Extra aandacht voor toegankelijkheid op begraafplaats Reperstraat in Izegem

Allerheiligen staat voor de deur, traditioneel een drukke periode op de begraafplaatsen. “De ploegen van de technische dienst zetten alles op alles om de begraafplaatsen in Izegem piekfijn in orde zetten”, vertelt schepen van begraafplaatsen Caroline Maertens. Dat is onder andere het geval op de begraafplaats in de Reperstraat. Daar wordt ook extra ingezet op toegankelijkheid.

Bezoekers van de begraafplaats in de Reperstraat kunnen vanaf nu gebruikmaken van een uitleenbare rolstoel. “Op die manier kunnen rolstoelgebruikers of minder mobiele mensen makkelijk tot aan het graf van een dierbare”, vertelt schepen van Toegankelijkheid Virginie Derumeaux. De rolstoel staat aan de ingang van de begraafplaats, ter hoogte van de afscheidsruimte. Het gebruik van de rolstoel is gratis. Je kunt de rolstoel ontlenen door het slot te openen met een muntstuk.

“Als dit proefproject positief geëvalueerd wordt, krijgt het wellicht ook een vervolg op de andere begraafplaatsen”, zegt schepen Derumeaux.

Geen auto’s

Om de rust en veiligheid van de bezoekers te garanderen, worden auto’s normaal niet toegelaten op de begraafplaats. Er geldt wel een uitzondering voor minder mobiele mensen. “Op vertoon van een parkeerkaart voor personen met een handicap, mogen bezoekers van de begraafplaats in de Reperstraat met hun wagen tot bij het graf rijden. Dit is enkel mogelijk op dinsdagmiddagen tussen 14 en 16 uur, onder toezicht van een begraafplaatsmedewerker”, legt schepen Derumeaux uit.

Gieters en waterkraan

Op alle begraafplaatsen in de stad Izegem staan waterkranen of -vaten en gieters. Bezoekers hoeven dus zelf geen gieters of emmers mee te brengen. “Zo wordt het een stuk makkelijker om het graf van een dierbare te onderhouden. Je kan een gieter ontlenen met een muntstuk van 2 euro. Wanneer je de gieter terughangt, krijg je je muntstuk terug”, besluit schepen Caroline Maertens.

The post Extra aandacht voor toegankelijkheid op begraafplaats Reperstraat in Izegem is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Zeehond op zwier in Gent

De voorbije dagen is op meerdere plaatsen in Gent een zeehond opgedoken. Het dier zwemt rustig rond in de binnenwateren. Dat levert leuke taferelen op, maar brandweer en Sea Life hebben wel een belangrijke waarschuwing: “Zeehonden kunnen heel agressief zijn.”

Lees meer »

Partij van president Assad wint Syrische verkiezingen

In Syrië heeft de partij van president Bashar al-Assad de parlementsverkiezingen gewonnen. De overwinning van de Ba’ath-partij, die sinds 1963 aan de macht is, kwam niet als een verrassing aangezien ze met zo goed als geen tegenstand rekening moet houden. De opkomst bedroeg 38,16 procent, tegenover 33,17 procent in 2020.

Lees meer »

Corona-expert wordt nieuwe minister van Gezondheid in Waalse regering

De partij Les Engagés heeft epidemioloog Yves Coppieters aangeduid als nieuwe Waalse minister voor Volksgezondheid. Hij wordt ook bevoegd voor Leefmilieu. De combinatie van beide portefeuilles kan niet los worden gezien van de heisa rond PFAS die ook in het zuiden van het land is ontstaan. De nieuwe Waalse ministers leggen maandag de eed af.

Lees meer »

Jeugdhuis Skalul laat je stemmen aan de hand van sigarettenpeuken: “Niet om te stimuleren, maar om aan te zetten tot deponeren”

Wie aan jeugdhuis Skalul in Lendelede op een ludieke manier zijn of haar mening wil verkondigen, kan voortaan een beroep doen op de ‘peilingasbak’ die er aan de muur hangt. Je kan er je sigarettenpeuk in kwijt en tegelijk je stem geven bij enkele ludieke polls.
The post Jeugdhuis Skalul laat je stemmen aan de hand van sigarettenpeuken: “Niet

Lees meer »

Moordenaar gezocht bij Theater O’ana: “We zullen het publiek doen lachen en huiveren tegelijk”

Vier avonden in september speelt Theater O’ana zijn nieuwe jongerenproductie 13 over Twaalf. Het worden voorstellingen vol spanning, want er gebeurt een moord. Het publiek mag mee op zoek naar de dader. De regie is in handen van Robin Segaert.
The post Moordenaar gezocht bij Theater O’ana: “We zullen het publiek doen lachen en huiveren tegelijk” appeared first on

Lees meer »

Democratische kopstukken voeren druk op Biden op, president zegt alleen bij “medisch probleem” kandidatuur te zullen evalueren

De druk op Joe Biden vanuit zijn eigen partij neemt met de dag toe. Verscheidene Democratische kopstukken hebben de voorbije dagen met hem gesproken en duidelijk gemaakt dat zij het idee genegen zijn een andere kandidaat het veld in te sturen om het voor het presidentschap op te nemen tegen Donald Trump. Biden blijft volharden, al lijkt hij de deur

Lees meer »