aan de macht is, kwam niet als een verrassing aangezien ze met zo goed als geen tegenstand rekening moet houden. De opkomst bedroeg 38,16 procent, tegenover 33,17 procent in 2020.

Lees meer »

Meer Vlaamse woningen ongeschikt of onbewoonbaar verklaard

In Vlaanderen zijn vorig jaar 4.725 woningen ongeschikt of onbewoonbaar verklaard. Dat blijkt uit het jaarverslag van Wonen in Vlaanderen. Het gaat om een record van minstens de jongste 5 jaar, al betekent dat niet per se dat er meer woningen in slechte staat verkeren. Mogelijk wijst het cijfer vooral op een toenemend aantal controles.

Lees meer »

37 maanden cel gevorderd voor man die vriendin probeerde te wurgen

Een 49-jarige Oostendenaar heeft zich voor de Brugse strafrechter moeten verantwoorden voor poging tot doodslag op zijn partner. Toen haar zoon tussenbeide kon komen, was het slachtoffer al bewusteloos door de wurgpoging. Het openbaar ministerie vorderde 37 maanden gevangenisstraf, waarvan de helft met uitstel en onder voorwaarden.
The post 37 maanden cel gevorderd voor man die vriendin probeerde te

Lees meer »

“Zelfs nadat hij de dood recht in de ogen heeft gekeken, is Trump geen ander mens worden”

Dit wordt een belangrijk weekend voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Alweer. Niet met zo’n dramatische plotwending als het vorige, maar toch al even historisch. Mogelijk zal Joe Biden tot inkeer komen en zich terugtrekken als presidentskandidaat. De druk is op allerlei manieren opgevoerd. De laatste dagen sprak ook de invloedrijke Nancy Pelosi – de ex-voorzitter van het Huis van Afgevaardigden –

Lees meer »