Komen er 250 asielzoekers in de kazerne van Ieper? Beslissing nog niet definitief, maar kans is wel bestaande

Fedasil, de organisatie die zorgt voor opvang van asielzoekers, onderzoekt of de Ieperse legerkazerne als onderdak kan dienen voor minstens 250 asielzoekers. Er is nog niets definitiefs, maar het hoeft geen betoog dat een leegstaande kazerne wel degelijk kans maakt om vluchtelingen op te vangen. Burgemeester Emmily Talpe (Open Ieper) hoopt dat het zover niet komt, maar benadrukt niets te kunnen doen eenmaal de beslissing is genomen. “Het staat buiten kijf dat die mensen moeten worden geholpen, maar dit is echt niet op maat van onze stad.”

Het Competentiecentrum Steunmateriaal en Producten (CCMP) is momenteel de afbouw van alle activiteiten in de Ieperse legerkazerne aan het afronden. De militairen moeten er normaal op 23 december de deur uit. Het Ieperse stadsbestuur weet dat uiteraard al langer en het plan is de kazerne op te nemen in het de Strategische Spie, een nieuw stadsgedeelte.

Nog geen definitieve beslissing

Het stadsbestuur kreeg echter een mail van het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) waarin staat dat onderzocht wordt dat een deel van de Ieperse kazerne eventueel in aanmerking komt als asielcentrum. Het zou gaan om het huisvesten van zo’n 250 mensen op de site, met de mogelijkheid voor 125 mensen extra. Er zou aanvankelijk met containers worden gewerkt. Bij het kabinet van Nicole de Moor wil de woordvoerder enkel kwijt dat er al enige tijd een zoektocht is naar terreinen in Vlaanderen en Wallonië die kunnen dienen om asielzoekers op te vangen. Bart Battheu, vakbondsafgevaardigde ACOD Defensie en werkzaam in de Ieperse kazerne, zegt weet te hebben van een uitgetekend plan hoe een deel van de kazerne zou kunnen worden aangepast voor een asielcentrum. “Maar er zou nog niets concreets zijn”, aldus de vakbondsafgevaardigde.

Ook Lies Gillis, adjunct-woordvoerder van Fedasil, meldt dat er nog niets definitiefs vastligt. “We zijn heel wat locaties aan het bekijken en de Ieperse kazerne is er daar een van. We onderzoeken bijvoorbeeld met architecten of de infrastructuur wel geschikt is.”

“Dit is niet op maat van Ieper” – burgemeester Emmily Talpe

Je hoeft echter geen visionair te zijn om te zien dat de kazerne wel degelijk kans maakt om als opvangcentrum te dienen. Burgemeester Emmily Talpe (Open Ieper) is in ieder geval niet opgetogen met het nieuws. “Weet dat dit op federaal niveau wordt beslist en wij dat als stad niet kunnen tegenhouden”, zucht de burgemeester. “Maar we juichen dit zeker niet toe, dat is duidelijk. Begrijp mij niet verkeerd, asielzoekers moeten we helpen, maar dit is niet op de maat van Ieper. Onze sociale dienst heeft nu al de handen vol en komt met de komst van zo’n groot aantal asielzoekers nog meer onder druk te staan. Bovendien is het toch een beetje vreemd om op zo’n korte afstand van het asielcentrum van Poelkapelle een tweede centrum in te richten.”

De komst van een asielcentrum zou ook roet in het eten gooien van wat Ieper met de site van plan is. De kazerne maakt inderdaad deel uit van de Strategische Spie, een terrein ten zuiden van het station dat wordt ontwikkeld als stadsdeel. Het idee is om van de kazerne eventueel een KMO-zone te maken. “Ik moet je niet vertellen dat de aanwezigheid van een asielcentrum daar een rem zal opzetten”, aldus nog de burgemeester. “Dus neen, wij zijn zeker niet akkoord met de komst van een asielcentrum naar Ieper, onze stad kan dat gewoonweg niet dragen.”

Eerder al eens onderzocht

Opvallend is dat het niet de eerste keer is dat Fedasil de mogelijkheid onderzoekt of de Ieperse kazerne geschikt voor asielzoekers. Dat was al eens het geval in 2015, toen de dienst op zoek was naar een opvangplaats voor 500 vluchtelingen. Toen was een groot deel van de site nog in gebruik door defensie, terwijl de kaarten nu toch anders liggen.

Ondertussen bevinden er zich nog een 60-tal militairen in de kazerne. “De sluiting is nog altijd voorzien op 23 december, maar de mogelijk bestaat dat er nog een kleine achterwacht van een paar mensen blijft. Dat zou gaan om militairen die bijna met pensioen zijn, zodat ze niet meer naar een andere eenheid hoeven te gaan. Alle andere werknemers kunnen op een andere locatie aan de slag. Opvallend is dat defensie rekening hield met de voorkeur van de mensen. Zo mag ikzelf terug naar Poelkapelle, waar ik vroeger al de slag ben geweest.”

The post Komen er 250 asielzoekers in de kazerne van Ieper? Beslissing nog niet definitief, maar kans is wel bestaande is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Torrepoortwijk in Ieper maakt zich weer op voor jaarlijkse kermis: “Kijken er heel hard naar uit”

Vanaf vrijdag 19 juli kan je in de Torrepoortwijk terecht voor de jaarlijkse kermis. Het gevarieerde programma zal jong en oud kunnen bekoren. Een van de activiteiten die er uit springt is het optreden op zondagvoormiddag van voorzitter Ronald Verfaillie met muzikale begeleiding van Jacques Vanpeteghem.
The post Torrepoortwijk in Ieper maakt zich weer op voor jaarlijkse kermis: “Kijken

Lees meer »

Jouw vraag over Brussel: is de Belgische driekleur in Brussel gemaakt?

Tijdens een EK of WK-voetbal of in de aanloop naar de Belgische feestdag wordt hij van zolder gehaald en zien we hem net iets vaker wapperen aan de Brusselse vensterbanken dan anders. De driekleur, le tricolore, de Belgische vlag. Maar wist je dat de allereerste versie daarvan in volle revolutie aan elkaar werd genaaid in Brussel op een boogscheut van

Lees meer »

Emma Plasschaert stelt zich kandidaat voor de atletencommissie van het IOC

Emma Plasschaert heeft haar kandidatuur ingediend voor een zitje in de atletencommissie van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). De zeilster hoopt een van de vier leden van de commissie te worden. De deelnemende atleten aan de Olympische Spelen in Parijs kunnen hun stem uitbrengen. Er zijn dertig kandidaten, uit dertig verschillende landen.
The post Emma Plasschaert stelt zich kandidaat

Lees meer »

Figurant Amédéo Setodji over geschrapte afleveringen ‘F.C. De Kampioenen’: “Ik ervoer nooit racisme, nu ziet men dat anders”

Als figurant in ‘F.C. De Kampioenen’ is Amédéo Setodji (61) deze zomer opnieuw elke dag op televisie. Opvallend: in de geschrapte aflevering ‘Kamer te huur’, waarin een man uit Kameroen onderdak vindt bij Pascale, is Amédéo niet te zien. “Een gemiste kans. Waren twee zwarte acteurs te veel voor één aflevering?”, vraag zijn zoon Jonathan zich nu openlijk af. HLN

Lees meer »

Van “100 procent zeker” tot “mogelijke herevaluatie”: hoe Joe Biden minder toonvast lijkt over zijn kandidatuur

Dat Joe Biden zijn kandidatuur zou heroverwegen bij een "medische aandoening", is een opvallende wending van een man die al wekenlang verkondigt dat "niemand hem zal wegduwen" uit de presidentsrace. Toch is er geen sprake van een bocht richting uitgang, zegt Amerika-specialist Bert De Vroey. "De quarantaineperiode kan wel een moment van bezinning zijn voor de president."

Lees meer »