Project Zorgzame Buurten krijgt positieve evaluatie: “Muren doorbreken voor inclusie en tegen eenzaamheid”

In maart 2022 gingen in Vlaanderen en Brussel 132 Zorgzame Buurten van start. Twee jaar later maken Vlaams minister Hilde Crevits en Europees directeur van de WHO, Dr. Hans Kluge, de balans op in Mariënstede in Dadizele, een van de pioniers op vlak van ‘zorgzaam buurten.

In een Zorgzame Buurt wonen mensen comfortabel in hun woning of vertrouwde buurt waar jong en oud elkaar kennen en helpen, waar levenskwaliteit centraal staat en voorzieningen en diensten voor iedereen toegankelijk zijn. Het project ging twee jaar geleden van start, in 132 buurten. Vlaams minister Hilde Crevits verlengde de financiering met een jaar en hoopt dat ook de volgende regering ervoor kiest om Zorgzame Buurt verder uit te bouwen. Vrijdagnamiddag 1 maart bracht ze een bezoek aan vzw Mariënstede in Dadizele, waar het principe van de zorgzame buurt al sinds 1990 wordt toegepast en dat als pionier op dat vlak geldt.

Binnen en buiten

“Het mooie aan dit project is dat hier mensen met een beperking samenleven maar dat ook de buitenwereld in de werking betrokken wordt. Mensen met een beperking worden hier niet vanuit hun beperking benaderd, wél vanuit de vraag wat ze kunnen en wat ze elkaar kunnen bieden. Die informele en formele zorgzaamheid zou ik Vlaanderen nog veel meer willen zien: voor inclusie en interactie en tegen eenzaamheid”, aldus Hilde Crevits. “Niet alleen in dorpen, ook in steden waar dan bijvoorbeeld woonzorgcentra hun restaurant open zetten voor iedereen, zodat wie zich eenzaam voelt misschien ook eens langs loopt en wie weet vrijwilliger wordt. Na corona was het immers duidelijk dat er muren moesten doorbroken worden.”

Kris Vercaemst (links), Griet Vanfleteren en Ivan Biesbrouck: enthousiast over ‘hun’ zorgzame buurt. © jan_stragier Jan Stragier

Mariënstede is een project met 99 mensen met een beperking, 72 personeelsleden, 132 vrijwilligers en 4.520 dorpsinwoners. Kwetsbare mensen, mensen met een beperking, buren, vrijwilligers, inwoners, jongeren en ouderen wonen en/of werken er samen. Griet Vanfleteren (49) leidt het creatieve en keukenatelier in Mariënstede: “Ik begeleid de bewoners bij creatieve activiteiten maar probeer ook het principe van de zorgzame buurt bij ons naar binnen te trekken”, licht ze toe. “Als we bijvoorbeeld iemand hier regelmatig op een bankje in het park zien zitten, spreken we die aan. Of hij of zij geen zin heeft om eens binnen te komen, een praatje te slaan, misschien wat te helpen… Maandelijks organiseren we ook een muziekmoment waarop iedereen welkom is, of een soepcafé. We zoeken en creëren op die manier een soort open huis, waarin mooie ontmoetingen tot stand komen, tussen bewoners en omwonenden.”

Handje bijsteken

Kris Vercaemst (59) en Ivan Biesbrouck (63) hebben allebei een beperking maar wonen zelfstandig in de buurt van Mariënstede. Kris gaat twee voormiddagen per week werken in de lokale De Spar en komt zich daarnaast creatief uitleven in Mariënstede. Daar ontpopt ook Ivan zich tot een getalenteerd kunstenaar. “Zorgzame Buurten werkt inderdaad in twee richtingen”, klinkt het. “Omwonenden komen ons helpen en bijstaan, maar wij kunnen ook buitenshuis een handje toesteken. Of we vullen Sinterklaaszakjes voor de school, of beschilderen wijndozen met onze interpretatie van bekende schilders voor het winkeltje van Mariënstede.”

Lieven Detavernier, directeur van vzw Mariënstede, leidde Hans Kluge en Hilde Crevits rond op het kasteeldomein van Mariënstede. © jan_stragier Jan Stragier

Griet is enthousiast over Zorgzame Buurten en hoopt dat het project een blijvend karakter krijgt. “Het vraagt veel van iedereen, we moeten constant onze voelsprieten open zetten om noden op te pikken, binnen en buiten, en daarop in te spelen. Gelukkig kunnen wij ook al langer terugvallen op veel vrijwilligers. De buurt betrekken in onze werking is een nieuwe kijk op zorg, die veel energie vraagt maar ook enorm veel voldoening geeft.”

WHO stapt mee

Zorgzame Buurten trok ook de aandacht van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Daarom stapte ook de Europees directeur van de WHO, Dr. Hans Kluge, afkomstig uit Roeselare, mee tijdens de rondleiding. “Ons beleid vertrekt vanuit de stelling ‘leaving no one behind’. Dat die visie hier in een klein dorp zo goed wordt uitgewerkt, is symbolisch: het draagt bij tot een duurzame samenleving. De verbondenheid die hier aan de dag wordt gelegd, is enorm belangrijk, des te meer in deze tijd van vergrijzing. Ik zal dan ook onze mensen aanmoedigen om deel te nemen aan het Symposium Zorgzame Buurten dat op 22 april in Brussel wordt georganiseerd”, besluit hij.

The post Project Zorgzame Buurten krijgt positieve evaluatie: “Muren doorbreken voor inclusie en tegen eenzaamheid” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Actiecomité SOS Heist aan Zee blijft zich verzetten tegen grootschalig bouwproject en start crowdfunding

Het actiecomité SOS Heist aan Zee start een crowdfunding om een advocaat te kunnen betalen die hun belangen moet verdedigen tijdens een hoorzitting bij de provincie. Die komt er op 1 oktober omdat de projectontwikkelaar van een bouwprojct beroep heeft ingediend tegen de weigering van de omgevingsvergunning door het schepencollege van Knokke-Heist.
The post Actiecomité SOS Heist aan Zee

Lees meer »

Getuige over schietpartij op Trump-rally: “We zagen duidelijk een geweer. Ik dacht: ‘Waarom is Trump nog aan het spreken?’”

Er werden zaterdag schoten gelost op een campagnebijeenkomst van Donald Trump in de Amerikaanse staat Pennsylvania. Daarbij kwamen één toeschouwer en de schutter om het leven, en ook Trump zelf werd geraakt door een kogel. De FBI spreekt van een moordaanslag op de voormalig president. In Amerikaanse media beschrijven getuigen wat ze gezien hebben.

Lees meer »

? “En neen, Pogacar weet van geen ophouden”

Het doek valt over de Alpen. Tadej Pogacar heeft de puntjes op de ‘i’ gezet en zal morgen in Nice zijn derde eindzege in de Tour op zak steken. Jonas Vingegaard en Remco Evenepoel verdelen de overige twee podiumplaatsen nadat ze elkaar nog het vuur aan de schenen legden. “De gooi naar plek twee van Remco getuigde wel van lef”,

Lees meer »

“Ik wil een deel van mijn geld terug”: Vicky en Ingrid uit ‘B&B zoekt lief’ staan met getrokken messen tegenover elkaar

Als één front gingen Vicky (60) en Ingrid (61) in ‘B&B zoekt lief’ in het verweer tegen uitbater Jelmont tijdens hun horrorverblijf in zijn zaak, maar sinds kort staan de dames ook lijnrecht tegenover elkaar. Een geannuleerde reis, een fysiek momentje met Jelmont en afgunst over het aantal minuten schermtijd. Het zorgt voor een bitse vete tussen de twee, die

Lees meer »

Gevecht breekt bijna los wanneer strandgangers zoenend koppel op de vingers tikken: “Hier lopen kinderen rond!”

Een passioneel koppel op een Amerikaans strand is op de vingers getikt door andere strandgangers. “Hier lopen kinderen rond”, klonk het geïrriteerd. Toen de verliefde man een fles tegen zich kreeg, was de maat vol. Hij stond recht en was klaar om de confrontatie aan te gaan, maar zijn vriendin probeerde de gemoederen te bedaren. Uiteindelijk droop het verliefde koppeltje

Lees meer »

Slimme chimpansee geeft smartphone terug aan zoobezoeker die het in apenverblijf liet vallen: “Enorm dankbaar”

Een toerist in de Chinese dierentuin in Rongcheng City was bijna de wanhoop nabij toen hij zijn gsm liet vallen in het apenverblijf. Maar door de medewerking van chimpansee Dongdong kreeg de zoobezoeker zijn smartphone al snel terug. Dongdong legde de telefoon in een mandje dat gebruikt wordt om gevallen voorwerpen op te rapen, en zo werd de gsm terug

Lees meer »

Gouden Pluim viert haar kaartkampioenen

Onlangs vierden de kaarters van de Gouden Pluim hun kampioenen in restaurant-hotel Shamrock in Tielt. Met die jaarlijkse en zeer gesmaakte groepsactiviteit sluit de club een zeer spannend seizoen af.
The post Gouden Pluim viert haar kaartkampioenen appeared first on KW.be.

Lees meer »