Bruggeling Jacques Sys interviewde twee keer Franz Beckenbauer, de overleden Kaiser: “Hij bezat een bizarre mengeling van arrogantie en bescheidenheid”

Op 7 januari overleed de beroemde Duitse voetballer Franz Beckenbauer op 78-jarige leeftijd. De Brugse sportjournalist Jacques Sys had het genoegen ‘Der Kaiser’, de gewezen libero van Bayern München en voormalig Duitse bondscoach, twee keer te mogen interviewen. “In een gesprek vertrouwde hij mij toe dat hij niet de twee wereldtitels met Duitsland als zijn voornaamste realisatie zag. Maar wel het feit dat hij ervoor zorgde dat Duitsland in 2006 het WK mocht organiseren”, vertelt de Bruggeling.

Bruggeling Jacques Sys kreeg als hoofdredacteur van Sport/Voetbal Magazine twee keer de kans om Franz Beckenbauer te interviewen in München: in 2007 en in 2012. Vooral aan het eerste gesprek koestert hij mooie herinneringen: “Een select gezelschap van twaalf sportjournalisten werd zeventien jaar geleden in deze mooie Beierse stad uitgenodigd door Franz Beckenbauer, die toen voorzitter was van voetbalploeg Bayern München.”

Luxe

“Gezien ik zelf in Duitsland geboren werd en de voetbalsport in dat buurland van nabij volgde, mocht ik als enige Belgische journalist naar Beieren trekken. Enkel reporters van de meest toonaangevende Europese sportmagazines waren uitgenodigd. Voor ons land was dat Sport/Voetbal Magazine Een chic restaurant paste perfect bij de stijl van Franz Beckenbauer, ook al was die opgegroeid in een eenvoudig arbeidersgezin in München: papa was loketbediende bij de post, mama was huisvrouw.”

“Maar Franz Beckenbauer straalde luxe uit. Hij was zeer beleefd en gesteld op etiquette. Het viel mij op dat hij bij zijn aankomst in dat restaurant elk personeelslid persoonlijk begroette. De kelner die de hapjes bracht, de barman, ze kregen elk een handdruk. Franz Beckenbauer bezat een bizarre mengeling van arrogantie en bescheidenheid. Hij voetbalde trouwens op diezelfde manier: hij zweefde over het veld.”

Pfaff

“Bij de start van het interview moest elke journalist rechtstaan en zich voorstellen. Toen Beckenbauer hoorde dat ik uit België afkomstig was, vroeg hij mij meteen hoe het nog gesteld was met Jean-Marie Pfaff, die jaren bij Bayern München doelman geweest was. Hij was een man van de wereld.”

“Tijdens het groepsinterview hield hij zich wel op de vlakte. Het was een periode dat Bayern München slecht speelde en was in het verleden al enkele keren terecht gewezen om enkele roekeloze uitspraken. Het enige dat hij eruit flapte was dat zijn team als veteranen speelde, zonder ziel.”

“Beckenbauer beat ook een vorm van aparte humor. In die tijd speelde Daniël Van Buyten bij Bayern , ik vroeg ‘der Kaiser’ of deze Belgische centrale verdediger nog kon groeien als speler. Zijn antwoord: dat zal moeilijk gaan, want hij is al 1,95 meter groot!”

Jacques Sys. © Davy Coghe Davy Coghe

“Maar na het officiële persmoment kreeg ik nog een kwartier de tijd voor een persoonlijke babbel, zij het off the record. Hij bekende mij dat hij als jonge speler voor de keuze stond: ofwel prof worden ofwel verzekeringsagent. Hij volgde immers en opleiding bij Allianz, toevallig de hoofdsponsor van Bayern München. Hun voetbalstadion heet overigens de Allianz Arena. Beckenbauer zei: ‘t kan verkeren, indien ik verzekeringsagent geworden was, zou Allianz de grootste verzekeraar ter wereld geworden zijn. Zo’n uitspraken typeerden hem ten volle.”

Trots

“Ondanks zijn keizerlijke allures was hij zeer toegankelijk, hij nam zijn tijd voor het gesprek en gaf toe dat hij voorzichtig moest zijn met zijn uitspraken, omdat hij zaken zei waarvan hij achteraf spijt had. Hij had een zekere allure, was trots en ambitieus. Het verhaal gaat dat hij niet mijn Jürgen Klopp – toen nog trainer bij Mainz, nu bij Liverpool – als analist in een tv-studio wou zitten: da’s geen man van mijn niveau!”

“Tegelijkertijd was het een man die overal geld rook. Hij strikte niet alleen Adidas als sponsor voor de Duitse nationale ploeg, maar verkocht ook de rechten voor het persoonlijk liefdesverhaal van zijn vierde vriendin aan het Duitse sensatieblad Build. Als hij geld rok, incasseerde hij het!”

WK

“Franz Beckenbauer wordt nu geroemd als voetballer en als bondscoach. Hij werd als libero van de Duitse nationale ploeg wereldkampioen in 1974, na het winnen van de finale tegen Nederland. En als bondscoach behaalde hij die titel op het WK in 1990 in Italië.”

“ Maar in ons gesprek bekende hij mij dat hij het meest trots is op het feit dat hij ervoor gezorgd heeft dat Duitsland in 2006 het WK voetbal mocht organiseren. Zeventien jaar na de grote eenmaking van Duitsland. Hij zei mij : om dat te kunnen realiseren heb ik 164 uren in en vliegtuig gezeten, om verschillende landen te overtuigen. Later kwam hij in opspraak, hij werd beticht van omkoping en corruptie, maar hij is nooit veroordeeld. De feiten bleken verjaard, maar het was een donkere smet op zijn carrière.”

Cruijff

“Ik heb hem in mijn jonge jaren vaak zien spelen. Hij gaf de indruk dat het vanzelf ging: speels en makkelijk. Als een keizer of balletdanser. Hij was snel, technisch sterk en had veel inzicht, zodat hij tijdig kon anticiperen. Maar hij zie mij dat hij als speler en later als trainer zich veel meer verdiepte in tactiek.”

“Hij bestudeerde video’s van de matchen van zijn tegenstanders. Hij was een leider op het veld en in de kleedkamer. Als speler durfde hij van zijn trainer te eisen dat hij zijn tactiek veranderde. Wat mij vooral bijgebleven is, is toen Duitsland in 1974 de finale van het WK voetbal tegen Nederland won. Zijn analyse: Johan Cruijff is misschien wel een betere voetballer, maar ik ben toch lekker wereldkampioen!”, aldus Jacques Sys.

The post Bruggeling Jacques Sys interviewde twee keer Franz Beckenbauer, de overleden Kaiser: “Hij bezat een bizarre mengeling van arrogantie en bescheidenheid” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Prins Harry heet niet echt Harry

“Ik weet zelf niet waarom iedereen mij Harry noemt. Geen flauw idee, eigenlijk”, grapte de Britse prins tijdens de ‘WellChild Awards’. En het is nog waar ook: officieel heet Harry eigenlijk Henry.

Lees meer »

Bissegem Plage na de zomer toegankelijk: “Unieke ontmoetingsplek langs de Leie”

We zijn gestart aan het zesde grote stadsvernieuwingsproject van de twaalf dat in 2024 opent. Bissegem krijgt er een aantrekkelijke ontmoetingsplaats bij. Langs de Leie komt Bissegem Plage, een uniek stukje natuur om te wandelen, te genieten van de groene omgeving én met plaats voor kinderen om te spelen.
The post Bissegem Plage na de zomer toegankelijk: “Unieke ontmoetingsplek

Lees meer »

In het hoofd van de ontroostbare Jasper Stuyven: alsof zijn hele wijnkelder plotsklaps vernietigd werd, en dat tien keer na elkaar

Zelfs toen hij in het eigen Leuven net naast het WK-podium viel, was het verdriet niet zo immens als in Troyes. Jasper Stuyven leek op elf kilometer van de streep richting die verlossende ritwinst in de Tour te stomen, maar werd 780 meter voor de finish gevat… Ontroostbaar in de derde graad. Onze journalist, die Stuyven al jaren van nabij

Lees meer »

Godelieveprocessie houdt het droog en trekt opnieuw door Gistel

Het regenweer loerde even om de hoek, maar de Godelieveprocessie kon zondagmiddag om 16 uur tóch van start gaan. Deze Gistelse traditie vindt al sinds 1459 plaats en wordt opgevoerd door zo’n duizend figuranten. Voor regisseur Jan Bonne was het zijn laatste editie.
The post Godelieveprocessie houdt het droog en trekt opnieuw door Gistel appeared first on KW.be.

Lees meer »

Tom De Cock scoort opnieuw als auteur : “Uitgeverijen in twaalf landen bekijken of ze het boek willen vertalen”

Tom De Cock (40) is niet alleen de herkenbare radiostem van Qmusic, maar inmiddels ook een geprezen auteur. Met zijn boekenreeks ‘Lily’ blijft hij keer op keer succes oogsten. Eerder sleepte hij bij onze noorderburen al een literatuurprijs in de wacht. En ook zijn nieuwe en derde boek, ‘Lily: Staal’ – dat hij begin deze maand uitbracht – slaat direct

Lees meer »

Vlaanderen mist doel voor terugkeer langdurig zieken

Vlaanderen stelde zich vorig jaar als doel 10.000 lang­durig zieken naar werk te begeleiden, maar dat cijfer werd niet gehaald. Bovendien vindt maar een fractie van de mensen die in zo’n traject stappen effectief werk. Dat schrijft De Tijd dinsdag op basis van gegevens die de krant opvroeg bij arbeidsbemiddelaar VDAB.

Lees meer »

Anderhalf jaar cel voor oma (52) die leven eigen zoon tot hel maakt en ongevraagd Facebookfoto’s kleindochter post: “Ik ben je eigendom niet”

“Wat ze stuurt is bijzonder verontrustend. Ze zegt zelfs dat ze over lijken zou gaan en haar gedrag is onverbeterlijk. Ze moet een zwaardere straf krijgen.” De rechter in beroep was spijkerhard voor een 52-jarige oma uit Ieper die het leven van haar eigen zoon ’tot een hel’ maakt.
The post Anderhalf jaar cel voor oma (52) die leven

Lees meer »