Steve Ryckier komt met zilveren jubileumshow één keer naar zijn geboortestad Brugge: “Het begon met één sketch van mijn voorbeeld Willy Lustenhouwer”

Steve Ryckier zag het levenslicht in Brugge, groeide op in Sint-Andries, volgde school in Brugge. In 2019 verliet hij Brugge. Nu woont hij in het zonnige Spanje. De band met Brugge zal echter nooit verdwijnen. Steve heeft hier nog vrienden wonen. Het is logisch dat hij voor zijn éénmalige zilveren jubileumshow een locatie koos in Brugge. Hij vond die in Owla Brugge, waar hij op vrijdagavond 24 mei een uniek optreden zal verzorgen. “Willy Lustenhouwer, Elvis, allerlei stemmetjes…. Ze komen allemaal aan bod tijdens deze gevarieerde show”, zegt Steve Ryckier.

Steve (55) pendelt regelmatig vanuit Spanje, richting Vlaanderen. Hij geniet van de Spaanse zon, maar is zijn geboorteland niet vergeten waar hij nog vaak op het podium staat. Om zijn zilveren jubileumshow te promoten, verliet hij nogmaals zijn woonplaats Spanje. We konden met hem praten in Owla Brugge.

Hoe gaat het nu met je?

Steve: “Heel goed, dankjewel! Ik ben terug in Brugge. Zaal Owla, tweede jaargang. En waarom de Owla? Omdat ik deze zomer ook meedoe aan ‘Owla Showtime’. Ik heb de artistieke verantwoordelijkheid op mij genomen om de artiesten te bundelen: internationale mensen, orkest, regisseur. We streven naar het internationaal publiek. Aan die 100.000 toeristen willen we ‘s avonds ook iets aanbieden. Het is onze bedoeling om van Owla een zaal voor dinnershows te maken voor een internationaal publiek en plaatselijke bezoekers.”

Maar hoe gaat het écht met je nu je eens terug bent in Brugge? De stad die je goed kent, want je bent hier geboren. Hoelang woonde je hier?

Steve: “Ik ben geboren in Assebroek. Ik beleefde hier mijn kindertijd, ging naar school, maakte vrienden… Ik ken Brugge van binnen en van buiten. Ik ging naar het Sint-Lodewijkscollege in Sint Andries. Daarna naar Ter Groene Poorte in Brugge en nadien naar Gent. Mijn ouders hadden een viswinkel in Sint-Andries. Ik hielp altijd mee en exporteerde zelfs vissen naar het buitenland. Maar de microbe van het dansen bleef. De dansscholen kwamen op, waaronder Matthys. Mijn ouders gingen daar ook naartoe, ik ging mee. De dansschool pakte met iets nieuws uit: acrobatische rock-‘n-roll. Ik vond dat wel tof. Dat bleef hangen toen ik werd meegesleurd in de muziek. Later vond dat zijn eigen weg in mijn shows.”

Welke herinneringen koester je aan deze stad?

Steve: “Die jaren zeventig, dat vond ik fantastisch. Ieder jaar ging ik met mijn ouders kijken naar de ‘One-Men-Show’ van Willy Lustenhouwer. Ik kende al zijn nummers uit het hoofd, ook al verstond ik niet alles als klein mannetje. Op een bepaald moment ben ik ook Willy geworden. Hij was mijn voorbeeld. Hij deed alles: zingen, komisch en melancholisch zijn. Hij bleef in mijn achterhoofd zitten. Ik wilde ook zoiets doen, niet alleen lokaal zoals Willy die zich beperkte tot Brugge. Met mijn andere show van stemmenimitaties kan ik veer breder gaan: West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen… Er komt wel altijd een stukje West-Vlaams in. Als het publiek West-Vlaams is, zal er ook wel een stukje van Willy inzitten. Ik heb hem nooit ontmoet. Mijn grootvader François Ryckier kende hem persoonlijk omdat hij schepen was. Ik heb dan ooit gezegd: ik wil iets doen zoals hem. Later kwam het Elvis-verhaal erbij. Ik heb eigenlijk twee levens: één als stemmenimitator en één als Elvis. Met Elvis kan ik overal gaan. In 2010 ben ik zelfs naar Amerika geweest en werd ik daar in een show publiekswinnaar. Nu ben ik zelfs geboekt voor 30 november voor Le Spiroudome in Charleroi. Elvis is groot. Met een Elvis-repertoire kan je overal terecht.”

Steve Ryckier zag het levenslicht in Brugge, groeide op in Brugge, maar woont nu al enkele jaren in… Spanje. © PADI/Daniël

Hoorde ik goed dat jij nu in Spanje woont?

Steve: “Inderdaad, al sinds 2019. Ik woon daar omdat mijn ouders daar ook wonen. Mijn optredens zijn vooral in het weekend. Ik werk met mensen samen die mijn optredens bundelen, waardoor ik in een korte tijdspanne meerdere optredens kan verzorgen. Ik keer dus nog altijd met veel plezier terug naar Vlaanderen.”

Je trad al op in heel wat grote steden in binnen- en buitenland. Kan je Brugge daar tussen zetten of is Brugge maar een peulschil van wat je ooit in andere landen qua steden te zien zag?

Steve: “Brugge is én blijft voor mij altijd mijn stad. Ik ken hier veel mensen en ik mag niet verloochenen van waar je komt. Mijn hartvezel hangt nog altijd in Brugge. Als ik ergens anders ben, denk ik er wel aan. Met Berlijn of Spanje kan je dat niet vergelijken, alles heeft zijn charme. Een weekend is ok, maar jaar in, jaar uit zou niets voor mij zijn. Als Bruggeling ben ik meer gehecht aan kleinere dorpen. Het contact vind ik toffer en in Brugge heb je dat. Het sociaal aspect vind ik heel belangrijk.”

Heb je hier nog vrienden wonen? Trouwens, kom je hier nog vaak eens eten?

Steve: “Ja, natuurlijk! De meeste zijn van hier. Mijn vriendenkring en fans wonen vooral in deze streek.”

Wat vind je van deze locatie Owla Brugge? Kwam je hier nog ooit naar de kerk?

Steve: “De Burg vind ik tof. Het is een mooi zicht met al die toeristen. Het oud justitiepaleis vind ik heel mooi gerestaureerd. De monumenten worden goed verzorgd: het Belfort, maar ook plaatsen zoals de Vismijn, de Reien…Qua restaurants moet het voor mij gezelligheid uitstralen. Ook een bruin café spreekt mij aan. En deze locatie is wel uniek. De mensen van Owla bouwen het met hart en ziel uit om het gestalte te geven .Voor optredens is deze locatie fenomenaal .Het is jammer dat te weinig mensen dat weten.”

Wat mag het publiek verwachten van ’25 jaar Steve Ryckier’?

Steve: Ik zorg voor 25 jaar verpakt als ‘Greatest Hits’, een ‘The Best Of’. Ik breng een stukje Willy Lustenhouwer, doe stemmenimitaties en vertel aan de mensen met wat ik allemaal bezig ben geweest. Ook Elvis zal natuurlijk niet ontbreken. Ik treed op met een live orkest Rico Zoroh Band, en breng twee internationale artiesten mee waarmee ik al samenwerkte. Alles wat ik zelf tof vond, heb ik gebundeld. De Owla is een goeie locatie, en meteen geef ik een knipoog naar de zomershow.”

Steve Ryckier op het podium van Owla Brugge. © PADI/Daniël

Vertel eens een hoogtepunt uit je voorbije zilveren jubileum?

Steve: “In 2010 ging ik naar Amerika om te zien hoe sterk ik zou staan tussen de Amerikanen in een Elvis-zangwedstrijd. Ik won de publieksprijs. Ik trad ook op met de drummer van Elvis, DJ Fontana. Ik heb daar veel mensen ontmoet en heb daar een vaste band mee. Dat is een van mijn hoogtepunten als West-Vlaming. Maar ook mijn optredens in de Brugse Schouwburg vergeet ik niet, met mijn vele shows van Willy, Elvis, de stemmetjes maar ook een rockopera met 120 mensen en symfonisch orkest.. Ik stond drie keren op de Gentse feesten, in Forum in Luik… Dat is echter allemaal ontstaan in Brugge met een sketch en zo geëvolueerd. Elvis is natuurlijk heel groot en heel veel doen hem ook na. Ik onderscheid mij in wat ik breng. Ik probeer de show te dragen en dat is iets dat ik doe om het tot zijn recht te brengen. Dat is mijn Elvis-verhaal én dat breng ik nog altijd even graag.” (PADI)

Vrijdag 24 mei om 20 uur in Owla Brugge. Deuren open om 19 uur. Tickets: 69 (VIP), 49 en 39 euro. Reservatie: www.owlabrugge.be

The post Steve Ryckier komt met zilveren jubileumshow één keer naar zijn geboortestad Brugge: “Het begon met één sketch van mijn voorbeeld Willy Lustenhouwer” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

TERUGLEZEN GAZA. Civiele Bescherming: 60 lichamen onder puin gevonden na terugtrekking Israël – Spaanse premier hekelt op NAVO-top dubbele standaard Gaza

De Spaanse premier Pedro Sánchez heeft er woensdag bij het Westen op aangedrongen om de “dubbele standaard” met betrekking tot het conflict in Gaza te verwerpen. Hij deed dit in het licht van de steun voor Oekraïne die de NAVO-leiders tijdens de top in Washington uitspraken. En Benjamin Netanyahu is vastbesloten een akkoord over een wapenbestand in Gaza te sluiten,

Lees meer »

“Een onschuldig meisje heeft trauma voor het leven”: storm van kritiek omdat volleyballer die 12-jarige verkrachtte naar de Spelen mag

De Nederlandse topbeachvolleyballer Steven van de Velde (29) komt over enkele weken in actie op de Olympische Spelen in Parijs. Maar die deelname levert een storm aan kritiek op. Tien jaar geleden zat de Nederlander nog in de gevangenis voor verkrachting van een 12-jarig meisje. Ruim 35.000 mensen ondertekenden een petitie om hem weg te houden uit Parijs.

Lees meer »

Eline start bloemenplukweide in Beernem: “Ik ben een bezige bij”

Een van de weilanden in Smallemate in Beernem staat sinds enkele weken bomvol kleurrijke bloemen. Eline Vanneste (36) heeft er een bloemenplukweide aangelegd. Iedereen die dat wil, kan er bloemen zelf afknippen en zelfstandig afrekenen. “En dat op de weide waar mijn grootvader ooit mais kweekte”, vertelt Eline.
The post Eline start bloemenplukweide in Beernem: “Ik ben een bezige

Lees meer »

Abdijstraat in Antwerpen herleeft: “Amper leegstand hier en veel klanten, dankzij de nieuwe ondernemers”

De Abdijstraat in Antwerpen is populairder dan ooit. De winkelstraat op het Kiel trekt zelfs heel wat buitenlandse shoppers, vooral Nederlanders én ook moslim. "Het is hier dan ook een halal-straat", zegt een vrouw in een eethuis. Bert Van Buggenhoudt, de voorzitter van de winkeliersvereniging, beaamt. "We moeten er niet flauw over doen, Antwerpen is diverser geworden en de nieuwe

Lees meer »

Amerikaan (21) schiet ex-vriendin en drie anderen dood op verjaardagsfeestje, daarna pleegt hij zelfmoord

In de Amerikaanse staat Kentucky heeft een 21-jarige man zijn ex-vriendin en drie anderen doodgeschoten tijdens een verjaardagsfeestje, waarna hij zichzelf van het leven beroofde. De dader was geen onbekende voor de autoriteiten. Eerder was hij veroordeeld voor de verkrachting van een 13-jarig meisje, waarvoor hij een voorwaardelijke straf van vijf jaar kreeg.

Lees meer »

Amos (28) en Hilde (55) krijgen nieuwe, persoonlijke behandeling voor long covid: “Mijn situatie is weer leefbaar”

"Mijn leven is op een jaar tijd veranderd van een overlevingsmodus naar een leefbare situatie". Dat zegt Hilde (55), een van de patiënten met long covid die de voorbije maanden meewerkten aan een studie van het UZ Brussel. Die onderzocht het effect van een persoonlijke aanpak op vlak van voeding en beweging bij patiënten. De studie is nog niet gepubliceerd,

Lees meer »

Visvijvers in Desselgem vernieuwd met paden, wandelbrug en speelplein

Met de aanleg van heel wat nieuwe paden, een wandelbrug en een speelpleintje wil het stadsbestuur het natuurgebied van 17 hectare nieuw leven inblazen. “Het resultaat mag gezien worden”, vindt schepen Rik Soens (CD&V).
The post Visvijvers in Desselgem vernieuwd met paden, wandelbrug en speelplein appeared first on KW.be.

Lees meer »

Verkoop eerste fase woonproject De Lange Thuyn in Blankenberge gelanceerd: “Hier verschijnen straks de eerste dertig woningen”

Op de grens met het poldergebied in het zuidoosten van Blankenberge verrijst een nieuwe woonbuurt met zo’n 239 wooneenheden. Samen met lokaal bestuur Blankenberge en woonmaatschappij Zetus realiseert WVI er het eigentijds woonproject De Lange Thuyn. “Vandaag lanceren we met trots de verkoop van de eerste fase”, zegt Johan Proot, directeur WVI. “Hier verschijnen straks de eerste dertig woningen.”

Lees meer »

Fietsersbond Lendelede trakteertde Fietsbusbegeleiders

Het bestuur van de Fietsersbond Lendelede zette de begeleiders van de Fietsbus in de bloemetjes. “Dankzij hun inzet kunnen kinderen op een veilige manier en in groep van en naar school fietsen”, zeggen Sofie, Hanne, Thomas, Steven en Dries.
The post Fietsersbond Lendelede trakteertde Fietsbusbegeleiders appeared first on KW.be.

Lees meer »

Langemarkenaar Jeroen Caron wint ADC Benelux Trophy

Langemarkenaar Jeroen Caron won zaterdag in Breda de eerste editie van de ADC (Amateur Darts Circuit) Benelux Trophy. In de finale versloeg hij de Nederlander Nick Crouwel met 5-2.
The post Langemarkenaar Jeroen Caron wint ADC Benelux Trophy appeared first on KW.be.

Lees meer »

Dader (26) van “gruwelijke” moord met kruisboog op vrouw en twee dochters van BBC-presentator gevat na klopjacht

De Britse politie heeft na een grote klopjacht de 26-jarige man gevat die verdacht wordt van betrokkenheid bij de moord op drie vrouwen gisteravond. Volgens de Britse openbare omroep ‘BBC’ gaat het om het gezin van één van haar presentatoren, John Hunt (58): zijn echtgenote Carol (61) en twee van hun drie dochters, Hannah (28) en Louise (25). Ze werden

Lees meer »

Oplossing voor Dunepanne in De Haan: historisch pand wordt jeugdherberg

Aan de rand van Park Potinière in de Concessie van de Haan staat Zorghotel Dunepanne sinds 31 mei leeg. De activiteiten van vzw Dunepanne werden stilgelegd, maar er is al meteen goed nieuws voor de toekomst van het gebouw. Vzw Vlaamse Jeugdherbergen oftewel HI Flanders zal hier een jeugdherberg openen. “Het wordt een van onze pareltjes.”
The post Oplossing

Lees meer »