Bert Dewildeplein aan Sint-Elisabethkerk met familie, vrienden en buurtbewoners officieel ingehuldigd: “Bert heeft dit verdiend”

Op de gemeenteraad van 17 april 2023 werd het voorstel om het plein aan de Sint-Elisabethkerk om te dopen tot het Bert Dewildeplein unaniem goedgekeurd. Een goede zes maanden later is de stadsfiguur van Kortrijk vereeuwigd in het straatbeeld. “Die man heeft als cultureel ambassadeur veel betekent voor Kortrijk en verdient een postuum eerbetoon”, zegt initiatiefnemer Frank Vierstraete (67). Ook de vrouw van Bert, Jo “Bonnie” Vanneste, was aanwezig met haar kinderen en kleinkinderen.

Naar aanleiding van de opwaardering rond de kerk in de Sint-Elisabethwijk waarbij de zitbanken werden vernieuwd, de gascabine werd geschilderd, een petanqueveld werd aangelegd en de oude urinoir werd weggehaald, diende Frank – gewezen uitbater van café De Klokke en lid van Team Burgemeester – een aanvraag in om het plein te vernoemen naar het Bert Dewildeplein. Op donderdag 26 oktober werd dat werkelijkheid.

“Normaal staat op een straatnaambord wat de persoon deed, maar de CV van Bert is te lang. ‘Stadsfiguur’ springt in het oog. Bert was de Kortrijkse Guido Gezelle. De man had zakken vol bierviltjes en papiertjes met notities voor boeken en toneel. Hij was auteur van verschillende historische en toeristische publicaties, oprichter van het Nationaal Vlas-, Kant- en Linnenmuseum in Kortrijk en medeoprichter van de Sinksenfeesten. Hij heeft gezwoegd, rondgereden en uren versleten aan het vlasmuseum. Zonder hem was er geen Texture. Bert Dewilde is deel van ons cultureel erfgoed. Dit eerbetoon heeft hij verdiend.”

© MD

De volgende stap is een klein monument op de hoek van het plein met de Senator Bossuytstraat en de Burgemeester Danneelstraat. “We willen nog een eyecatcher plaatsen, een ode aan vlas of Bert, maar dat sluitstuk moet nog ingevuld worden.”

Bert Dewilde is geboren in Bissegem op 18 februari 1925 en heeft vier kinderen: Patrick (69), Inge (66) en tweeling Annick (63) en Katrien (63). Hij overleed kort na zijn 95ste verjaardag in AZ Groeninge. Zijn vrouw Bonnie (92) verblijft in een rusthuis, maar wou dit eerbetoon meemaken. “Bert was een zeer optimistische man. Humor was één van zijn kwaliteiten”, herinnert Bonnie zich. “Hem op deze manier huldigen is één van de beste dingen die ze konden doen. Het zou hem zeker gelukkig maken. Bert heeft veel gedaan voor iedereen, gelijk wie. Als hij iets kon doen, dan deed hij het. Hij wou 95 jaar worden en dat is hem ook gelukt. Op zijn verjaardag werden alle kinderen en kleinkinderen uitgenodigd. Hij heeft iedereen bedankt en later in de namiddag vroeg hij om een dokter. ‘Ze mogen mij komen halen’ had hij gezegd. Tien dagen later stierf hij in het ziekenhuis. Het was goed geweest.”

The post Bert Dewildeplein aan Sint-Elisabethkerk met familie, vrienden en buurtbewoners officieel ingehuldigd: “Bert heeft dit verdiend” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Coronacijfers stijgen nog altijd: “Er liggen weer mensen op intensieve”

Eén op de vijf coronatesten is positief, tonen de nieuwste cijfers van Sciensano. Is dat alarmerend? Blijft corona ook de rest van de zomer circuleren? En komt er weer een vaccin in het najaar? Deze vragen doen ons midden de grote vakantie terugkeren naar de corona-experts. “Vorig jaar geloofden we dat de zomeruitbraken niet meer zouden terugkeren. Dat was fout”,

Lees meer »

LIVE. Secret Service vraagt Trump geen buitenevenementen meer te houden – Harris wipt over Trump in nieuwe peiling

De Amerikaanse president Joe Biden is uit de presidentsrace gestapt. Alles lijkt erop dat vicepresident Kamala Harris de fakkel over zal nemen. Zij heeft intussen voldoende gedelegeerden achter zich om de nominatie van de Democraten veilig te stellen. Het ziet er dus naar uit dat zij het op 5 november zal opnemen tegen Republikeins kandidaat Donald Trump. Volg de aanloop

Lees meer »

Actrice Alice Toen viert 100e verjaardag met eigen single: ‘Wat een leven, wat een eeuw!’

"Wat een weelde, wat een leven, wat een eeuw", zo bezingt actrice Alice Toen (100) haar mijlpaal als eeuweling in haar allereerste single. Weinig Vlaamse actrices zagen zoveel televisiesets en theaterpodia als Toen: van een televisiedebuut in ‘Kapitein Zeppos’ tot de vele bijrollen die ze speelde, tot op hoge leeftijd, onder meer in ‘Thuis’, ‘Witse’ en ‘De kotmadam’. Alice Toen

Lees meer »

Vlaanderen plant PFAS-bloedonderzoek bij 400 volwassenen

Dit najaar start een PFAS-bloedonderzoek bij 400 volwassenen verspreid over Vlaanderen. Ontslagnemend Vlaams minister van Volksgezondheid Hilde Crevits (CD&V) wil met dit onderzoek een beter zicht krijgen op de mate van verspreiding van PFAS bij de algemene volwassen bevolking, ongeacht de woonplaats of locatie.

Lees meer »

EXCLUSIEF. Binnenkijken in ‘het kleine Versailles van de Ardennen’: hier slapen Brad Pitt en Ines de Ramon

Geen vijfsterrenhotel in de stad. Wel een prachtig landgoed temidden kilometers groen. Brad Pitt en Ines de Ramon kozen voor hun verblijf in ons land het prestigieuze ‘Manoir de Lébioles’. Een architecturale parel in Spa die gekend staat om z’n fenomenale spa en culinaire hoogstandjes. Al vinden de geliefden er vooral hun hoogste goed. “Wij beloven iedere bezoeker onvoorwaardelijke discretie.”

Lees meer »

Amerikaanse senator Bob Menendez stapt op na zijn veroordeling wegens corruptie

In de Verenigde Staten heeft de Democratische Senator Bob Menendez ontslag genomen nadat hij vorige week schuldig is verklaard aan 16 aanklachten wegens corruptie en omkoping. Zijn ontslagbrief is voorgelezen in de Senaat. Volgens de rechtbank heeft Menendez verschillende cadeaus gekregen in ruil voor Amerikaanse steun aan Egypte en Qatar, waaronder goudstaven en een luxewagen. Hij riskeert tientallen jaren cel.

Lees meer »

Prinses Kate doet opvallende uitspraak rond gezondheid na bezoek aan natuurhistorisch museum: “Ik ken de kracht van natuur”

Kate Middleton (42), die sinds februari een kankerbehandeling ondergaat, bracht onlangs een bezoek aan het natuurhistorisch museum in Londen, dat recent z’n nieuwe tuinen opende. Op Instagram loofde de prinses “de inzet van het museum om mensen opnieuw in contact te brengen met natuur”. Tussen de lijnen door gaf ze ook een knipoog naar haar eigen gezondheidstoestand.

Lees meer »

Voor Jeroen (36) en Elisah (38) is film ‘Twisters’ werkelijkheid: hoe gevaarlijk is tornadojagen écht?

Dé Hollywoord-blockbuster van deze zomer is ‘Twisters’. Sinds gisteren te zien in de bioscoop. Een film over tornado’s en het vervolg op de rampenfilm uit 1996. ‘Storm chasers’ riskeren daarin hun leven met een mix van moed, roekeloosheid en wetenschappelijke nieuwsgierigheid. Wij spraken met dé twee Vlaamse tornadojagers, Elisah Vanhee (38) en Jeroen Vanheers (36). “Als het kriebelt, gaan we

Lees meer »