Samen aan tafel tegen racisme: “Discriminatie is een dagelijkse realiteit voor vele mensen”

Donderdag 21 maart is de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie. In Kortrijk plant Platform 21/03 en tal van middenveldpartners de lokale actie ‘Samen aan Tafel’, een potluck. “Op een potluck brengt iedereen een gerecht mee om te delen. Voorafgaand zal de film ‘The Mind Game’ vertoond worden”, zegt Anaïs Loobuyck, educatief medewerker bij Oxfam Wereldwinkel Kortrijk. Het platform stuurt tevens aan om op zondag 24 maart om 12 uur naar de nationale betoging te gaan in Brussel.

“Racisme en discriminatie ontnemen mensen de mogelijkheid om zich volwaardig te ontwikkelen, maar ook om bij te dragen en zich deel voelen van de samenleving”

Op de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie komen mensen wereldwijd op voor gelijke rechten en tegen racisme en discriminatie. “We kampen nog steeds met stigmatiserend en polariserend taalgebruik. Het blijft niet enkel bij woorden. Discriminatie en racisme is een dagelijkse realiteit voor vele mensen, bijvoorbeeld op de huurdersmarkt, in de werksfeer, op school en openbare plaatsen ervaren mensen vormen van structurele uitsluiting. Racisme en discriminatie ontnemen mensen de mogelijkheid om zich volwaardig te ontwikkelen, maar ook om bij te dragen en zich deel voelen van de samenleving. Het maakt mensen kwetsbaar voor vormen van uitbuiting en geweld, het zet burgers tegen elkaar op en verdeelt de samenleving.”

“Het delen van een maaltijd zorgt voor ontmoeting, ontdekking, verbinding, verdieping en culinair genieten”

Met de lokale actie in Kortrijk willen Platform 21/03 en activisten inzetten op verbinding. “Daarom gaan we samen aan tafel. Het delen van een maaltijd zorgt voor ontmoeting, ontdekking, verbinding, verdieping en culinair genieten. 21 maart valt binnen het ramadanseizoen daarom eten we na zonsondergang, 19.02 uur. Je mag zelf kiezen wat je klaarmaakt. We hopen op een divers aanbod van veggie, vegan, hallal – en vleesgerechten”, vertelt Anaïs. Inschrijven kan via deze link.

‘Samen aan Tafel’ start om 17.30 uur en gaat door op de Howestcampus Penta in de Sint-Martens-Latemlaan. Om 18 uur wordt de film ‘The Mind Game’ vertoond. “De documentaire gaat over de psychologische druk waaraan jonge vluchtelingen worden blootgesteld. Het toont de gevaarlijke reis die vele onbegeleide minderjarigen afleggen op zoek naar bescherming in Europa. Sajid Khan Nasiri vluchtte op zijn veertiende alleen uit Afghanistan. Na twee jaar vol gevaar en ontberingen – die hij gedetailleerd vastlegde met zijn telefooncamera – arriveert hij in België. Daar begint een heel nieuwe worsteling: The Mind Game. Deze film kan een trigger zijn voor gevoelige kijkers”, zegt Anaïs.

The post Samen aan tafel tegen racisme: “Discriminatie is een dagelijkse realiteit voor vele mensen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Zo gaat het eraan toe op een praatavond voor jongeren over BDSM: “De paardenzweep van Decathlon is de beste”

Op café met wildvreemden praten over BDSM, seks, kinks en fetisjen: ook gekend als een munch. In Leuven is het concept zo populair dat organisatoren met wachtlijsten zitten en studenten zelfs een eigen ‘jongerenmunch’ hebben opgericht. Onze reporter ging gisterenavond naar zo’n bijeenkomst en dat leverde interessante gesprekken op. “Ik wil weleens vastgebonden worden met prikkeldraad.”

Lees meer »

De Vlaamse Waterweg plant baggerwerken en slibruiming in IJzerbekken

Na het zomerbouwverlof starten in opdracht van De Vlaamse Waterweg nv onderhoudsbaggerwerken en slibruimingswerken in het IJzerbekken. Op de IJzer zelf en het Kanaal Nieuwpoort-Duinkerke worden drempels afgevlakt. Het Lo-kanaal dat de IJzer in Fintele met het kanaal Nieuwpoort-Duinkerke in Veurne verbindt, wordt terug op diepte gebracht. De werken zullen tot het voorjaar 2025 duren.
The post De Vlaamse

Lees meer »

Macron: “Geen nieuwe regering voor einde van Olympische Spelen”

De Franse president Emmanuel Macron gaat geen nieuwe regering benoemen voor het einde van de Olympische Spelen, die duren tot half augustus. In naam van de “politieke wapenstilstand” die hij zelf heeft afgekondigd, “want dit zou wanorde scheppen” tijdens het sportevenement dat in Parijs wordt gehouden.

Lees meer »

Bitsige sfeer tijdens rechtszaak tussen Marc Coucke en stad Oostende: “Als hij was gebleven, hadden we wereldploeg en was de club niet failliet”

Het was hard tegen hard in de Brugse rechtbank van eerste aanleg tijdens de rechtszaak tussen de stad en Oostende Stadion, een vennootschap van Marc Coucke. Die dagvaardde de stad en de curator van de club omdat het een plaatsbeschrijving wil laten uitvoeren. De curator is het daar niet mee eens en zegt dat zijn werk erop zit. “Ik heb

Lees meer »