Geld afhalen kan vanaf nu ook in het gemeentehuis van Kuurne

Woensdagmiddag zijn in het gemeentehuis van Kuurne twee geldautomaten van Batopin geopend. De ene automaat zit in het inkomsas en is toegankelijk van 6 uur tot 22 uur, de tweede zit aan de buitenkant van het gebouw en is bijgevolg de klok rond beschikbaar. Het is het eerste gemeentehuis in Vlaanderen waar je in een automaat geld kan afhalen.

Het aantal cashopvragingen aan geldautomaten is de laatste jaren sterk gedaald en betalingen met een kaart namen dan weer fors toe. De grootbanken ING, KBC, BNP Paribas Fortis en Belfius beslisten onder andere daarom al om een aantal bankautomaten te schrappen en een gezamenlijk bankneutraalnetwerk van geldautomaten te starten: Batopin.

Eerste gemeentehuis

Die automaten zijn niet langer gekoppeld aan een bankkantoor. Ze komen op drukke plaatsen, zoals winkelcentra en stations. Op dit moment zijn er al zo’n 1.000 automaten op 380 locaties in Vlaanderen, op termijn moeten dan 950 locaties worden.

De gemeente Kuurne en Batopin slaan nu de handen in elkaar en realiseerden twee geldautomaten bij het gemeentehuis van Kuurne. “We zijn het eerste gemeentehuis in Vlaanderen waar er een cashpoint is”, zegt burgemeester Francis Benoit.

“Hierbij verankeren we het punt in de dienstverlening van het hart van onze gemeente. Het is ook een politiek statement en we geven hiermee ook een duidelijk signaal: nabij zijn is belangrijk. Dit wordt onderschat. Mensen zijn boos dat ze steeds verder moeten voor bepaalde diensten.”

Drie locaties in het centrum

De gemeente wil zo vooral tegemoetkomen aan de oudere inwoners. “Zij betalen nog niet allemaal digitaal. Ze moeten zich steeds verder verplaatsen om geld af te halen in Kuurne omdat er minder en minder banken een geldautomaat hebben. Op die manier zijn we niet meer afhankelijk van de bankkantoren in de toekomst”, zegt schepen Jan Deprez.

Je kan het opmerkelijk vinden dat het gemeentebestuur van Kuurne zelf ook geijverd heeft voor een geldautomaat van Batopin, want er zijn op dit moment nog drie locaties in het centrum van de gemeente waar je geld kan afhalen, en ook in het Ring Shopping vlakbij kan dat.

Shoppingcentrum

“De geldautomaat van KBC, een van de partners van Batopin, zal binnenkort verdwijnen”, zegt Benoit. “Daarnaast heb je er nog één van Crelan en Argenta, maar daar zijn we afhankelijk van de bankkantoren zelf en wat zij in de toekomst zouden beslissen. Dankzij deze samenwerking zijn we voor tien jaar zeker van een geldautomaat in onze gemeente.”

“En inderdaad, er is al een automaat van Batopin in het shoppingcentrum, maar we merken dat inwoners toch een drempel ervaren om helemaal tot daar te rijden, te parkeren, en binnen tot aan de automaat te wandelen, als dat louter is om geld af te halen.”

Ideale locatie

“Ook voor ons is dit een win-win”, zegt Marie Janart van Batopin. “Een automaat van Batopin openen in een bestaand kantoor van een van onze partners is niet ideaal, omdat je dan ook afhankelijk blijft van dat specifieke kantoor. Een héél pand huren om er maar een heel beperkte ruimte van te gebruiken, is ook niet ideaal. Hier hebben we een ideale locatie pal in het centrum van de gemeente, bij horeca- en handelszaken.

Kuurne is nu wel het eerste en enige gemeentehuis met een geldautomaat, lang blijft dat niet duren. “Het gemeentehuis van Sijsele bij Damme volgt binnenkort”, zegt Janart. “Vermoedelijk gaan er in de toekomst nog volgen, want er lopen gesprekken met verschillende steden en gemeenten.”

Geen stortingen mogelijk

“We zijn supertevreden met de samenwerking met Batopin maar vinden het ergens ook jammer dat er geen stortingen mogelijk zijn”, geeft Benoit nog mee, die hoopt dat Batopin daar in de toekomst wel werk van wil maken.

Het personeel in het gemeentehuis had in eerste instantie wat twijfels over de komst van de geldautomaat. “Maar we hebben hen kunnen geruststellen dat er voldoende veiligheidsmaatregelen zijn genomen, net zoals bij banken”, zegt Benoit. “En als er iets mis zou lopen met de automaten, staat een heel duidelijk nummer dat gebeld kan worden”, zegt Janart. “Het is niet de bedoeling dat het gemeentepersoneel hiervoor aangesproken wordt.” (JM)

The post Geld afhalen kan vanaf nu ook in het gemeentehuis van Kuurne is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Sven Ornelis over protesten tegen toeristen in ‘zijn’ Barcelona: “Mijn buren nemen het me niet kwalijk dat ik nog mensen naar de stad lok”

Uitgejouwd en natgespoten. De Barcelonezen kwamen zaterdag met zijn duizenden op straat om te protesteren tegen massatoerisme. En dat bleef niet alleen bij slogans scanderen. Radiomaker Sven Ornelis heeft al meer dan tien jaar een appartement in de Spaanse stad. “De inwoners hebben niets tegen toerisme an sich, wel tegen de uitspattingen ervan.”

Lees meer »

Fikse onweders bereiken regio Antwerpen – Beelden tonen compleet onder water gelopen straten in Brussel

Een zware regen- en onweerszone trekt momenteel van zuidwest naar noordoost over ons land. Het onweer gaat gepaard met buien, eventueel hagel en mogelijk zeer zware rukwinden die schade kunnen veroorzaken. Het KMI schaalt sommige provincies op naar code oranje, omdat er voldoende kans is dat op meerdere plaatsen de rukwinden meer dan 90 km/u kunnen bereiken. Het noodnummer 1722

Lees meer »

Christophe Deborsu over het Waals regeerakkoord: “90% zeker dat Bouchez de nieuwe minister-president wordt”

Georges-Louis Bouchez (MR) en Maxime Prévot (Les Engagés) kozen de Vlaamse Feestdag uit om het Waalse regeerakkoord toe te lichten. We peilden bij RTL-journalist Christophe Deborsu naar de symboliek, de voorbereidingen en de inhoud van het akkoord. “Hun boodschap is duidelijk: dit is een breuk met het verleden en tegelijk wordt een brug naar Vlaanderen geslagen.”

Lees meer »

“Altijd gehoopt hem levend terug te vinden”: jaar na verdwijning Émile (2) zit burgemeester van Le Vernet nog met veel vragen

Het is vandaag exact een jaar geleden dat de Franse peuter Émile Soleil vermist raakte in het gehucht Le Vernet. Burgemeester François Balique blikt in een interview met nieuwszender ‘BFM TV’ terug op de tragedie die een schaduw over het imago van zijn dorp heeft geworpen. “Een kind van tweeënhalf overlijdt niet zomaar. Er zouden antwoorden op alle vragen moeten

Lees meer »

Vrouw (77) overleden na aanrijding in Oostende

Bij een verkeersongeval is donderdagochtend in Oostende een 77-jarige vrouw om het leven gekomen. Dat bevestigt de lokale politiezone Oostende. Het slachtoffer werd aangereden door een wagen die een oprit verliet.
The post Vrouw (77) overleden na aanrijding in Oostende appeared first on KW.be.

Lees meer »

Drie kunstenaars exposeren in de Nieuwpoortse Stadshalle

Drie kunstenaars stellen samen tentoon in Zaal Stadshalle op het Marktplein. Van 11 tot en met 21 juli kan je de expo bezoeken van 10 tot 18 uur. Ze vullen elkaar aan in het tonen en doorgeven van schoonheid. Geen enkel werk is het resultaat van toeval, maar een doordachte weergave van een onbeschrijfbaar gevoel door de gepaste technieken te

Lees meer »

Zweedse spits Gustaf Nilsson ruilt Union voor Club Brugge

Gustaf Nilsson verlaat Union Sint-Gillis en verkast naar Club Brugge. Dat hebben beide teams vrijdag gemeld. De 27-jarige Zweedse aanvaller ondertekent bij de landskampioen een contract tot 2028.
The post Zweedse spits Gustaf Nilsson ruilt Union voor Club Brugge appeared first on KW.be.

Lees meer »

TERUGLEZEN OEKRAÏNE. Oekraïense drones vernielen Russisch wapendepot – Moskou claimt vernietiging lanceerinrichting voor Patriot-raketten in Odesa

Volgens het Russische ministerie van Defensie hebben Iskander-raketten twee lanceerinrichtingen vernietigd voor Patriot grond-luchtraketsystemen in de regio Odesa, in het zuiden van Oekraïne. En Oekraïense drones hebben in de nacht van zaterdag op zondag een Russisch wapendepot vernield in de Russische regio Voronezj, die grenst aan het noordoosten van Oekraïne. In het depot van 90.000 vierkante meter bevonden zich volgens

Lees meer »

Pfizer werkt aan concurrent voor Ozempic in pilvorm

Pfizer werpt zich op de miljardenmarkt van nieuwe generatie afslankmiddelen zoals Ozempic. De farmareus werkt aan een gelijkaardig middel in pilvorm. Het medicijn is nog in de ontwikkelingsfase. De eerste resultaten van een nieuwe studie zien er goed uit, meldt Pfizer donderdag.

Lees meer »