Driepuntspecialist Pierre-Antoine Gillet geniet van de Champions League: “Er is slechts één methode: werken, blijven werken”

Slechts één basketter mocht aan alle acht campagnes van de Champions League deelnemen: Belgian Lion Pierre-Antoine Gillet. Deze power forward verdedigde de kleuren van drie clubs in evenveel landen: het Franse Chalon, het Spaanse Tenerife en nu al zijn zesde jaar, gespreid over twee periodes, bij Oostende.

In Straatsburg speelde Pierre-Antoine Gillet in het najaar van 2016 zijn allereerste wedstrijd op de Basketball Champions League (BCL) Dinsdag komt Straatsburg op bezoek in de COREtec Dôme. Het wordt de 73ste wedstrijd van Gillet in deze continentale clubcompetitie.

“Je kan me een veteraan in de Champions League noemen”, glimlacht Pierre-Antoine Gillet, die de twee eerste wedstrijden van de Champions League in 2016-2017 wegens een blessure miste. “Oostende was een vaste deelnemer aan de Eurocup en we hadden ook al aan drie kwalificatietornooien voor de Euroleague deelgenomen. Onmiddellijk waren we gelukkig met deze nieuwe competitie, de Champions League. Het niveau en de intensiteit nemen elk seizoen toe. Op het Europees niveau kan elke vergissing je pijn doen. In de Champions League moet je oog hebben voor elk detail. Je bekampt er trouwens teams met een veel hoger budget. Dankzij al onze deelnames aan de Champions League trekken we goede Amerikanen aan. Voor de opleiding van onze eigen jongeren is die ervaring ook heel belangrijk. Veel spelers zetten in deze Europese competitie een extra stap omdat ze zich aan het hele continent kunnen tonen. De visibiliteit van de Champions League is trouwens heel groot.”

BCL-zilver

Na dat eerste seizoen trok Gillet naar Chalon-sur-Saône, dat pas de Franse landstitel gewonnen had. “In de halve finales van de FIBA Europe Cup had ik een paar goede matchen tegen hen gespeeld. Daarom wou hun coach mij in zijn team. Het bewees nogmaals de kracht van een Europese competitie”, zegt Gillet. In die tijd was er voor Champions League-ploegen die de Round of Sixteen niet haalden, nog een vangnet in de FIBA Europe Cup.

Gillet bleef slechts één seizoen in Frankrijk. In 2018-2019 droeg hij het shirt van Tenerife, winnaar van de allereerste BCL-editie. “Dat seizoen bereikten we de Final Four. Het was aangenaam dat die eindstrijd in het Sportpaleis van Antwerpen plaats had. Zo baskette ik weer even in mijn thuisland, België. Familie en vrienden woonden deze Final Four bij. Onze tegenstander in de halve finale was trouwens Antwerp Giants. Die dag moest ik wel goed presteren”, wijst hij even naar de rivaliteit tussen Antwerp Giants en Oostende. “We wonnen tegen Antwerp Giants, maar in de finale sneuvelden we helaas tegen Virtus Bologna. Toen was dat een grote ontgoocheling. Achteraf besef je dat het toch mooi was finalist te zijn. Die zilveren medaille blijft een mooie herinnering”, meent Gillet. “Wellicht was dat ook mijn beste seizoen als basketter. Bij Tenerife beleefde ik het basket waarvan ik echt hield. In dat team moest je echt verstandig spelen”, vertelt Gillet, die thuis in Tenerife tegen het Tsjechische Opava zijn allerbeste BCL-match speelde. De power forward realiseerde een fantastische double-double: 20 punten aan 88,8 procent en 14 rebounds in 20 minuten.

Blockshot tegen Tenerife

Na Tenerife verdedigde Gillet de kleuren van het Spaanse Fuenlabrada, dat niet aan de BCL mocht deelnemen. Het coronavirus zette echter in maart 2020 alle competities  stop. De BCL nam in september 2020 de draad opnieuw op. Gillet had die zomer bij Oostende een contract getekend. Dat Oostende had zich geplaatst voor de Round of Sixteen en zo proefde Gillet nog van een late epiloog van de BCL 2019-2020, een playoff-match in Tenerife. Het was één van zijn vele BCL-matchen met Oostende.

Natuurlijk koestert Pierre-Antoine Gillet mooie herinneringen aan heel wat BCL-duels met Oostende. “Zo denk ik nog aan een pittige zege thuis tegen Tenerife in die eerste editie, 2016-2017. Zij hadden de laatste aanval en kozen voor een lay-up, maar ik pakte met een blockshot uit. Zo wonnen we de wedstrijd. Wij boekten nog enkele overwinningen tegen heel goede teams, zoals de éénpuntwinst (99-98) tegen San Pablo Burgos, toen de titelverdediger in de Champions League. Het gebeurde meer dan eens dat we tegen een ploeg basketten die als favoriet de Final Four bereikte. Anderhalf jaar geleden wonnen we thuis met 18 punten tegen Malaga in de Round of Sixteen. Vergeet ook niet onze knappe winst op bezoek bij Galatasaray Istanbul vorig seizoen. Aan het halfuur keken we nog tegen een achterstand aan, maar we wonnen op Turks terrein met zes punten.”

“De Champions League maakte me een betere basketter”, bekent Pierre-Antoine Gillet, vorig seizoen Speler van het Jaar in België. “Fysiek word je sterker, mentaal moet je meer gefocust zijn. Alles is sneller, alles is sterker, alles is hoger. In de Champions League is alles op een hoger niveau. Je moet waakzaam zijn tot op het einde. Dit zijn heerlijke wedstrijden, tot in de money time. Door die ervaring groei je als basketter”, stelt Gillet vast.

Steeds blijven werken

Met meer dan 120 driepunters is Pierre-Antoine Gillet één van de tien beste afstandsschutters in de Champions League. Gillet vlamde al 15 wedstrijden op een rij bommen in het vijandige netje. Meer nog, hij deed het in 27 van zijn 28 vorige BCL-wedstrijden. Alleen op bezoek bij het Bosnische Igokea in januari 2022 slaagde hij daarin niet.

“Neen, daarvoor heb ik geen geheim. Er is slechts één methode: werken, blijven werken, elke training vaak driepunters gooien. Als jonge speler had ik al een goede techniek. Maar ik bleef mijn shot duizenden keren oefenen. Voor alles moet je werken”, geeft de topper wijze raad aan alle jonge basketters.

The post Driepuntspecialist Pierre-Antoine Gillet geniet van de Champions League: “Er is slechts één methode: werken, blijven werken” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

LIVE MIDDEN-OOSTEN. Staande ovatie voor Netanyahu in Capitool: “Voor Israël is elke burgerdode een tragedie, voor Hamas is het een strategie”

Benjamin Netanyahu heeft bij zijn aankomst in het Capitool een staande ovatie gekregen. Daarna hield de Israëlische premier een opvallende toespraak. “Pro-Palestijnse betogers zouden zich moeten schamen”, klonk het onder meer. Hij had ook een boodschap voor alle betogers die op dit moment buiten het gebouw hun afkeer laten horen. “Jullie zijn de nuttige idioten van Iran geworden.” Volg de

Lees meer »

LIVE MIDDEN-OOSTEN. Leger Israël vindt lichaam gijzelaar in Gaza – Netanyahu in VS: “Voor Israël is elke burgerdode een tragedie, voor Hamas een strategie”

Benjamin Netanyahu heeft bij zijn aankomst in het Capitool een staande ovatie gekregen. Daarna hield de Israëlische premier een opvallende toespraak. “Pro-Palestijnse betogers zouden zich moeten schamen”, klonk het onder meer. Hij had ook een boodschap voor alle betogers die op dit moment buiten het gebouw hun afkeer laten horen. “Jullie zijn de nuttige idioten van Iran geworden.” Volg de

Lees meer »

Maria viert 100ste verjaardag in wzc Van Zuylen

In het Mintus woonzorgcentrum Van Zuylen in Sint-Kruis werd de honderdste verjaardag gevierd van Maria Vanmaeckelberghe. Ze is hiermee één van de 74 Brugse honderdjarigen of honderdplussers.
The post Maria viert 100ste verjaardag in wzc Van Zuylen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Melania maakt zeldzame verschijning na speech van echtgenoot Donald Trump

Volledig in het rood gekleed, wandelde Melania Trump het podium op tijdens de Republikeinse Nationale Conventie in Milwaukee. Dat deed ze op klassieke muziek, een serieus contrast met de countrymuziek en rockballads die al heel de week te horen zijn. Een opvallende verschijning want al sinds 2016 – toen haar man president werd – houdt ze zich meer op de

Lees meer »

’t Geluws Zuivelhof verkoopt zelfgemaakt hoeve-ijs: “Wij vormen hier de zevende generatie”

Tijdens de zomer gaan we elke week op bezoek bij een boerderij waar je zelfgemaakte hoeveproducten kan aankopen. Deze week: ’t Geluws Zuivelhof bij Wouter Denturck en Sigrid Franco, helemaal op het einde van de Dadizelestraat in Geluwe. Hun specialiteit is hoeve-ijs, gemaakt van melk van de eigen koeien.
The post ’t Geluws Zuivelhof verkoopt zelfgemaakt hoeve-ijs: “Wij vormen

Lees meer »

“Trots dat ik de loodzware behandeling heb doorgezet”: wielerkampioene Jilke (17) overwint kanker

Ze won bij de jeugd nationale titels op de weg en op de piste, maar het afgelopen jaar stond Jilke Michielsen (17) voor een veel zwaardere strijd: in september vorig jaar werd botkanker vastgesteld en wat volgde, waren maanden vol chemo en bestralingen. Onlangs kreeg ze echter goed nieuws: Jilke is kankervrij. En meteen wil ze alweer grenzen verleggen. “Ik

Lees meer »

Oproep | Waarvoor gebruikt u Powerpoints nog?

Sommigen gebruiken het om hun reisplannen uit te leggen aan hun kinderen, anderen om hun vrienden wegwijs te maken in de politiek. Ook Powerpoint-party’s zijn populair. Waarvoor gebruikt u Powerpoints nog? Laat ons weten hoe u een duffe kantoortool inschakelt voor fijnere doeleinden dan de presentatie van de nieuwste jaarresultaten, via het contactformulier hieronder.

Lees meer »