Olivier Vandecasteele lanceert project voor humanitaire werkers

Olivier Vandecasteele, die vijftien maanden in een Iraanse cel zat, lanceert donderdag ‘Protect Humanitarians’, een initiatief ter bescherming en ondersteuning van humanitaire werkers. “We willen oplossingen zoeken voor een gedeelde behoefte waar alle leden van de humanitaire gemeenschap baat bij hebben”, klinkt het.

Dat hulpverleners broodnodig zijn, bewijzen de cijfers van de Verenigde Naties: wereldwijd hebben momenteel ongeveer 300 miljoen kwetsbare mensen humanitaire hulp nodig. Desondanks krijgen hulpverleners steeds vaker af te rekenen met gevaarlijke situaties en bedreigingen.

Dodelijkste jaar

Afgelopen jaar werden meer dan 500 humanitaire medewerkers gedood, gewond of ontvoerd terwijl ze hun werk uitoefenden, blijkt uit cijfers van Humanitarian Outcomes. Meer dan de helft van hen liet het leven, waarmee 2023 het dodelijkste jaar ooit was voor humanitaire medewerkers.

“Mensenrechtenactivisten en journalisten hebben zich georganiseerd om de collectieve verdediging van hun leden op te nemen. De humanitaire sector heeft deze bescherming niet. De humanitaire werkers, zeker de plaatselijke humanitaire werkers, staan er vaak helemaal alleen voor”, stelt Olivier Vandecasteele.

Platform

Daarom lanceert hij donderdag ‘Protect Humanitarians’. Het project wil de humanitaire gemeenschap samenbrengen rond een gezamenlijk doel: een collectieve aanpak uitwerken voor de bescherming en de (medische, psychologische, materiële of juridische) hulp voor humanitaire werkers die het slachtoffer zijn van incidenten of voor hun familie indien de humanitaire werkers overleden zijn.

“We willen een platform om de aanvallen op de humanitaire medewerkers te bespreken en een effectieve aanpak uit te werken. Dat is de ambitie van Protect Humanitarians: oplossingen zoeken voor een gedeelde behoefte waar alle leden van de humanitaire gemeenschap baat bij hebben”, aldus de humanitaire hulpverlener.

Belangenbehartiging

Het project richt zich onder meer op noodhulp aan humanitaire hulpverleners die het slachtoffer zijn van kritieke incidenten, maar doet ook aan belangenbehartiging en bewustmaking met als doel de humanitaire medewerkers beter te beschermen. Verder zal er ook expertise worden uitgewisseld en juridische bijstand voorzien worden om de straffeloosheid van daders te bestrijden.

Het Fonds Protect Humanitarians, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, staat open voor giften van particulieren, organisaties en bedrijven die willen bijdragen aan de medische, psychologische en juridische ondersteuning van humanitaire hulpverleners die het slachtoffer zijn van kritieke incidenten.

Wie een gift wil doen, kan dat onder meer online via https://donate.kbs-frb.be/F-ProtectHumanitarians/~mijn-donatie.

The post Olivier Vandecasteele lanceert project voor humanitaire werkers is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Goederenoverslag Port of Antwerp-Bruges groeit met 3% ondanks veel minder auto’s

De goederenoverslag in Port of Antwerp-Bruges groeide in het eerste halfjaar tot 143,2 miljoen ton of 3% meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Specifiek in Zeebrugge kreeg de autotrafiek een ferme klap maar hielden de onbegeleide trailers in shortsea goed stand. Het vloeibaar aardgas (LNG) viel licht terug en de cruiseschepen werd groter.
The post Goederenoverslag Port of

Lees meer »

Geveltuin fleurt administratief centrum in Diksmuide op: “Als stad willen we het goede voorbeeld geven”

De gevel van het administratief centrum van het lokaal bestuur in Diksmuide ziet er groener uit dankzij de aanleg van een geveltuin. Door te kiezen voor gevelgroen, wil het stadsbestuur het goede voorbeeld geven en burgers stimuleren om hetzelfde te doen.
The post Geveltuin fleurt administratief centrum in Diksmuide op: “Als stad willen we het goede voorbeeld geven” appeared

Lees meer »

Kinderen baas op Gentse Feesten, meer dan 500 activiteiten voor jonge bezoekers: kleuterpretpark, poppenspel en kinderrave

De 181e editie van de Gentse Feesten telt 548 activiteiten voor kinderen en jongeren. Nog nooit richtte het programma zich zo sterk op jonge bezoekers. Het gros van de activiteiten is gratis. Er is een kinderdorp én een kleuterpretpark. Er zijn themaboottochten, optredens en workshops. Deze namiddag is de Vlasmarkt voor één keer de dansvloer voor kinderen. Op Boomtown is

Lees meer »

Volwassenen kunnen voorlopig geen mazelenvaccin krijgen

Volwassenen kunnen zich voorlopig niet laten vaccineren tegen mazelen, een besmettelijke ziekte die wereldwijd in opmars is. Omdat de vraag naar de vaccins zo groot is, wordt er in Vlaanderen tijdelijk voorrang gegeven aan minderjarigen. Dat staat op de website van het Departement Zorg.

Lees meer »

Hugo Siquet maakt gevoelige overstap van Cercle naar Club Brugge

Club Brugge heeft dinsdag zijn zesde zomertransfer aangekondigd. Blauw-zwart versterkte zich met rechtsachter Hugo Siquet. Die kwam het voorbije anderhalf seizoen, op huurbasis van Freiburg, uit voor stadsrivaal Cercle Brugge. Nu volgt een definitieve overstap naar Club Brugge.
The post Hugo Siquet maakt gevoelige overstap van Cercle naar Club Brugge appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Ooit willen we Pogacar tot in Roeselare krijgen”: Natourcriterium gaat voor mooi deelnemersveld

Dinsdag vindt in Roeselare de 14de editie van het Dovy Natourcriterium plaats. De organisatoren zullen er opnieuw in slagen om een bijzonder mooi deelnemersveld aan de start te brengen. De Eritreeër Biniam Girmay wordt sowieso een van de grote blikvangers.
The post “Ooit willen we Pogacar tot in Roeselare krijgen”: Natourcriterium gaat voor mooi deelnemersveld appeared first on KW.be.

Lees meer »

Vijfde editie van Ecopolis zet bezorgdheid rond het klimaat om in engagement

Voor het vijfde jaar op rij vindt er een editie van Ecopolis in Kortrijk plaats, op 28 en 29 september. “Ecopolis is een plek voor dialoog tussen auteurs, wetenschappers, doeners, activisten en kunstenaars over verantwoordelijkheid en betrokkenheid”, duidt Lien De Trogh van kunstencentrum BUDA.
The post Vijfde editie van Ecopolis zet bezorgdheid rond het klimaat om in engagement appeared

Lees meer »

Vier mannen in de cel voor drugshandel vanuit pand in De Panne

Vier mannen zitten sinds eind vorige week in de cel voor hun betrokkenheid bij de drugshandel vanuit een pand in De Panne. De vier, mannen van 18, 18, 22 en 58 jaar, werden op verschillende tijdstippen opgepakt. In het huis werd cocaïne, cannabis en een grote som cash geld gevonden.
The post Vier mannen in de cel voor drugshandel

Lees meer »

Sinds Nonkels heeft Kim nog meer bekijks als ze op wandel gaat met haar naaktkat Pi: “Ze heeft meer kleren dan ik”

Kim kan geen blokje om met haar kat zonder aangesproken te worden, zeker sinds Nonkels. ‘Kijk daar, het is Monnietje’, zeggen ze dan. Geen wonder, de zesjarige Pi heeft meer allure dan een Hollywoodster met haar rugzakjes, zonnehoedjes en vleermuisvleugels. “Ik heb altijd gezegd dat ik erover ging gaan als ik een kat had”, lacht haar baasje.

Lees meer »