Groen en IEPER2030 betreuren Ieperse stadslijst: “De situatie binnen de coalitie is nu echt verziekt”

Zowel Nancy Six (IEPER2030) als Sam Vancayseele (Groen) betreuren de vorming van een stadslijst van Open Ieper, CD&V en N-VA en zien het als een manier om de sjerp en de postjes te verzekeren, ten koste van de democratie. Groen vreest bovendien dat de stad onbestuurbaar wordt het komende jaar.

Nu vaststaat dat CD&V een stadslijst vormt met Open Ieper en N-VA voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2024, zijn Groen en IEPER2030 de enige oppositiepartijen met elk slechts twee raadsleden. Fractieleider Sam Cancayseele van Groen vindt het een jammere zaak voor de democratie. “Zelfs als ze samen een stuk minder scoren dan apart, is de coalitie eigenlijk al beklonken”, aldus Vancayseele. “Mij lijkt het vooral te gaan om mee besturen en postjes, eerder dan om duidelijke doelstellingen. Anderzijds is het ook zeer schadelijk voor de huidige coalitie. We hebben het gevoel dat het nu al zeer moeilijk is om samen te besturen. Door Vooruit buitenspel te zetten meer dan een jaar voor de verkiezingen, zorg je ervoor dat Ieper op dit moment niet meer te besturen valt. De situatie binnen de coalitie is nu echt verziekt.”

Postjes verzekeren

Groen werd niet betrokken bij de gesprekken. “We hadden ook nooit interesse in een kartellijst, omdat we vinden dat daardoor de eigen ideeën worden afgezwakt. In onze ogen is dat vooral postjes verzekeren, de burgemeesterssjerp verzekeren en duidelijk veel minder om ideeën”, besluit Sam Vancayseele.

Weinig keuze

“Stadslijsten zijn voor mij een teken dat je er ofwel te zwak voor staat, ofwel dat je ervoor kiest om de kiezer weinig keuze te laten”, zegt Nancy Six van IEPER2030. “Ieder partij heeft zijn standpunten en zijn ideologie en als je daar een mengelmoes van maakt, hoeveel blijft er dan nog over daarvan?. Dan moet de kiezer misschien gaan voor een alternatief waar ze niet 100% achter staat. Het is alsof je naar een restaurant gaat en je maar kan kiezen uit twee of drie menu’s. Dan is de keuze ook snel gemaakt. Je beperkt de kiezer.”

Wrange nasmaak

Nancy Six lijkt ook compassie te hebben met Vooruit. “Ik veronderstel dat Vooruit nog zijn verplichtingen zal nakomen, maar het zal met een wrange nasmaak zijn, wetende dat je de afgelopen zes jaar toch iets opgebouwd hebt. Ze hebben uiteindelijk hun weg kunnen banen in hun bevoegdheden, en nu weet je al dat er daar een einde aan komt en dat je terug moet naar de oppositie. Gewoonweg buitenspel gezet via achterkamerpolitiek, dat betreur ik wel.” (TOGH)

The post Groen en IEPER2030 betreuren Ieperse stadslijst: “De situatie binnen de coalitie is nu echt verziekt” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Zomerreeks op het kanaal: nu ook klusjesdienst én massagesalon ‘Time for You’ op het water

Noordkaai 25/2 is het adres van Ingeborg Man en Stany Poncelet. Dat blijkt een woonboot te zijn, waar ze ondertussen huizen met hun nieuw samen gesteld gezin en van waaruit ze ook hun zelfstandig (bij)beroep uitoefenen. Ingeborg verzorgt massages, Stany runt een klusjesdienst.
The post Zomerreeks op het kanaal: nu ook klusjesdienst én massagesalon ‘Time for You’ op het

Lees meer »

Chaos in Engeland nadat kinderen met geweld naar opvangcentrum worden gebracht: relschoppers steken bus in brand en duwen politiewagens omver

In Harehills, een gebied dat in de Britse stad Leeds ligt, moest de politie donderdagnamiddag massaal uitrukken. In de stad waren verschillende rellen uitgebroken, nadat twee kinderen met geweld naar een opvangcentrum waren gebracht. Beelden tonen hoe mensen uit woede onder meer met stenen beginnen gooien, vuurwerk afschieten, een dubbeldekker in brand steken en een politiewagen omver duwen. De menigte

Lees meer »

Twee tieners uit zee gered in Oostende

Twee tieners zijn donderdagavond uit de zee gered in Oostende. Dat bevestigt de lokale politie van Oostende. Een van de slachtoffers moest gereanimeerd worden.
The post Twee tieners uit zee gered in Oostende appeared first on KW.be.

Lees meer »

Man (69) dood aangetroffen door passanten op strand van Blankenberge

Op het strand van Blankenberge is donderdagavond een 69-jarige man levenloos aangetroffen. Voorbijgangers merkten dat er iets mis was en stelden vast dat de man niet meer ademde. Strandredders probeerden hem nog tevergeefs te reanimeren.
The post Man (69) dood aangetroffen door passanten op strand van Blankenberge appeared first on KW.be.

Lees meer »

Trump opent juridisch “bombardement” op Kamala Harris

Republikeins presidentskandidaat Donald Trump zet een meervoudige juridische aanval op Kamala Harris in. Centrale vraag daarbij: mag Harris het campagnegeld van Joe Biden wel gebruiken? En tegelijk proberen Trumps advocaten te verhinderen dat Amerikaanse staten op hun kiesbiljetten de naam Biden alsnog in die van Harris veranderen. Maar of het veel uithaalt?

Lees meer »

LIVE WORLD MATCHPLAY. Van Gerwen en Humphries houden elkaar in evenwicht in openingslegs

De World Matchplay kent vanavond zijn ontknoping. Bij de mannen mogen toppers Michael van Gerwen en Luke Humphries strijden om de felbegeerde titel. De Nederlander kreeg in de halve finale Michael Smith klein, de Engelse wereldkampioen won van zijn landgenoot James Wade. Bij de vrouwen heeft Beau Greaves de titel gegrepen na een dominante prestatie tegen Fallon Sherrock. De wedstrijden

Lees meer »

Drieste inbreker pleegt ramkraak bij fruitwinkel in Lauwe: “Zo’n risico voor zo’n kleine buit? Ze zijn van niets meer bang”

Donderdagmorgen om 4.20 uur werd een ramkraak gepleegd bij Topfruit in de Rekkemstraat in Lauwe. Een jongeman reed met een wagen het raam aan diggelen, waarna hij aan de haal ging met de kassa. Voor zaakvoerster Carine Herman was het al de vierde keer dat ze slachtoffer werd van inbrekers.
The post Drieste inbreker pleegt ramkraak bij fruitwinkel in

Lees meer »

Belgen vast op luchthavens door wereldwijde computerstoring: “Dat heeft ons uiteindelijk bijna 1.800 euro gekost”

Verschillende luchtvaartmaatschappijen ondervonden hinder door de storing die werd veroorzaakt door de mislukte software-update van het cybersecuritybedrijf CrowdStrike. Reizigers strandden op verschillende plaatsen wereldwijd. Heel wat Belgische passagiers zaten vast in onder meer Napels en Boedapest. Door de chaos moesten veel Belgen zelf op zoek naar oplossingen.

Lees meer »