Lieven Vaneeckhoute brengt ‘t Bèrekaasje op de markt: “Met een Meulebeekse toets”

Lieven Vaneeckhoute was elf jaar traiteur in Wakken en nu al vijftien jaar kaashandelaar in Meulebeke. Hij doet wekelijks vijf markten aan met zo’n 300 soorten kaas. Nu ligt Lieven ook aan de basis van een nieuwe kaas: ‘t Bèrekaasje, dat hij zelf creëerde, samen met Dirk Cnockaert en Kathleen Verbeke van de ambachtelijke Meulebeekse brouwerij Klondiker.

Na zijn zelfstandige traiteurzaak in Wakken was het voor Lieven Vaneeckhoute tijd voor een nieuwe uitdaging. Die vond hij toen een collega hem vertelde dat er op de markt een kaashandel over te nemen was. “Als traiteur had ik wel een basiskennis over kaas, maar die was onvoldoende. Ik wilde echt voor het volle kaaspond mijn product verkopen, dus volgde ik bijscholingen en verdiepte ik me in die boeiende kaaswereld.”

Inmiddels staat Lieven al vijftien jaar op de weekmarkten van Wakken, Aalter, Tielt, Oostrozebeke en Waregem. “Daar deel ik ook mijn kennis met de klanten, want die vragen je de oren van het hoofd. Naast het marktgebeuren verzorg ik ook kaasbuffetten en ontbijten aan huis met kaas als hoofdaccent. Het blijft een heel populair product. Momenteel kan ik zo’n 300 kazen vers aanbieden.”

Belgische kaas

“Wat de keuze van het publiek betreft, worden heel wat kazen gekoppeld aan het land van herkomst. Zo zijn de gouda- en edammerkazen de populaire kazen bij onze noorderburen, camembert en brie staan op kop wat Franse kazen betreft. Gorgonzola, mozzarella en parmezaanse kazen brengen ons in een Italiaanse sfeer terwijl emmentaler- en appenzellerkazen ons naar Zwitserland loodsen.”

“Opvallend is ook de grote vraag is naar fetakazen, omdat feta tegenwoordig vaak gebruikt wordt in recepten. Hoe langer hoe meer krijgen we ook de vraag naar Belgische kazen.” Dat bracht Lieven op het idee om met een eigen kaasje op de markt te komen.

“Het eerste waar ik naar op zoek ging was de geschikte melk. Melk is het allerbelangrijkste bij het produceren van kaas: dat kan koe-, schapen- of geitenmelk zijn. De melk bepaalt voor een groot deel het eindresultaat en of je een harde, zachte, jonge, oude of smeerkaas krijgt. Ik vond de gewenste melk én expertise in de Beauvoordse Walhoeve in Veurne.”

“Ook mijn vrienden van huisbrouwerij Klondiker zijn in het project gestapt, omdat ik de kaas een typische Meulebeekse toets wilde geven. Dirk had toen net zijn Salto-bier op de markt gebracht: een heerlijke tripel met een alcoholgehalte van 8 procent, gemaakt met zelf geteelde Cascade-hop.”

“Toegankelijke kaas, zowel als aperitiefhapje als op de boterham”

“De gulle hopgiften op het einde van het brouwproces zorgen voor heerlijke aroma’s en fruitige citroentoetsen die in de kaas volledig tot hun recht komen. Dit maakt het een zeer toegankelijk product, zowel als aperitiefhapje als op de boterham. Voor de naam hoefde ik het niet ver te zoeken, met Meulebeke als de Berengemeente.”

‘t Bèrekaasje is beschikbaar in bolletjes van 1 kilogram of in een klompje van 5 kilogram.

The post Lieven Vaneeckhoute brengt ‘t Bèrekaasje op de markt: “Met een Meulebeekse toets” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Vingegaard met gebaar richting Evenepoel, Pogacar doet monden openvallen: dé fases uit de zware alpenrit

Loodzware etappe in de Tour. De renners moesten liefst drie Alpenreuzen bedwingen. Op de Cime de la Bonette – het dak van de Tour – zagen we geen vuurwerk, maar op de slotklim naar Isola 2000 was het wel prijs. In de kopgroep versnelde Matteo Jorgenson, in de favorietengroep Tadej Pogacar. De geletruidrager reed een uitmuntende slotklim en haalde Jorgenson

Lees meer »

KIJK. Koning Charles lijkt gefrustreerd door page die zijn mantel goedlegt

Koning Charles leek net voor zijn troonrede even gefrustreerd door één van de pages. De jongen legde zijn mantel goed, maar Charles besloot het heft in eigen handen te nemen. Op videobeelden is te zien dat de Britse royal zijn mantel zelf wil goedleggen. Het is niet helemaal duidelijk of hij echt geïrriteerd is of hij de jongen alleen maar

Lees meer »

De cyanide-moorden van Bangkok: “Ze bestelden nog een tafel vol eten. Onwetend dat ze als ‘aperitief’ een dodelijke thee zouden krijgen”

Eén hotelsuite, zes lijken en een tafel vol onaangeroerd eten. Op enkele lege kopjes thee na… Wat personeel en politie gisteren in het chique vijfsterrenhotel ‘Grand Hyatt Erawan’ in het Thaise Bangkok te zien kregen, lijkt zo weggeplukt uit een gruwelfilm. Maar zie: amper één etmaal later is de bizarre moordplot schijnbaar al helemaal ontrafeld. Eén van de zes blijkt

Lees meer »

TERUGLEZEN OEKRAÏNE. Rusland claimt dorp in Oekraïense regio Donetsk veroverd te hebben

Het Russische ministerie van Defensie heeft zondag gezegd dat Russische strijdkrachten het dorp Urozhaine in de oostelijke regio Donetsk hebben veroverd, maar het Oekraïense leger zegt dat er nog gevochten wordt in het gebied. Het besluit om Amerikaanse langeafstandsraketten in Duitsland te stationeren kan Europese hoofdsteden tot doelwit maken van Russische raketten, waarschuwt Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov. Lees hier de ontwikkelingen

Lees meer »

Woonzorgcentrum in Willebroek organiseert demonstraties en verkoop van seksspeeltjes: “Mocht ik jonger zijn, zou ik er wel iets uithalen”

Geen bingo of optreden van een artiest in het woonzorgcentrum Ten Weldenbrouc in Willebroek gisterenavond. Wel een Upperdare georganiseerd door Ladies Night. Op zo’n evenement worden seksspeeltjes en andere hulpmiddelen voor bij een vrijpartij gedemonstreerd en verkocht. "De reacties van de bewoners waren hilarisch, ze hebben goed gelachen."

Lees meer »

Nathalie Depuydt stapt uit Open Vld-fractie in Staden na controverse rond Vanderjeugd: “Ik kan iemand met zo’n gedrag niet blijven vertegenwoordigen”

In Staden stapt raadslid Nathalie Depuydt uit de Open Vld-fractie. Ze zal voortaan zetelen als onafhankelijk raadslid. Open Vld is ondertussen op zoek naar een nieuwe lijsttrekker ter vervanging van Francesco Vanderjeugd. Hij liet weten dat hij in oktober niet langer de Open Vld-lijst trekt en geen kandidaat-burgemeester meer is. Hij kwam in het oog van de storm te staan

Lees meer »

Stad Gent legt regels vast voor compensaties bij grote bouwprojecten

Bij grote bouwprojecten in Gent zullen ontwikkelaars moeten betalen voor de extra lasten die hun project meebrengt voor de stad of ze moeten zelf investeren in de buurt waar ze werken. Dat schrijft De Gentenaar en is bevestigd aan onze redactie. Per vierkante meter moeten ze 60 euro extra betalen. Maar als er bijvoorbeeld sociale woningen, groenzones of fietspaden bij

Lees meer »

Trump trekt plots de kaart van de verzoening. Expert Amerikaanse politiek: “Zijn speechschrijver is bij de pinken”

In het eerste interview na de aanslag zei Donald Trump dat hij de toespraak die hij voor de Conventie in Milwaukee later deze week had weggegooid. Trump wil nu volop de kaart van de “vereniging” trekken. “Zijn marketingteam heeft de aanslag strategisch schitterend aangepakt”, zegt professor Amerikaanse politiek Herman Matthijs (UGent, VUB) aan HLN. Hier legt hij uit hoe zijn

Lees meer »