Hoe lang wordt het langste lied ooit? Zangeres Katrien Verfaillie trekt samen met KW van dorp naar dorp voor unieke estafette

In coronatijden werd ze beroemd met haar lied ‘Kunnik nemi na joen komn’, dit jaar trekt zangeres Katrien Verfaillie door de hele provincie om samen met alle dorpen, steden en gemeenten die willen meedoen telkens een strofe toe te voegen en zo het langste lied ooit te creëren. Ze begint haar muzikale ronde in haar eigen dorp Stavele, op 2 februari.

Katrien Verfaillie (47) is onderwijzeres van opleiding en gaf vijftien jaar les. Maar ze ademt muziek. Enkele jaren muziekschool met notenleer en de basis van piano volstonden om een selfmade muzikante te worden.

“Als opgroeiend meisje zat er altijd muziek in mijn hoofd”, vertelt Katrien, op bezoek bij haar moeder Ann Slosse, in de Stavelse IJzerstraat. “In de woonkamer stond een piano waarop ik liedjes naspeelde. Op de uitvaart van papa, in 2008, speelde ik een zelf gecomponeerd stuk op de piano en van dan af aan begon ik troost te vinden in muziek. Ik begon intuïtief te componeren, puur op gevoel. Het leidde tot twee instrumentale cd’s, in 2014 en 2017. Mijn optredens waren een tijdlang puur instrumentaal: ikzelf aan de piano, samen met mijn violist die – zeker in het begin – enorm belangrijk was. Het bracht me naar een hoger niveau, en de reacties van het publiek waren vaak hartverwarmend.”

“De combinatie met lesgeven werd moeilijk, maar ik kon niet van mijn muziek leven. Daarom begon ik bij mij thuis (in Gent, red.) pianolessen te geven. Ik probeerde het zo boeiend en plezant mogelijk te maken, én ik had engelengeduld, want ik had zelf ook grotendeels op eigen houtje piano leren spelen.”

Lockdown

Op 13 maart 2020 ging de lockdown in en viel alles stil. Katrien kreeg als zelfstandige overheidssteun, maar ze had ook een zee van tijd. En zo kwam het idee om een coronaliedje in het West-Vlaams te schrijven, op de melodie van ‘Het Dorp’, bij ons bekend in een versie van Wim Sonneveld. Een vriend adviseerde haar om er een clip bij te maken en wat volgde, was immens.

“Elk dorp dat aan de actie meedoet, krijgt een strofe”

“Ik dacht: ik ga dat delen met mijn volgers, ze gaan dat leuk vinden”, vertelt Katrien. “In geen tijd had ik … een half miljoen views. Ik wist niet wat ik zag. Het nummer heeft mijn carrière écht gelanceerd. In volle coronaperiode bracht ik de cd ‘Gie zorgt’ uit. Om de productie te kunnen financieren, organiseerde ik een voorverkoop. Ik trok mijn stoute schoenen aan en contacteerde alle wzc’s en ziekenhuizen die ik kende. Uiteindelijk zijn er 9.000 exemplaren geschonken aan de zorg. Vandaag leef ik van mijn concerten. Het is een godsgeschenk. Ik doe alles zelf en doe niets liever dan optreden.”

“Hoe ik bij het idee van een dorpsestafette ben gekomen? Wel, er is natuurlijk ‘Het Dorp’, maar ik heb ook prachtige herinneringen aan Stavele. Het eerste wat mij opviel, toen ik op mijn achttiende in Gent ging wonen, was dat mensen daar geen goeiendag zeggen. Een dorp is veilig, vertrouwd, kortom fantastisch.”

Troubadour

Als een soort troubadour wil Katrien, verspreid over het hele jaar 2024, van dorp naar dorp trekken. Om er overal haar nieuwe cd te brengen, maar ook om er inspiratie op te doen voor het langste lied ooit. “Elk dorp dat meedoet, krijgt een strofe in dat langste lied. In elk West-Vlaams dorp zoek ik een dorpsbode. Hij of zij is zijn of haar dorp genegen en wil het concert organiseren. De avond zelf krijg ik ook graag inspiratie van het publiek: de mooiste plekjes, anekdotes over dorpsfiguren, noem maar op. Ik begin op 2 februari in mijn geboortedorp.”

“Vorig jaar ben ik met mijn idee naar De Krant van West-Vlaanderen gestapt. Ik deed mijn project uit de doeken, vertelde dat ik zoveel mogelijk West-Vlaamse dorpen in de kijker wil zetten, en de directie was bijna even enthousiast als ik (glimlacht). In die mate zelfs, dat ik toestemming kreeg om ook op het grote Krak-event van dinsdag 30 januari in Roeselare mijn project voor te stellen, enkele nummers te brengen en al die kraks warm te maken om dorpsbode te worden. Ik zeg er meteen bij dat er prijzen verbonden zijn aan de mooiste locatie, de mooiste dorpsfoto… want ik wil de deelnemende dorpen via een clip op YouTube prachtig in beeld brengen. Mijn project is heel ambitieus, maar ik heb er zoveel goesting in.”

The post Hoe lang wordt het langste lied ooit? Zangeres Katrien Verfaillie trekt samen met KW van dorp naar dorp voor unieke estafette is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Wannes Cappelle met politieke boodschap op Cactusfestival: “Doet open Bange Blankeman”

Met de cover ‘Bange Blankeman’ van Willem Vermandere bracht Het Zesde Metaal zaterdag tijdens het Cactusfestival in het Minnewaterpark in Brugge een duidelijke politieke boodschap, tussen de nationale en de lokale verkiezingen in. “Onze politici mogen niet op angst spelen en alle problemen op de buitenlanders steken”, zegt Wannes Cappelle.
The post Wannes Cappelle met politieke boodschap op Cactusfestival:

Lees meer »

Man krijgt grotendeels voorwaardelijke celstraf van 18 maanden voor herhaaldelijk partnergeweld: “Halen het slechtste in elkaar naar boven”

Amper twee maanden na de start van hun relatie deed een drugsverslaafd koppel elkaar al pijn, maar voorlopig zijn ze nog altijd samen. Ook al betekent dit dat de liefde de tralies moet trotseren, want de 36-jarigeman uit Harelbeke zit in de gevangenis maar zal die snel mogen verlaten. “We zien elkaar nog graag”, klonk het.
The post Man

Lees meer »

Gewestelijke vinkenkampioenen gehuldigd in Beselare

In café Brouwershof, het vinkenlokaal van Den Blauwen Boogaard, werden na de laatste gewestzetting de kampioenen van het Gewest Zonnebeke in de bloemetjes gezet.
The post Gewestelijke vinkenkampioenen gehuldigd in Beselare appeared first on KW.be.

Lees meer »

? Bondscoach Sven Vanthourenhout is overtuigd: “Remco en Wout zullen er staan op de Olympische Spelen”

De derde ritzege van Jasper Philipsen in deze Tour is binnen. “Drie volle lengten. Van sprekend gemak gesproken.” In onze podcast ‘De Tour van Wuyts & Vlaeminck’ blikken Michel Wuyts en Stijn Vlaeminck terug op de laatste sprintetappe. Met bondscoach Sven Vanthourenhout wordt al vooruitgeblikt richting de Olympische Spelen. “Het mentale aspect wordt héél belangrijk.” Luister hierboven naar een nieuwe

Lees meer »

Iconische bouwwerken aan onze kust

Tussen de Belle Epoque en nu zit een hele rits aan bouwstijlen. Aan de Kust vind je ze allemaal. Elke badplaats pakt uit met erfgoedparels en architecturale hoogstandjes. We nemen er een drietal onder de loep
The post Iconische bouwwerken aan onze kust appeared first on KW.be.

Lees meer »

Trump tackelt weer als vanouds, met 20 halve en hele leugens in ellenlange speech: “Ik zal vanaf dag één alle problemen in de VS en de wereld oplossen”

De mislukte moordaanslag heeft Donald Trump niet gemilderd. Hoewel hij in zijn aanvaardingstoespraak eerst zacht en menselijk op de aanslag terugblikte, begon hij er vervolgens zelf weer op los te schieten. Vooral Joe Biden en de immigranten belandden in het vizier van Trumps botte en grove salvo’s. Simpelweg van alles kregen zij de schuld – van de gestegen voedselprijzen tot

Lees meer »

Hoofdtrainer Philippe Soens bereidt nieuw seizoen judoclub Yawara voor: “Hopen op een grotere zaal”

Judoclub Yawara uit Ooigem bereidt volop het nieuwe seizoen voor dat begin september start. De club werd in 1976 opgericht. Hoofdtrainer en bestuurslid Philippe Soens stond mee aan de wieg van deze succesvolle judoclub.
The post Hoofdtrainer Philippe Soens bereidt nieuw seizoen judoclub Yawara voor: “Hopen op een grotere zaal” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Belgische werknemers vandaag ‘bevrijd’ van belastingen

De Belgische werknemers vieren maandag ‘Tax Liberation Day’, de dag van het jaar vanaf wanneer ze in theorie niet langer belastingen betalen en dus voor eigen rekening beginnen te werken. Dat blijkt uit een studie van de economische denktank Molinari in samenwerking met adviesbureau EY.

Lees meer »

Van raketschild tot Europese treintickets: met deze voorstellen hoopt Von der Leyen opnieuw Commissievoorzitter te worden

Doorzetten met de Green Deal, een Eurocommissaris voor Defensie en een plan voor betaalbaar wonen: met een lange lijst politieke plannen en voorstellen, getiteld ‘Europe’s Choice’ hoopt Ursula von der Leyen het Europees Parlement te overtuigen van haar kandidatuur om zichzelf op te volgen als Europees Commissievoorzitter. Wij plukken er 10 opvallende ideeën uit.

Lees meer »

LIVESTREAM. Club Brugge op een dubbele voorsprong tegen Norwich: doelpuntenmaker Nilsson na een halfuur naar de kant gehaald

Bij HLN kan u als abonnee exclusief alle voorbereidingswedstrijden van Club Brugge live bekijken, met vandaag als afsluiter de oefenwedstrijd tegen het Engelse Norwich City. Blauw-zwart start met de mogelijke basiself voor de Supercup van zaterdag tegen Union. Nieuwkomer Gustaf Nilsson maakt z’n officieuze debuut voor Club. De Zweed heeft nog wat ritme nodig en krijgt de voorkeur op Jutglà.

Lees meer »