Storm Ciarán op komst, code oranje afgekondigd: “Mijd bossen en parken, zeker in West-Vlaanderen”

Het Agentschap Natuur en Bos (ANB) raadt natuurliefhebbers aan om zich tijdens de doortocht van storm Ciarán zeker in de provincie West-Vlaanderen niet in bossen en parken te wagen. Maar ook elders is voorzichtigheid geboden, ook in de dagen na de storm, zegt het agentschap woensdag.

Het KMI heeft wegens storm Ciarán voor donderdag code oranje afgekondigd in West-Vlaanderen. De wind kan daar snelheden halen van 90 tot 110 kilometer per uur.

De toegang tot natuurgebieden is bij stormweer op eigen risico, zegt Natuur en Bos. “Omdat door de late herfstintrede er nog veel bladeren aan de bomen hangen zijn de takken gevoeliger voor hevigere windstoten. We vrezen dan ook voor veel omgewaaide bomen en afgebroken takken”, zo staat in een persbericht van het agentschap. Ook de dagen na de storm kunnen er nog onstabiele bomen of loshangende takken naar beneden komen, waarschuwt het nog.

Sommige parken en bossen zullen fysiek afgesloten worden, maar dat is niet altijd mogelijk. Het ANB vraagt om steeds de lokale aanwijzingen te respecteren.

De stad Antwerpen kondigde eerder aan dat de parken en begraafplaatsen na Allerheiligen zullen sluiten. En in Brussel zijn het Zoniënwoud en de gewestelijke parken, natuurreservaten en bossen vanaf woensdagavond gesloten.

De storm kan ook gevolgen hebben voor lokale evenementen of attracties. Zo kondigde Boudewijn Seapark in Brugge bijvoorbeeld aan dat de buitenattracties donderdag gesloten zullen zijn.

Donderdag code oranje voor Kust en West-Vlaanderen

Met de naderende storm Ciarán kondigt het KMI voor de Kust en West-Vlaanderen code oranje af voor een groot deel van donderdag 2 november. De wind kan daar snelheden van 90 tot 110 km/u halen. Lokaal zijn nog hogere snelheden mogelijk. Het KMI vraagt voorzichtig te zijn en de updates op te volgen.

In landen als Frankrijk en Spanje heeft storm Ciarán al geleid tot code rood. Voor ons land houdt het KMI het momenteel op code oranje (code oranje = wees voorbereid en volg de raadgevingen op, red.) specifiek voor het westen van het land en tussen 6 uur en 20 uur. Voor de rest van het land geldt code geel (= wees waakzaam).

Volgens het KMI zal de wind donderdag wellicht tot 6 tot 7 Beaufort bereiken over een groot deel van het land en rond 10 Beaufort op zee. “De windstoten zullen waarschijnlijk tussen 70 en 90 km/u liggen in het oosten van het land, tussen 80 en 100 km/u in het centrum en tussen 90 en 110 km/ u in het westen”, klinkt het. Nabij zware buien zijn lokaal nog hogere snelheden mogelijk.

Het KMI waarschuwt voor mogelijke schade door de hevige wind. “Het is daarom aan te raden om zeer voorzichtig te zijn en onze updates op te volgen”.

Door de aangekondigde doortocht van storm Ciarán zullen er morgen/donderdag de hele dag geen treinen rijden tussen Brugge en de kust en dit in beide richtingen. Dat meldt spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel. Daarnaast zal er voor het volledige spoorwegnet een snelheidsbeperking gelden tot 80 km/u, met uitzondering van de hogesnelheidslijnen waar de snelheid beperkt wordt tot 160 km/u. “De bedoeling is om vanaf donderdagavond 18.00 uur deze snelheidsbeperking op te heffen op voorwaarde dat de weersomstandigheden dit toelaten”, luidt het.

Infrabel zegt dat het de situatie opvolgt en dat de maatregelen indien nodig nog bijgestuurd kunnen worden.

The post Storm Ciarán op komst, code oranje afgekondigd: “Mijd bossen en parken, zeker in West-Vlaanderen” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Leerkracht Joost Denuwelaere gaat met pensioen: “Elke les moet een optreden zijn om leerlingen te boeien”

Na 35 jaar vol enthousiasme voor de klas te hebben gestaan, neemt Joost Denuwelaere afscheid van het Ieperse College. Hij gaf er de lessen plastische opvoeding. “Leerlingen moet je inspireren en boeien”, zegt Joost.
The post Leerkracht Joost Denuwelaere gaat met pensioen: “Elke les moet een optreden zijn om leerlingen te boeien” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Onweer zorgt deze week mogelijk opnieuw voor zware neerslag: “Lokaal is hagel met zware windstoten en zelfs een windhoos niet uitgesloten”

De eerste maand van de meteorologische zomer zit er al bijna op. Tot nu toe was de zon nog nergens te bespeuren, regen en koele temperaturen domineerden ons weerbeeld. Dat lijkt ook deze week niet anders. Meer nog, er is zelfs onstuimig weer op komst. Diverse weermodellen berekenen stevig onweer boven ons land. Lokaal kan dit opnieuw zorgen voor wateroverlast

Lees meer »

Oostendeleest.be brengt nu al 70 stadslezers samen

Lezen is hipper dan ooit, ook in Oostende. De bibliotheek lanceerde recent het onlineplatform ‘Oostende Leest’ waar boekenliefhebbers leestips en literaire activiteiten kunnen terugvinden. Zeventig Oostendenaars registreerden zich al als stadslezer en willen actief meewerken aan het platform. Op het platform oostendeleest.be vind je ondertussen al ruim honderd boeken- en leestips.
The post Oostendeleest.be brengt nu al 70 stadslezers

Lees meer »

Vlaamse steden en gemeenten vragen meer ondersteuning bij opvang Oekraïense vluchtelingen

Vlaamse lokale besturen willen meer ondersteuning om Oekraïense vluchtelingen op te vangen. Dat blijkt uit een onderzoek van Odisee-hogeschool. Oekraïners die door de oorlog hun land moesten ontvluchten, kunnen al even op een bijzondere bescherming rekenen. Dat tijdelijke statuut werd vandaag verlengd. Maar de steden en gemeenten waar die vluchtelingen vaak terechtkomen, vragen meer steun aan de Vlaamse of federale

Lees meer »

Meer details over rechtszaak van echte ‘Martha’ uit ‘Baby Reindeer’ bekend: “De serie heeft mijn leven verwoest”

Het was eerder al bekend: de echte ‘Martha’ uit de Netflix-reeks ‘Baby Reindeer’ heeft een rechtszaak aangespannen tegen de makers. En nu ‘Metro’ de gerechtsdocumenten heeft kunnen inkijken, onthullen ze meer details over de aanklachten. Fiona Harvey (58), zoals de vrouw in het echte leven heet, beweert namelijk dat de serie volledig verzonnen is.

Lees meer »